Welke week is het ook al weer? En waar ligt dat zwangerschapskussen nu? Met nog maar 7 weken te gaan, kan het zijn dat jij wat vergeetachtiger wordt, terwijl je kindje net slimmer wordt!
Wat gebeurt er met je kleine ananas?
In week 33 is je baby zo groot als een ananas (gelukkig niet zo stekelig) en weegt het bijna 2 kg! De zintuigen, zoals het gehoor, blijven zich zeker nog volop ontwikkelen. Praat daarom eens tegen je baby, zo versterk je je band en herkent hij of zij je stem na de bevalling. Ook je partner kan altijd eens een verhaaltje vertellen aan je kleine spruit.
Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?
- Het slaappatroon: Vanaf nu ontwikkelt je baby een eigen slaappatroon en kan het dag en nacht van elkaar onderscheiden. Dat komt omdat je huid steeds dunner wordt en er licht van buiten in je baarmoeder komt. Raar hé?
- De botten: De botten van je kleine spruit worden harder, hoewel het hoofdje zacht blijft om tijdens de bevalling door je vagina te kunnen. De schedel van je kindje bestaat namelijk uit losse platen die pas binnen enkele jaren (!) volledig aan elkaar zullen sluiten. Het is daarom belangrijk dat je heel voorzicht omgaat met het hoofdje van je kindje na de bevalling.
Wat gebeurt er met mama ananas?
In ongeveer het midden van het derde trimester blijven de veranderingen maar komen en zullen de lichamelijke klachten waarschijnlijk de bovenhand nemen. Ook in week 33 mag je je nog aan enkele veranderingen verwachten:
- Zwangerschapsdementie: Het klinkt misschien als een ziekte, maar eigenlijk betekent het dat je plots het geheugen hebt van een vis en heel vergeetachtig bent. Probeer eens een agenda bij te houden waar je alle belangrijke dingen in opschrijft. Zo kan je het gewoon opzoeken!
- Waggelen: In week 33 begint het gewicht op je kindje op zijn hoogtepunt te komen. Door dat extra gewicht heb jij waarschijnlijk wel eens last van krampen en begin je meer en meer te waggelen als een pinguïn. Maar komaan hé, je kan het! Het einde is bijna in zicht!
Jouw leven op 33 weken zwanger: enkele tips
Ben je al die veranderingen aan je lichaam een beetje beu? Dat is natuurlijk heel normaal, maar denk eraan dat je binnen 7 weken eindelijk je kindje in je armen kan sluiten! Hier zijn nog enkele tips om je zwangerschap wat dragelijker maken terwijl je nog op dit grote moment moet wachten:
- Borstvoeding kan soms heel lang duren. Investeer daarom eens in een goede tablet of luister naar enkele leuke podcasts, zodat je toch iets te doen hebt terwijl je kleine spruit de nodige voedingsstoffen krijgt.
- Denk ook eens na over eventuele pijnbestrijding. Willen jullie dit of eerder niet? Zo ja, raadpleeg dan zeker je dokter om te zien wat dit allemaal inhoudt en wat je ervoor moet doen.
Wat kan papa doen?
Natuurlijk kunnen ook de papa’s in spé niet wachten om hun kindje in hun armen te sluiten. Daarom dat we ook voor hun een aantal tips op een rijtje hebben gezet:
- Stippel al eens de kortste route naar het ziekenhuis uit en maak ook al eens een testrit. Wedden dat dit voor minder stress zorgt tijdens de grote dag?
- Je partner zal nu wat vergeetachtig zijn. Hou hier wat rekening mee en hang ergens een lijstje op met dingen die nog gedaan moeten worden of dingen die je hebt gezegd zodat ze dit zeker niet vergeet!
Jouw checklist op 33 weken zwanger
- Hoewel je kleine spruit waarschijnlijk nog enkele weken op zich zal laten wachten, zorg je toch best dat je voorbereid bent op een eventuele vroegere bevalling. Zet daarom al een kinderzitje in de auto (of als je deze nog niet hebt: koop er eentje, dit is namelijk verplicht als je terug naar huis rijdt na de bevalling) en maak je valies al klaar.
- Check zeker ook eens je autoverzekering!
- Kijk ook al eens naar een reisbedje, zo kan je je kleine spruit overal meteen te slapen leggen (heel handig)!