Welke fietskar voor baby’s is de beste?

Niets fijner dan samen met de kinderen buiten vertoeven en de frisse buitenlucht op te snuiven. Een leuke manier om dit te doen is met… jawel, een fietskar! Maar hoe vind ik de beste fiets voor mijn baby en hoe kies ik er de veiligste uit? Wij helpen je letterlijk en figuurlijk op weg 😉.

In dit artikel

Wat is een fietskar?

Wat is een fietskar nu juist? De naam zegt het eigenlijk al een beetje: het is een (overdekte) kar die je aan een fiets kan bevestigen waar vervolgens een baby of kind in kan zitten. Het is een veilige en comfortabele manier om samen met je kleintje de wereld te verkennen en een heuse fietstocht te ondernemen. De meeste fietskarren zijn dan ook licht en opvouwbaar, wat het gemakkelijk maakt om op te bergen of mee te nemen.

Waarom heb je een fietskar nodig?

Een fietskar is een veilige manier en een ideaal middel om je kindje van punt A naar punt B te vervoeren. We zetten even wat voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen

  • Het eerste (en meteen ook het belangrijkste) voordeel is dat de inzittende wordt beschermd door een wind- en regenscherm waardoor je kindje beschermd wordt tegen de kou, regen, eventuele steentjes op de weg, …
  • Door een veiligheidsvlag die gemonteerd wordt op de fietskar ben je altijd goed zichtbaar
  • Kinderen kunnen op een rustige en aangename manier de omgeving bekijken tijdens het fietsen
  • Je kan zelfs meerdere kinderen tegelijk vervoeren
  • Veilig: moest de fiets omvallen zit het kindje al lager bij de grond en valt het niet meteen anderhalve meter naar beneden, fietskarren blijven vaak ook rechtstaan als de fiets omvalt

Nadelen

  • Een nadeel van de fietskar is dat je met een groter en langer object de straat op bent, goed op de baan letten is een must
  • Het kind zit lager dan jezelf, het is dus altijd belangrijk dat jij en de fietskar goed zichtbaar zijn
  • Als je een goede fietskar wilt aanschaffen kan hier ook een prijskaartje aan vasthangen

Waar op letten bij een fietskar?

Er zijn enkele belangrijke zaken waar je op moet letten bij het aankopen van een fietskar:

  • Eerst en vooral: de veiligheid! Altijd nagaan of het stoeltje en/of de gordel van goede kwaliteit zijn. Ze moeten ook beschikken over het EU-veiligheidslabel.
  • Het gewicht van de fietskar is ook een belangrijke factor: deze moet stabiel en stevig zijn maar mag niet te zwaar zijn. Wettelijk mag een fietskar inclusief inzittenden niet zwaarder zijn dan 80 kg, maar je moet er ook rekening mee houden dat je zelf het gewicht moet voorttrekken.
  • Niet alleen het gewicht, maar ook de afmetingen zijn een belangrijke factor bij het aanschaffen van een fietskar. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid kinderen die erin vervoerd moeten worden: voor twee kinderen zal deze groter moeten zijn dan als er maar één in moet zitten.
  • Verder is er natuurlijk nog de stevigheid van de kar: de constructie van de kooi moet stevig en stabiel zijn.
  • Tot slot is het nog belangrijk om na te gaan of de koppeling van de fietskar geschikt is voor jouw fiets. Indien je de kar op verschillende fietsen zou willen koppelen, dan is een universele koppeling de beste optie.

Fietskar vs bakfiets vs fietsstoeltje

Als we even een vergelijking maken tussen een fietskar, bakfiets en een fietsstoeltje, kunnen we al snel concluderen dat de fietskar de veiligste optie is. Bij zowel de bakfiets als het fietsstoeltje, vallen ze mee om met de fiets. De fietskar daarentegen blijft netjes rechtop staan.

Veiligheid fietskar

Maar hoe veilig is zo een fietskar nu écht? Fietskarren moeten voldoen aan verschillende veiligheidseisen binnen de EU. Zo test men bijvoorbeeld de kwaliteit, gordels, wegligging en de constructie van de kar. Verder wordt er ook een veiligheidsvlaggetje gemonteerd op de fietskar. Deze is gemaakt van reflecterend materiaal waardoor je steeds zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Beste fietskar

Hier lijsten we de populairste fietskarren op. Deze werden het meest gekozen door onze gezinnen.

Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd kan een kind in een fietskar?

Een baby kan eigenlijk al relatief snel in een fietskar zitten, namelijk al vanaf een achttal weken kan een baby korte afstanden zo overbruggen. Dit is wel enkel mogelijk als je in de fietskar een autostoeltje kan zetten, of als je de baby kan ondersteunen. Zoals met de Thule Infant Sling of Thule Baby Supporter.

Wel wordt er aangeraden om idealiter pas een baby in een fietskar te zetten als ze zelfstandig kunnen zitten en dus al wat controle hebben over hun nekspieren. Door het trillen en schokken van het fietsen kan dit bij zeer jonge baby’s effect hebben op het hoofd en de hersenen. De maximumleeftijd voor een fietskar is ongeveer zeven jaar, jarenlang plezier gegarandeerd!

Hoe fietskar aan fiets bevestigen?

Dit hangt natuurlijk af van de soort fiets waarop je de kar gaat aansluiten. Meestal wordt de fietskar bevestigd met een ‘arm’ die je vastmaakt aan de achterkant van je fiets met behulp van een tussenstuk dat je op je fiets moet vastvijzen. Verder zit vaak deze arm ook nog eens extra vast aan de kar met een lus. Zo is het extra veilig voor jou en je kleine spruit!

Hoe een maxi cosi in fietskar bevestigen?

Een fietskar heeft (vaak) gleuven waarin je de maxi cosi kan bevestigen. Let hier zeker op bij je aankoop als je hier gebruik van wilt maken. Als je fietskar deze gleuven niet heeft dan is het een alternatief om aan de slag te gaan met spanbanden, maar dit is niet de makkelijkste optie.

Kan een fietskar ook achter een elektrische fiets?

Ja, maar niet alle fietskarren passen op een e-bike, tenzij je nog extra gebruik maakt van een tussenkoppeling. Bekijk dus goed de specificaties van de kar en vergelijk of het model aansluitbaar is op een elektrische fiets.

Een andere factor waar rekening mee gehouden moet worden is de motor van de fiets. Deze zit namelijk vanachter waardoor de kans op beschadiging groter wordt als er een te zware kar aan hangt. Zorg er dus zeker voor dat er geen druk geplaatst wordt op de batterij.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.