Babykleding tips: de eerste garderobe van je baby

Babykleding kopen voor je ongeboren kindje kan overweldigend zijn. Maar het kan ook erg leuk zijn. Hoeveel babykleding heb je nodig? Waar houd je best rekening mee? Welke maat heb je nodig? Wij helpen je de eerste garderobe van je baby samenstellen, met enkele babykleding tips.

In dit artikel

Waar ga je op letten bij babykleding?

Winterbaby vs zomerbaby

Als allereerst ga je kijken naar de uitgerekende datum. Als je in de winter bent uitgerekend, is het slim om winterkleding in de kleinste maten aan te schaffen. Zie je een super schattig zomerkleedje liggen en wil je die op de groei kopen? Probeer je dan in te houden, er is namelijk een grote kans dat de baby uit het kleedje groeit. Dus, onze eerste tip: koop niet te veel specifieke seizoens kleding op de groei. Je weet namelijk nooit exact, wanneer je kindje welke maat nodig heeft.

Materiaal babykleding

Als tweede punt is het belangrijk om goed te kijken naar de stof van de kleren. Het is verstandig om te zoeken naar een ademend, zacht katoen. Daarbij is het goed om na te gaan of de kleren duurzaam zijn, en of het goed tegen veel wassen en drogen kan.

In tegenstelling tot kleding voor volwassenen, kan de baby maar een dag of soms zelfs maar een aantal uur een soort kledingstuk dragen. Die kan namelijk erg snel vuil worden. Goede wasbare kleding is dus echt een must.

Nog een kleine tip: let op met van die irritante labels. Die kunnen vaak jeuken of gaan irriteren (je kent het wel). Probeer die te vermijden, zodat de kleertjes aangenaam aanvoelen.

Budget

Hoeveel wil je besteden aan babykleding? De waarheid is namelijk dat je als ouder echt geen fortuin hoeft uit te geven aan babykleding. Hoe leuk het ook is om je eigen baby leuk aan te kleden, in de eerste paar weken is het belangrijk dat je het jezelf makkelijk maakt.

Hoeveel babykleding heb je nodig?

Je hebt ondertussen wel een idee van wat je zoal nodig hebt voor je baby, maar hoeveel babykleding heb je nu echt nodig die eerste weken en maanden? We maken een lijstje van enkele musthaves, mét aantallen. 

pssssttt.. staar je niet blind op deze aantallen. Elke baby is anders. Elke mama en papa zijn anders. Jij beslist wat je baby nodig heeft ❤️ . Laat de aantallen hieronder een leuke leidraad zijn.

Rompertjes (10-12)

Elke baby draagt rompertjes, ook wel body’s genoemd. Rompertjes zijn dan ook enorm belangrijk om toe te voegen aan de garderobe. Een rompertje zorgt ervoor dat het kindje nooit een blote buik of rug heeft en dus onnodig warmte kan verliezen. Daarnaast zijn ze met de drukknoopjes eenvoudig aan te trekken, goed wasbaar en ook nog eens te verkrijgen in verschillende kleurtjes en maten.

Outfits (6-8)

Een baby outfit bestaat uit alles was je boven dat rompertje aantrekt overdag: een shirt en/of truitje en een broekje. Tijdens de wintermaanden hoort daar zeker nog een jasje of vest bij. Je kan deze allemaal apart aankopen, of gaan voor een complete set. Lekker handig!

Sokjes (4-8 paar)

Babysokjes houden die schattige voetjes lekker warm. Een pasgeboren baby heeft maat 10-12, maar het is best slim om ook al enkele sokjes van maat 13-15 in huis te hebben (ze groeien écht snel hoor).

Mutsjes (2-3)

Baby’tjes verliezen snel warmte via hun hoofdje. Dit omdat de baby nog maar weinig haar heeft. Het is dan ook super belangrijk om de eerste paar weken de baby een mutsje te geven. Lekker handig als je er al enkele in huis hebt.

Sjaaltjes (3-5)

Baby’tjes zijn over het algemeen niet heel netjes. Ze zijn erg rommelig en smeren soms al het eten overal. 

Kruippakjes (6-8)

Ideaal voor het slapen, maar even goed om even lekker te spelen.

