Hoe kies je een autostoel?

Een autostoeltje is één van de weinige échte musthaves op je geboortelijst. We raden ouders dan ook aan om dit als één van de eerste items op je geboortelijst te zetten. Want hoe geraak je immers thuis van het ziekenhuis, zonder autostoel?! Tenzij je naar huis wandelt, maar die kans achten we klein.

Psssssst… check onze handige infographic en ontdek in 3 stappen de juiste autostoel.
In dit artikel

Maar hoe ga je nu de juiste autostoel kiezen? Er zijn zoveel verschillende merken, soorten en types. Hieronder overlopen we alle soorten autostoeltjes en gaan we dieper in op enkele aspecten. Daarna vind je enkele gerichte vragen om jou in de juiste richting te sturen.

Groepen en soorten autostoelen

Autostoelen zijn onderverdeeld in groepen

Autostoeltjes zijn onderverdeeld in 4 groepen: 0, 1, 2 en 3. En ohja, er bestaat ook zoiets als 0+. Naast de 4 grote groepen, heb je ook overlappende groepen. Vaak zal je ‘Groep 1/2/3’ of ‘Groep 2 en 3′ zien bij autostoeltjes. Dat wil simpelweg zeggen dat zo’n autostoel die groepen combineert. Deze overlappingen zorgen ervoor dat je langere periodes kan overbruggen, met een groter bereik van leeftijd en gewicht. Een autostoel uit groep 1 kan je enkel gebruiken van 9 tot 18 kg en van 1 tot 2 jaar. Een ‘Groep 1/2/3’ autostoel gaat tot 36kg en zelfs tot 12 jaar.

Niet helemaal mee? Niet getreurd, onderstaande tabel en afbeelding maken veel duidelijk.

Combinaties van groepen

Er zijn meerdere combinaties van groepen autostoeltjes mogelijk over de levensloop van je kind:
  • G0+ en G1/2/3 Zo heb je maar twee autostoeltjes nodig, tot hij/zij geen autostoeltje meer nodig heeft. Nadeel: voor zijn/haar eerste verjaardag moet je al op zoek naar een nieuw autostoeltje. Voordeel is dat deze autostoeltjes ook als draagmandje gebruikt kunnen worden.
  • G0+/1 en G2/3 Hier heb je ook maar 2 autostoeltjes nodig. Voordeel is dat je niet na 1 jaar al een nieuwe nodig hebt. Nadeel is dat autostoeltjes uit G0+/1 niet gemakkelijk mee te nemen zijn.
  • G0+, G1 en G2/3 Hier zal je driemaal een autostoeltje moeten aanschaffen. Voordeel is dat het autostoeltje volledig op maat van de leeftijd en gewicht van je kind is.
Er zijn nog andere combinaties mogelijk. Dit zijn alvast de meest gebruikte. Aan de hand van de vragen hieronder ontdek je welke combinatie bij jullie past.

Opmerking: In de praktijk vind je maar weinig autostoeltjes van groep 2 of groep 3 terug. Tegenwoordig bieden ze vooral Groep 2/3 aan.
GroepGewichtLeeftijdLengte
groep 0
groep 0+

0-10kg
0-13kg

tot ongeveer 1 jaar
tot 12 à 15 maanden
40 – 85cm
groep 19-18kg12 maanden tot 4 jaar80 – 105cm
groep 0+/10-18 kg0 tot 4 jaar40 – 105cm
groep 215-25kg4 tot 6 jaar100 – 135 cm
groep 322-36kg6 tot 11 jaar125+ cm
groep 1/2/39-36kg12 maanden tot 12 jaar80 – 135/150cm
groep 2/315-36 kgvan 3,5 tot 12 jaar105 – 135/150cm

Babyautostoel, peuter/kleuterautostoel en kinderautostoel

Om het even iets simpeler te houden, maken we een onderscheid tussen een baby autostoel (tot ongeveer 1 jaar), peuter/kleuter autostoel (1 tot 4-6 jaar) en een kinderautostoel (vanaf 6 jaar).

  1. Babyautostoel (Groep 0 of 0+) Geschikt voor kindjes tot ongeveer 1 jaar. Max 85 cm en max 13 kg. In de praktijk kan het zijn dat je ook al vanaf 9 maanden moeten overschakelen (lengte en gewicht zijn bepalend, niet leeftijd).
  2. Peuter/kleuterautostoel (Groep 1 of 2). Wanneer je kind groeit, moet je een moment switchen naar dit soort stoel. Qua gewicht gaat dit van 9 tot 25 kg en qua lengte tot maximum 135 cm.
  3. Kinderautostoel (Groep 3) Dit gebruik je wanneer je kind de kleuterfase ontgroeid is, maar toch verplicht een kinderzitje nodig heeft.

