De ultieme geboortelijst gids

Baby op komst? Proficiat! Een geboortelijst samenstellen kan overweldigend zijn. Wij zorgen ervoor dat dit helder én leuk is.

Van zodra je ontdekt dat je zwanger bent, heb je meteen veel aan je hoofd. Van omgaan met de symptomen van je zwangerschap, tot de waslijst aan zaken die je in orde moet brengen.

Nadat de storm in je hoofd wat is gaan liggen en je de eerste zaken hebt geregeld, kan je rustig beginnen kijken naar het samenstellen van je geboortelijst.

En dat hoort een leuke ervaring te zijn. Welke fijne babyspullen zijn er tegenwoordig op de markt? Welke nieuwe snufjes zal ik kunnen gebruiken? Wat zijn zoal de musthaves voor een geboortelijst?

Met deze ultieme geboortelijst gids, begeleiden wij je zo helder en duidelijk mogelijk. Want het hoeft écht niet ingewikkeld te zijn. 

In dit artikel

Hoe begin je eraan?

Vooraleer je items begint toe te voegen: denk eens na over je levensstijl en je omgeving.

Mensen die in de stad wonen, hebben eerder nood aan een kinderwagen die lang meegaat. Als je buiten de stad woont, kijk je wellicht beter naar de grootte van je autokoffer, zodat die kinderwagen er zeker in past.

Het kinderwagen voorbeeld is misschien heel simpel, maar het duidt wel aan hoe je product keuzes kunnen verschillen, afhankelijk van je eigen situatie.

Verkies ik eerder duurzame producten? Reizen we graag? Wat vind ik belangrijk? Jouw unieke situatie bepaalt welke babyuitzet bij jouw past.

Maar hoe vind ik dan producten die bij ons passen? No worries! Dankzij onze product gidsen, ontdek je niet alleen de populairste producten, maar stellen we ook gerichte vragen om te bepalen welk product bij jouw situatie past.

Check zéker ook onze voorbeeldlijsten. Zo zie je o.a. wat een vroedvrouw op haar lijst zet, welke items ideaal zijn als je veel wil reizen of een complete voorbeeldlijst als je een tweeling krijgt.

Wat hebben we zeker nodig?

Jouw situatie bepaalt veel, maar er zijn zeker en vast enkele basis dingen die je nodig hebt. Al is het maar die eerste weken na de geboorte. Hieronder vind je per categorie enkele basics waar je mee kan beginnen.

Onderweg

Waar je ook bevalt, je zal je kindje nadien meenemen naar andere plekken. Dat kan van het ziekenhuis naar huis zijn, maar dat kan ook van thuis naar de winkel zijn. Een autostoeltje, draagzak/draagdoek en kinderwagen komen dan van pas.

Slapen

Geloof me: je wil dit onderdeel niet negeren. Zowel jij als je kindje hebben baat bij een goede slaapomgeving én items die de slaap van je baby bevorderen. Ontdek onze gidsen voor slaapproducten, om een goed babybedje, matras, babyfoon en slaapzak te vinden.

Eten & drinken

Toch ook niet onbelangrijk: eten en drinken voor je baby. Welke zijn de beste babyflessen? Hoe kies je een borstkolf? Wij helpen je op weg.

Verzorging

Wasbare luiers of wegwerpluiers, billendoekjes en enkele basis verzorgingsproducten zijn zowat de basis aan verzorging die je nodig hebt. Een luiertas, luiertafel en verzorgingskussen kunnen ook van pas komen.

Kleding

Hier kan je zo gek in gaan als je zelf wil. Kijk alvast eens hoeveel je van elk nodig hebt en welke babymaten handig zijn de eerste maanden.

Spelen

Een eerste knuffel, boekje en speelmat mogen niet ontbreken.

pssssttt.. voor een compleet overzicht van musthaves: gebruik onze handige geboortelijst checklist.

Product research

Er is zeker geen gebrek aan informatie over babyspullen. Je ontdekt reviews van andere gezinnen en artikels vol must-haves en don’t buys.

Is het echt nodig om alles uit te spitten over élk product op je geboortelijst? Dat bepaal je zelf. Als jij graag alle details weet over de producten die je in huis haalt voor je baby: dan kan dat absoluut.

