Hoe kies je de juiste babyslaapzak?

Aan het einde van een lange dag begint je kleine spruit moe te worden, tijd voor bed dus. Met een nieuwe luier, een pyjama en een dekentje leg je je kleintje te slapen. Als je nog eens terug gaat kijken, merk je dat het dekentje naast je baby ligt in plaats van erop. Om te zorgen dat je kleintje het steeds lekker warm heeft tijdens de nacht, kan je ook voor een babyslaapzak kiezen. Deze zijn vooral handig bij oudere baby’s die al wat meer durven bewegen en woelen.

In dit artikel

Wat is een babyslaapzak?

Deze slaapzak heeft dezelfde functie als de standaard slaapzak: namelijk om in te slapen. Toch ziet hij er wat anders uit. Ten eerste heeft een babyslaapzak mouwen of gaten waar de armen zitten. Hij sluit ook rond het bovenlijf nauw aan en loopt vervolgens naar de benen toe wat wijder uit. Je baby kan dus niet draaien in de slaapzak zelf, maar heeft wel genoeg beenruimte om tijdens de slaap met de beentjes te bewegen. Om deze reden wordt een babyslaapzak vaak ook een trappelzak genoemd.

De voordelen van een babyslaapzak

Kleine kindjes worden snel groot, wat ook een hele hoop beweeglijkheid met zich meebrengt. Na een paar weken zal je baby zich steeds meer gaan draaien en bewegen tijdens het slapen. Dan is zo’n babyslaapzak ideaal om enkele redenen:

 • Je kleintje zal zich minder snel kunnen omrollen op de buik, wat heel gevaarlijk kan zijn in verband met het risico op wiegendood. Maar ook het hoofdje kan niet onder de lakens terechtkomen, hierdoor kan je kleintje niet verstikt worden.
 • De slaapzak blijft de hele nacht aan, in tegenstelling tot dekentjes die van hem af kunnen vallen tijdens het bewegen of woelen. Zo krijgt je baby het zeker niet koud.
 • Sommige kindjes durven al eens uit bed te klimmen als ze wakker zijn geworden, door de babyslaapzak is dit niet mogelijk en moet je klindje wel gewoon blijven liggen.
 • Door de babyslaapzak aan te doen, creëer je een vast slaapritueel. Je leert je baby dat het tijd is om te gaan slapen als de babyslaapzak boven wordt gehaald. Ook als je niet thuis bent, is dit heel handig. Zo kan je baby op andere plekken ook makkelijker in slaap vallen.

Vanaf welke leeftijd een babyslaapzak gebruiken?

Er staat geen minimumleeftijd op het gebruik van een slaapzak. De eerste weken zal je kleintje zich normaal gezien minder bewegen in de slaap, maar zelfs dan kan je al een een babyslaapzak gebruiken. Waar je wel moet op letten bij de aanschaf van een baby slaapzak is de juiste maat en de veiligheid van de slaapzak, deze worden hieronder uitgelegd.

Soorten babyslaapzakken

Je kan verschillende babyslaapzakken terugvinden. Zo heb je er voor de andere per seizoen. De ideale temperatuur voor de kamer van jouw kleintje is tussen de 16 en 18 graden, maar het kan in de winter natuurlijk kouder en in de zomer warmer zijn. Door de juiste slaapzak te gebruiken, hou je de temperatuur van jouw kleine spruit toch op peil.

Winterslaapzak

Het kan best wel koud worden in de winter, ook binnenshuis. Op deze momenten kan je een winterslaapzak gebruiken. Deze is volledig gewatteerd, zodat je kindje het steeds lekker warm heeft. Zelfs de mouwen hebben watten, vaak kunnen deze ook afgeritst worden zodat je de slaapzak in de verschillende tussenperiodes ook kan gebruiken.

Zomerslaapzak

De zomerslaapzak is dan weer helemaal niet gewatteerd en ook de mouwen kan je afristen. Dit zorgt ervoor dat je kleintje koel kan slapen. Je hoeft dus geen ramen en deuren open te zetten met als gevolg dat je kleintje mogelijk kou vat.

Vierseizoenenslaapzak

Een vierseizoenenslaapzak brengt deze twee vorige slaapzakken buiten. Hij bestaat uit twee voeringen, die je tezamen gebruikt in de winter. Tijdens de zomer gebruik je dan enkel de binnenvoering en kan je zelfs de mouwen ritsen voor extra verkoeling. In de tussenseizoenen kan je verschillende elementen combineren: een binnen- en buitenvoering zonder mouwen of enkel de binnenvoering met mouwen.