Wanneer veranderen van groep?

  1. Wanneer het maximale gewicht voor je autostoel bereikt is

    OF

  2. Wanneer het hoofd van je kindje boven de autostoel uitkomt.

Het is niet zo erg als de voetjes onder de stoel uitkomen, je kind zal nog steeds een goede bescherming krijgen.

Hoe wordt mijn autostoel bevestigd aan de auto?

Er zijn verschillende manieren van bevestigen aan de auto. De één is al wat gemakkelijker dan de ander.

Autogordel

Dit is de meest bekende manier. Je gebruikt de reeds aanwezige autogordel om je autostoeltje vast te maken. Dit gaat vaak heel erg vlot, wat het gemakkelijk maakt om zo’n autostoeltje in een andere auto te installeren. Normaal vind je een handige sticker met instructies, zodat je zeker bent dat het goed bevestigd is.

Onderstel

Een onderstel is ietsje moeilijker om te installeren: maar heeft het voordeel dat je dit maar 1x moet doen. Bij een autogordel moet je telkens je autostoeltje vastmaken. Wanneer je gebruik maakt van een onderstel, klik je je autostoeltje vast in het onderstel en klaar is kees!

Isofix

Dit is de veiligste optie van de drie. Je bevestigt de base via haken aan de rugleuning van de auto. meer informatie over Isofix, zie hieronder.

Hoe kies ik de juiste autostoel?

Wil ik de autostoel de eerste maanden als draagmand kunnen gebruiken?

Een eerste belangrijk punt om over na te denken: heb ik een baby autostoeltje nodig (tot ongeveer 1 jaar) of ga ik meteen voor een converteerbaar autostoeltje? In het eerste geval ga ja al snel een nieuw autostoeltje moeten kopen (na 10-13 maanden), maar kan je veel eenvoudiger je kind uit de auto nemen en bijvoorbeeld in je winkelkarretje plaatsen. In het algemeen kiezen nog steeds veel mensen voor deze optie, aangezien ze het handig vinden om het autostoeltje als draagmand te gebruiken. Bij converteerbare autostoeltjes (groep 0+/1) heb je het nadeel dat je je autostoel niet als draagmand kan gebruiken, maar ben je wel langer zoet en bespaar je centjes op lange termijn. Deze autostoeltjes kan je gebruiken tot pakweg 4 jaar.

Kortom: stel jezelf de vraag of je je kind in de autostoel wil laten zitten als je haar/hem uit de auto neemt. Of ga je liever gebruik maken van een draagzak? Psssst… Goele en Dries hebben dat slim opgelost.

Wil ik mijn autostoel gemakkelijk kunnen veranderen van auto en verplaatsen?

Zoals hierboven uitgelegd zijn er verschillende manieren van bevestigen. Als je kiest voor een autostoel met gordelbevestiging, is het véél eenvoudiger om de autostoel uit de auto te halen en in een andere auto te plaatsen (bijvoorbeeld bij de grootouders). Bij een onderstel is het ietsje moeilijker, aangezien je het onderstel moet losmaken. Bij Isofix is het eigenlijk niet de bedoeling dat je deze (frequent) los maakt. Eens de Isofix bevestiging vast zit, hoort die daar te blijven. Het is zeker mogelijk om deze wél te verplaatsen, maar in de praktijk is dit iets moeilijker en zwaar.

Kortom: kies voor een autostoel met gordelbevestiging als je gemakkelijk en licht wil switchen. Met onderstel en Isofix kan het ook, maar zal je meer moeite moeten doen. Je kan ook Isofix bases installeren in meerdere auto’s (bijvoorbeeld eentje bij de grootouders). Zo hoe je enkel in en uit te klikken. Uiteraard is dat wel duurder (zo’n base kost 100 à 200 euro).

Opgelet: Bij sommige modellen zit de Isofix base vast aan het autostoeltje.

Tip: sommige autostoelen (zoals de Maxi-Cosi CabrioFix) zijn geschikt voor zowel gordelbevestiging als Isofix. Zo kan je toch eenvoudig overschakelen als je liever Isofix gebruikt.