Als je eerder overweldigd geraakt door al die artikels en tips, beperk je dan tot de basics. Zorg dat je je kindje veilig kan meenemen. Dat het veilig kan slapen en dat je hem, haar of hun op een goede manier kan voeden en verzorgen. Denk dan aan een autostoeltje, een co-sleeper en luiers.

Vraag eens aan andere ouders wat zij belangrijk vinden. Waar zij niet zonder kunnen. Ga eens lekker kijken in enkele babywinkels. Doe vooral wat jij wil en laat je geen stress aanpraten.

Tip💡 in onze handige productgids verzamelen we alle mogelijke producten van alle mogelijke merken en winkels. Alles op één plek.

De essentials in 1-2-3 op jouw lijst?

Onze experts hebben de beste producten voor jou geselecteerd. Via enkele simpele vragen tonen wij de producten die niet kunnen ontbreken op jouw lijst. Dat bespaart jou een hoop tijd en werk.

Veelgestelde vragen

Wij beantwoorden hier enkele veelgestelde vragen over geboortelijsten van onze gezinnen.

Waarom een geboortelijst leggen?

Allereerst: onthoud dat dit een persoonlijke keuze is. Voel je nooit verplicht om iets te gaan doen wat anderen verwachten. Jij moet je er goed bij voelen.

Het opzet van een geboortelijst is dat jouw familie en vrienden een eerste zetje kunnen geven, in het grootbrengen van je kleine oogappel.

Onze visie bij Pakske, is dat jouw omgeving hun steentje wil bijdragen. Door bij te leggen voor betekenisvolle items. Door handige spullen mee te brengen op babybezoek. Door iets voor jou te doen waar je veel aan hebt in die prille gezinsfase (denk aan kraamkost). Door bij te leggen voor diensten die jij écht kan gebruiken (draagconsult, doula).

Onze ouders vermelden deze voordelen, wanneer het gaat over een geboortelijst:

  • Je vermijdt dubbele cadeaus
  • Een overzicht van wat je allemaal wil en wie daarvoor bijdraagt
  • Familie en vrienden weten wat jij graag wil hebben
  • Ontvang geen spullen die je eigenlijk niet wil

Wanneer je geboortelijst leggen?

Hier is eigenlijk geen fout antwoord mogelijk. Sommige gezinnen beginnen meteen aan hun geboortelijst, van het moment dat ze ontdekken dat ze zwanger zijn. Anderen wachten dan weer tot laat in de zwangerschap om hun geboortelijst samen te stellen.

Op basis van onze data, zien we dat de meeste gezinnen rond week 20 van hun zwangerschap aan hun geboortelijst beginnen. Als je kiest voor een vrijblijvende geboortelijst uit verschillende winkels (ahum: Pakske dus), heb je trouwens volledige vrijheid. Je kan gaandeweg toevoegen en schrappen, zonder enige beperking of vereisten.

Bij de meeste geboortelijsten kan je je lijst "verborgen" zetten, zodat ze nog niet publiek beschikbaar is. Zo kan je lekker in het geheim verder breien aan jouw meesterwerk 😉.

Wat zijn geboortelijst musthaves?

In onze geboortelijst checklist, vind je alle must haves en nice to haves op een rijtje. Gebruik dit als een handige leidraad. Dit kan verschillen van ouder tot ouder. Sommige zweren bijvoorbeeld bij een draagzak/draagdoek, anderen gebruiken enkel een kinderwagen. En de combinatie is ook mogelijk.

Hoe weet je dan op voorhand of jij die items nodig hebt? Gebruik onze product gidsen (bijv. Hoe kies ik een draagzak? en Hoe kies je een kinderwagen?). Daarin leggen we niet alleen uit hoe je die kiest, maar ook of jij die wel nodig hebt.

Wat zet je niet op je geboortelijst?

Onthoud dat dit voor iedereen anders is. Jouw geboortelijst is een persoonlijke keuze. Jij beslist zélf wat jouw gezin nodig heeft. Vul je lijst vooral met spullen (en diensten) die een meerwaarde hebben voor jullie. Geen overbodige prullaria zodat nonkel Jos toch maar iets kan kopen. 