Inbakerslaapzak

Dit is een slaapzak waar geen armgaten in zitten. Baby’s onder drie maanden oud kunnen zichzelf namelijk wakker maken als ze met hun armen maaien in hun slaap. Om dit tegen te gaan worden de armpjes opgesloten in de inbakerslaapzak. Deze gebruik je best niet meer van zodra je kleintje zich begint de draaien als hij slaapt. Als je kleintje namelijk op de buik terecht komt, kan hij zich moeilijk of niet meer terugrollen.

Babyslaapzak met benen

Deze slaapzakken hebben pijpjes in plaats van een brede zak van onder. Hij is vooral handig om te gebruiken in een autostoel of in een kinderwagen. Je kindje kan zo ook makkelijker rondlopen en spelen met de slaapzak aan. Vaak kan je deze slaapzakken door middel van een rits of drukknoopjes ook omtoveren tot een gewone slaapzakken.

Grotere babyslaapzakken

Voor sommige peuters en kinderen kan je ook nog steeds een slaapzak gebruiken. Als je overschakelt van een ledikant naar een normaal bed kan het zijn dat je kleintje hier niet goed mee om kan. Dankzij een slaapzak kan je deze overgang minder groot maken. Als je merkt dat je peuter in zijn slaap vaak bovenop de dekens terecht komt, kan je een slaapzak gebruiken om te zorgen dat ze het steeds lekker warm hebben. In deze gevallen kan je babyslaapzakken kopen die een maat hebben tot 160 centimeter.

Populaire slaapzakken bij onze gezinnen

Materialen babyslaapzak

Babyslaapzakken kunnen daarnaast ook van verschillende materialen gemaakt worden. De meest voorkomende stoffen zijn:

 • Katoen: De meeste zomerslaapzakken zijn uit katoen gemaakt. Het heeft namelijk de eigenschap luchtdoorlatend te zijn, hierdoor kan je kleintje zijn warmte tijdens de hete zomernachten goed kwijt. 
 • Wol: De winterslaapzakken kunnen dan weer wol bevatten. Dit zorgt ervoor dat je kleintje het extra warm heeft. Daarbovenop is het ook nog eens een hele zachte stof. 
 • Polyester: De vulling van een babyslaapzak kan ook uit polyester bestaan, meestal wordt het gecombineerd met katoen. Polyester neemt nauwelijks vocht op en is daardoor ook schimmelbestendig. Een ander voordeel is dat je het vaak kan wassen zonder dat het al te veel kreukt. 
 • Badstof: Deze pluizige stof is gemaakt uit katoen. Het grote nadeel is dat het na enkele wasbeurten harder kan aanvoelen.
 • Jersey: Jersey is een verzamelnaam voor verschillende stoffen, die elastisch en rekbaar zijn. Ze hebben niet de eigenschap om je kleintje erg warm te houden, maar geven dus wel veel bewegingsruimte.

TOG-waarde babyslaapzak

Waar je ook zeker op moet letten bij het aankopen van een babyslaapzak is de TOG-waarde. Dit staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan hoe geïsoleerd de slaapzak is en dus in welke mate de lichaamswarmte wordt vastgehouden. Als de kamer wat warmer is, kies je voor een lagere TOG-waarde. Omgekeerd telt dus ook dat als de kamer wat kouder is, je best een babyslaapzak met een hogere TOG-waarde gebruikt. Hieronder geven we een overzicht van welke TOG-waarde in combinatie met welke kledij de beste slaapomstandigheden voor je kleintje creëren:
Temperatuur Max. TOG Richtlijn
< 16°C 4.0 Doorgaans een winterslaapzak gecombineerd met een extra dekentje, romper en luier.
16 – 20°C 3.0 Doorgaans een winterslaapzak gecombineerd met een luier en romper
20 – 22°C 2.0 Doorgaans zomerslaapzak gecombineerd met een luier en romper.
23 – 25°C 1.0 Doorgaans zomerslaapzak gecombineerd met een mouwloos rompertje of enkel een luier.
> 25°C 0.5 Doorgaans een mouwloos rompertje of enkel een luier.
Let er wel zeker op dat je kleintje het ‘s nachts niet te warm, noch te koud heeft. Dit is in beide gevallen gevaarlijk, want het kan tot onderkoeling of oververhitting leiden. Je kan hier snel achter komen door aan het nekje of de voetjes te voelen: voelen deze aangenaam warm aan? Dan is je kleintje heel comfortabel.

Hoe kies je de juiste maat?