Hoeveel kindjes willen we?

Als je reeds kinderen hebt of van plan bent om meerdere kleine spruiten toe te voegen aan je gezin: houd dan rekening dat er meerdere autostoeltjes in je auto moeten kunnen passen. Let goed op de breedte van de autostoeltjes, want ze moeten naast elkaar kunnen passen.

Waar moet ik nog op letten bij aankoop autostoeltje?

Gewicht Een draagbare autostoel uit groep 0 of 0 + is handig, maar check toch maar even het gewicht. Zo’n draagbare autostoel weegt veelal 3 à 4 kg. Inclusief je kind wordt dit al snel 7 à 8 kg die je meedraagt.

Duurzaamheid Wist je dat autostoeltjes een houdbaarheidsdatum hebben? De schokabsorberende materialen verliezen na een tijdje hun nut. Let daarom op als je plant het autostoeltje te gebruiken bij meerdere kindjes of als je kijkt naar tweedehands autostoelen.

Onderhoud Maak je geen illusies: die autostoel zal snel vuil worden. Eentje die je gemakkelijk kan reinigen met een doek of waarbij je de hoes kan wassen is een leuk pluspunt.

Bevestiging Check voor je aankoop toch maar even of je auto geschikt is voor het type bevestiging.

Extra opties Een ingebouwde zonnekap of extra opbergruimte kunnen een autostoeltje een pak handiger maken.

Hoe vind ik het veiligste autostoeltje?

Laten we je eerst en vooral geruststellen: alle nieuwe autostoeltjes die op de markt komen, ondergaan zware testen en veiligheidsnormen. Een duurder autostoeltje maakt het niet veiliger. Er zijn wel enkele elementen die een autostoel veiliger maken:

  1. 5-puntsharnas: autostoeltjes die 5 punten van contact hebben, zorgen voor extra veiligheid. Bij een botsing worden de krachten verspreid over meerdere punten, waardoor de impact kleiner is. Bovendien houden ze je kindje beter in positie, waardoor hij of zij zich niet in een onveilige positie kan wriemelen.
  2. Linear Side-impact protection: wanneer een autostoel deze feature heeft, zal er meer bescherming zijn bij een zijdelingse botsing. Zoek bij specificaties naar ‘L.S.P.-systeem’.
  3. Vlot aanpasbaar harnas: hoe beter het harnas rond de schouders zit, hoe veiliger. Als het gemakkelijker is om dit aan te passen, zal je er ook altijd voor zorgen dat dit zo goed mogelijk zit.
  4. Isofix bevestingssysteem dit zit via haken vast aan de zetels van je auto en zit dus steviger op z’n plek. Vaak zit er tegenwoordig een extra bevestigingspoot bij, die voor extra stabiliteit zorgt.
  5. Tegen de rijrichting in geplaatste autostoeltjes zijn veiliger. Sommige autostoeltjes (i-Size) kunnen tot 15 maanden achterwaarts vervoerd worden. Opgelet: altijd frontale airbag deactiveren.

Onthoud wel dat we hier aangeven wat een autostoel veiliger maakt. Staar je zeker niet blind op deze elementen. We willen nogmaals benadrukken dat elke autostoel die aan het ECE R44 keurmerk voldoet, veilig is om je in kind te vervoeren. Je hoeft zeker niet meer uit te geven om een veilig autostoeltje aan te kopen. Wil je wel wat meer besteden? Dan kijk je best naar i-Size autostoeltjes.

Belangrijk om te onthouden

  • Je kind is veiliger wanneer zij/hij achterwaarts vervoerd wordt.

  • Kinderen kunnen langer achterwaarts vervoerd worden in i-Size autostoeltjes.

  • In Europa moet je een autostoel gebruiken tot 1m50. In België en Nederland maar tot 1m35. Aan jou de keuze wel richtlijn je wil gebruiken. Wel belangrijk als je op reis gaat.

  • Goedgekeurde autostoeltjes voldoen aan de ECE R44-norm. Dat zie je aan het oranje label.

  • Hoe beter het harnas past rond de schouders van je kind, hoe beter het op z’n plaats zit, des te veiliger kan je autostoel functioneren.

Wat onze gezinnen zeggen

Goele en Dries

Goele en Dries kochten aanvankelijk het Maxi Cosi Familyfix ecosysteem, met 1 basis (Familyfix) en de draagbare Maxi Cosi Pebble (groep 0+). Later wilden ze overschakelen op de grotere autostoel Maxi Cosi Pearl (groep 1).