In onze product gidsen, vind je trouwens handige tips en populaire producten. Maar bijvoorbeeld ook wat je niet moet aankopen. Denk maar aan de slaap producten die je beter niet aankoopt, volgens kinderslaapcoach Nathalie Schittekatte.

Hoeveel zet ik op mijn geboortelijst?

Op onze geboortelijsten, zien we gemiddeld 25 tot 40 items. Qua totaalwaarde schommelt die gemiddeld gezien tussen €2.000 en €2.500.

Is het oké om grote aankopen op mijn lijst te zetten?

Absoluut! Het hele idee van een geboortelijst, is dat familie en vrienden kunnen bijdragen aan je prille gezinsgeluk. Onze visie is dat je je geboortelijst moet vullen met items die jullie écht willen en écht kunnen gebruiken. Een kinderwagen of babybedje horen daar 100% bij. 

Met een online geboortelijst bij Pakske, kunnen vrienden en familie ook bijleggen voor items. Zo kunnen ze bijvoorbeeld €50 bijleggen voor grote aankopen zoals een kinderwagen.

Hoe maak ik een geboortelijst uit verschillende winkels?

Je hebt een geweldige kinderwagen gezien bij een grote online shop en een fantastische outfit bij een lokale boutique in je buurt. Die moet je toch op één geboortelijst kunnen zetten?! Dat is éxact waarom Pakske geboren werd: zet éénder wat op je geboortelijst, van éénder waar. Je combineert probleemloos meerdere winkels op één lijst. En dat is niet alles: je kan ook tweedehands, diensten, goede doelen en veel meer toevoegen. Probeer het zelf eens, volledig vrijblijvend.

Kan ik tweedehands op mijn geboortelijst zetten?

Ab-so-luut! Al sinds het begin der tijden gebruiken gezinnen tweedehands kledij en spulletjes van familie en vrienden. Waarom zou je dan geen tweedehands items op je geboortelijst mogen zetten?

Wil je die tweedehands babyspullen graag op voorhand al in huis hebben? Geen probleem: koop ze al aan en zet ze toch op je geboortelijst. Familie en vrienden kunnen dan bijleggen voor die spullen. Benieuwd hoe dat werkt? Probeer het gerust eens uit onze tweedehands voorbeeldlijst.

Wanneer je geboortelijst doorgeven?

Doorgaans wordt een geboortelijst gedeeld met familie en vrienden, via een geboortekaartje. Je zet dan een link, vermelding of zelfs QR-code op je kaartje. Zodat mensen eenvoudig je lijst kunnen raadplegen. De geboortekaartjes worden voorbereid voor je gaat bevallen. Enkele dagen nadien worden ze dan verstuurd met de post.

Je kan de link van je geboortelijst al delen met je ouders, peter en meter en enkele naaste vrienden. Zo zitten zij op de eerste rij om dingen af te vinken van je geboortelijst.

Als je een babyshower houdt, kan je je lijst ook al delen. Zo kunnen vrienden en familie op voorhand al enkele handige spulletjes aankopen voor jou. De voornaam van je baby kan je nog verborgen houden, door daar simpelweg ‘baby’ in te vullen of iets anders naar jouw zin. 

Wanneer je geboortelijst afsluiten?

Traditioneel gezien, wordt een geboortelijst afgesloten, zodat winkels weten dat die lijst officieel ten einde is. Dit was nodig om bepaalde aankoopverplichtingen en andere zaken te regelen.

Bij een vrijblijvende online geboortelijst, hoef je je lijst niet af te sluiten. Je hebt geen enkele verplichting. 

Integendeel: het is net leuk om die lijst te behouden. Zo kan je later nog eens terugkijken. Of de lijst herbruiken voor de eerste verjaardag van je kleine spruit. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wil je je lijst behouden, maar wel verbergen voor het publiek? Geen enkel probleem: je kan je lijst op verborgen zetten en/of een wachtwoord toevoegen.

Laten we eraan beginnen

De komst van je kleine spruit is spannend en kan wat stress met zich mee brengen. Een geboortelijst moet geen extra stress toevoegen, maar moet leuk zijn. Met de juiste tips en wat keuzehulp, komen we al een eind verder. Start jouw geboortelijst.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.