Natuurlijk is het ook belangrijk om de juiste maat te kiezen. Als de babyslaapzak te groot is, zal je kindje namelijk wegzakken en kan het verstikt raken. Een te kleine slaapzak is dan ook niet aangenaam, aangezien het de bewegingsruimte beperkt. De maten voor babyslaapzakken kunnen iets anders zijn dan voor babykleding, bijvoorbeeld door een grotere maatmarge te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je een slaapzak langer kan gebruiken. Sommige merken gebruiken ook lengtematen om de grootte van de slaapzak aan te duiden.
Leeftijd baby Lengte baby Maat babyslaapzak
0-3 maanden 50-60 cm maat 50/62
3-6 maanden 60-70 cm maat 68/80
6-12 maanden 70-80 cm maat 68/80
12-18 maanden 80-90 cm maat 86/104
18-24 maanden 90-110 cm maat 86/104

Deze tabel is enkel een indicatie, aangezien elk kindje anders is. Sommige groeien wat sneller, terwijl anderen wat kleiner blijven. Maar ook tussen de merken is er een verschil, aangezien de verschillende maten anders kunnen vallen per merk. Controleer dus zeker goed of de slaapzak goed zit bij jouw baby. Dit kan je doen in drie simpele stappen:

 1. Trek de slaapzak aan en kijk of je kleintje genoeg trappelruimte heeft en de slaapzak zeker niet te hard rond het lichaampje en beentjes knelt. 
 2. Vervolgens kijk je de grootte van de armsgaten na. Deze zijn goed als het niet mogelijk is om de armpjes door het gat te duwen als de slaapzak toegeritst is. Als je de armpjes wel kan terugduwen zonder de slaapzak open te ritsen, dan is zijn de armholtes te groot. 
 3. Als laatste controleer je of je de toegeritste slaapzak over het hoofdje van je kleintje krijgt: Is dit niet het geval, dan heb je de juiste maat gekozen. Als dit wel het geval is, dan heb je kans dat tijdens het slapen het hoofdje van je kindje in de slaapzak wegzakt. 

Een veilige babyslaapzak

We hebben al heel wat puntjes aangehaald waar je op moet letten bij de aankoop van een babyslaapzak. Denk maar aan de juiste maat van de slaapzak zelf, maar ook van de hoofd- en armholtes. Of dat je het juiste materiaal en TOG-waarde kiest voor de omstandigheden. Toch zijn er nog enkele kleine puntjes waar je aan moet denken:

 • Sluiting: Een veilige babyslaapzak heeft een rits vanvoor in plaats van knopen. Deze knopen kunnen namelijk snel van de slaapzak afvallen, waardoor hij niet meer goed sluit. Dit leidt dan weer tot verstikkingsgevaar. De rits sluit ook nog best van boven naar beneden, zodat je kleintje de rits niet zelf naar beneden kan ritsen. Zo voorkom je dat de hoofdholte te groot wordt en je kleintje in de slaapzak kan wegzakken.
 • Defecten: Kijk zeker af en toe na over geen stiksels aan het lossen zijn. Deze kunnen zich namelijk rond de vingertjes of teentjes van je kleintje draaien, waardoor deze afgekneld worden. Maar ook een kapotte rits moet zo snel mogelijk gerepareerd of vervangen worden. Zo voorkom je dat je kleintje het ‘s nachts koud krijgt.
 • Wassen: Net zoals bij beddengoed, moet je de babyslaapzak regelmatig wassen. Dit is goed voor de hygiëne en gezondheid van je kindje. Het is soms zelfs makkelijker om in één keer twee slaapzakken te kopen, zo heb je er altijd een propere extra.
 • Geen slaapzakriem: Vroeger gebruikten ouders slaapzakriemen om te voorkomen dat hun kleintje heel de tijd bewoog in zijn slaap en zo zichzelf wakker maakte. Deze werden uit de rekken genomen omdat er verstikkingsgevaar mee gepaard gaat.

Wat onze gezinnen zeggen

Nadja en Thomas

Dit is iets waar wij toch wel wat moeite mee hadden. We hadden enkele slaapzakjes gekregen van vrienden en daarnaast zelf nog enkele aangekocht. Zo hadden we zeker enkele dunne slaapzakjes en zonder mouwen, maar ook lekker dikke warme slaapzakjes. Ons meisje werd geboren eind april en toen was het al best warm. Haar eerste zomer was meteen een héél erg warme (zoals elke zomer de laatste jaren zeker?).

Bovendien slapen wij helemaal boven onder het dak, waar het echt wel heel erg warm werd bij momenten. We moesten wel vaker haar enkel in een luier of enkel in haar rompertje te slapen leggen. Als het iets minder warm was, gebruikten we liever zo’n dunne slaapzak, zonder mouwen.

Als we een tip mogen geven: kijk goed wanneer de temperatuur begint te dalen ’s avonds en zet dan meteen de ramen op, op de kamer waar je kindje zal slapen ’s nachts. Zodat het toch optimaal kan afkoelen.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.