Wanneer hun tweeling bijna te groot werd voor de draagbare Maxi Cosi Pebble hebben ze toch besloten om niet voor de grotere Maxi Cosi Pearl (groep 1) autostoel te gaan. Intussen waren er weer veel interessante nieuwe modellen op de markt en zagen ze het nut van een draaibare stoel in.

“We hebben probleemloos onze draagbare Maxi Cosi 2dehands kunnen verkopen en hebben dan gekozen voor de Cybex Sirona S (groep 0+/1). Die past perfect in onze grote auto (Skoda Kodiaq). Wij raden sowieso een draaibare stoel aan.” – Dries

Op die manier konden ze de eerste periode genieten van een draagbare oplossing uit groep 0+, om daarna over te schakelen naar een autostoel uit groep 0/+1. Met deze komen ze normaal toe tot ongeveer 4 jaar oud.

thomasennadja

Nadja, Thomas en Mia

Wij gingen voor het Familyfix ecosysteem van Maxi Cosi. Super handig. Een draagbare autostoel is die eerste maanden best handig. We twijfelden aanvankelijk over een autostoel uit groep 1/2/3, maar we zijn blij dat we eentje uit groep 0/+1 namen.

Wanneer Mia te groot werd, zijn we overgeschakeld op een draaibare autostoel uit groep 1. Eentje die een tijd kon meegaan. Naar het merk hebben we niet gekeken, maar wel naar specifieke features: draaibaar en stevige hoofdsteun. Mia valt al eens vaker in slaap in de auto, dus dan komt zo’n hoofdsteun goed van pas.

Veelgestelde vragen

Wat is Isofix en waarom is het belangrijk?

Isofix is een manier van bevestigen van kinderautostoeltjes in auto’s die wereldwijd gebruikt wordt. Deze methode maakt géén gebruik van de autogordel, maar wél van Isofix bevestigingsankers. Zo wordt het autostoeltje rechtstreeks bevestigd aan het chassis van de auto. Dat zorgt voor een eenvoudigere installatie (1) en voorkomt het verkeerd installeren (2). Soms maakt men ook gebruik van steunpoten.

Copyright Veiligheid.nl

Wat is i-Size?

I-Size is een Europe veiligheidsnorm die sinds 2013 van kracht is. Het garandeert extra beveiliging in de auto. Je zal vele autostoeltjes tegenkomen die in ‘i-Size’ in hun product naam hebben staan. Dat duidt aan dat ze conform deze regel zijn en dus zorgen voor extra beveiliging. Ik hoor je vragen: “Welke extra beveiliging?” Aha! In het kort:

  1. Geslaagd voor crashtests en getest op zijdelingse aanrijdingen. Kortom: extra beveiliging van hoofd en nek.
  2. Autostoeltje moet tegen de rijrichting (achterwaarts) geplaatst worden tot 15 maanden.
  3. Maakt gebruikt van het Isofix bevestigingssysteem.
  4. De indeling van deze autostoelen is op basis van de lengte van je kind, ipv gewicht.

Vele autostoeltjes gebruiken deze norm, maar het is (nog) niet verplicht. No worries dus als je autostoel geen i-Size heeft, het zorgt vooral voor extra veiligheid.

Heeft mijn auto Isofix?

De meeste nieuwe auto’s hebben het Isofix-systeem. Bij iets oudere auto’s zal je even moeten kijken in de handleiding of zoeken op een ‘Isofix’ label op de zitjes van de achterbank. De haken zijn ook veelal verstopt in de zetel, dus het is soms eventjes zoeken. Voor meer duidelijke informatie en vragen rond Isofix, verwijs ik jullie graag door naar ANWB (super heldere uitleg).

Wat met autostoeltjes op vakantie?

Een autostoel is verplicht in gans Europa minstens tot 1m35. Daarnaast moet je ook even checken dat de autostoel zeker nog geldig is voor de huidige lengte en gewicht van je kind.

Opgelet! Jammer genoeg ligt het iets ingewikkelder dan bovenstaande regels. Er gelden verschillende regels qua lengte en leeftijd in andere landen van Europa. In Duitsland is het bijvoorbeeld verplicht tot 1m50.

Voor een duidelijk overzicht per land, verwijzen we je graag door naar de Nederlandse Consumentenbod.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.