Maten babykleding

Kledingmaat 50 is de maat die de meeste pasgeboren baby’s hebben. Is het kindje te vroeg geboren of kleiner dan de gemiddelde lengte? Dan heb je wellicht maat 48 of kleiner nodig. Is het kindje juist wat groter? Dan ga je voor kleding maat 56.

Babykleding tips

Bij het kopen van babykleding is het naast alle bovenstaande tips belangrijk om na te denken over de volgende punten:

  • Comfortabel: Het is belangrijk dat babykleding goed zit, ligt en comfortabel is voor je kindje. Vermijd knoopjes en strikjes op de rug of in de nek. Je kindje ligt veel op de rug en dat kan snel onaangenaam worden.
  • Eenvoudig aan- en uit te kleden: Geloof me: vermijd babykleding met duizenden knoopjes. En ga altijd voor druk knoopjes. You’ll thank us later 😇 . En ohja: overslag rompertjes en truitjes zijn véél gemakkelijker. Zo hoeft dat rompertje niet over het hoofdje van je baby. Your baby will thank us later.
  • Merken: Niet alle merken zijn hetzelfde. En helaas zijn de maten niet altijd even groot bij elk merk.
  • Wasvoorschriften:  Babykleertjes mogen vaak maar op 30 graden gewassen worden. Bij kleertjes die vaak vuil worden (bovenkleding dus), is het wellicht beter om te gaan voor items die je op 40 graden mag wassen.

Babykleding wassen

Enkele basistips voor het wassen van babykleding:

#1 Was babykleding voordat je ze aantrekt

Voor de geboorte is het belangrijk om alle gekochte babykleding eens in de wasmachine te gooien. Het huidje van de pasgeboren baby is namelijk erg gevoelig en irriteert snel. Door vooraf te wassen voorkom je irritaties en een gevoelig huidje.

#2 Maak de wasmachine voor het wassen goed schoon

Het is om het gevoelige huidje en de irritaties te voorkomen enorm belangrijk dat je goed wast. Daarbij hoort een schone wasmachine. Zorg er dus voor dat al het vuil, vet, maar ook andere resten van schoonmaakmiddelen en wasverzachter uit de wasmachine zijn. Reinig dus voordat je een grote baby-was doet de wasmachine. Dit kan je doen door een lege wasmachine op 90 graden te laten draaien. Een beetje natuurazijn of soda toevoegen en voìla, de wasmachine en schoon en ready voor de baby-was.

#3 Niet te heet wassen

Wij raden aan om de temperatuur bij het wassen van babykleding niet hoger dan 60 graden te zetten. Dit is genoeg om alle bacteriën te doden. 30 graden is eigenlijk al genoeg en zuinig voor het milieu. Toch is het wel verstandig om beddengoed en hydrofiele luiers op 60 graden te wassen. Wel altijd goed kijken naar de waslabels in de kleding, zo weet u zeker dat het niet zal krimpen of verkleuren!

#4 Gebruik speciaal wasmiddel

Net zoals in bijna alle tips, komt weer het verhaal van het kwetsbare huidje naar boven. Om dit kwetsbare huidje te beschermen is het slim om speciaal baby wasmiddel aan te schaffen. Merken zoals Robijn, Neutral en nog andere bieden deze speciale wasmiddelen aan. Deze wasmiddelen zijn dermatologisch getest en hebben een neutrale PH-waarde. Op deze manier ben je er zeker van dat het wasmiddel niet schadelijk is voor het pasgeboren baby’tje.

#5 Gebruik geen wasverzachter

Een wasverzachter bevat enorm veel geur- en kleurstoffen, wat slecht kan zijn voor het huidje van het kindje. Pas na een aantal maanden, wanneer je wat beter je baby kent en weet wat haar/zijn allergieën zijn, kan je weer wasverzachter toevoegen aan de was.

#6 Strijken

Om het maximale aan bacteriën te doden is het belangrijk de kleding goed heet te strijken. Het zal de overige bacteriën die in de was niet zijn verdwenen, doden. Daarnaast ziet gestreken kleding er een stuk mooier uit, ookal kost het wat extra tijd.

Ziezo! Zo heb je een idee van hoe je de eerste garderobe voor je baby kan samenstellen. Inclusief enkele handige babykleding tips. Maarrrrr onthoud: jij beslist zelf wat goed is voor jou en je baby. Geniet ervan ❤️

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.