Hoe kies je een draagzak?

Met een draagzak kan je tegelijkertijd je kindje dichtbij je houden én dingen gedaan krijgen. Handig, toch?! Dat dachten wij ook ja! Maar hoe zoek je de juiste draagzak die bij jou past? Laten we samen op zoek gaan.

In dit artikel

Waarom heb je een draagzak nodig?

  • Je hebt je handen en armen vrij om eender wat te doen.
  • Het is gemakkelijker om te navigeren door een drukke plek met een draagzak, dan met een kinderwagen.
  • Je hoeft niet te sleuren met die kinderwagen.
  • Innig contact met je kleine oogappel is niet alleen erg fijn, maar zorgt ook voor extra ‘bonding’.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een draagzak?

Ergonomie & comfort

Ergonomie is onmiskenbaar belangrijk voor zowel het kind als voor jou. Voor het kind is het belangrijk dat zij/hij in de M-positie of kikkerhouding zit. Dat wil zeggen de knietjes een beetje opgetrokken en met de beentjes en het bekken een M vormen. Je kind moet zo goed mogelijk ondersteund worden aan de rug en de kin mag niet tot op de borstkas zakken. De draagzak mag goed strak zitten, zodat het kindje een mooie rechte rug heeft en niet wegzakt. Tenslotte moeten de (liefst verstelbare) riemen en banden ervoor zorgen dat jij als ouder goed ondersteund wordt. Zodat je meerdere uren kan rondwandelen met jouw kleine oogappel dicht tegen je aan. Als jij last krijgt, zal je kindje daar ook onder lijden, dus kies zorgvuldig.

Materialen

Twee belangrijke zaken die we hier moeten vermelden: (1) houd rekening met de temperatuur. Zowel jouw lichaamstemperatuur als buiten temperatuur. Heb je het snel warm en heb je een zomerbaby? ga dan voor lichte en luchtdoorlatende materialen. Die lekker ademen, zodat je baby niet begint te zwemmen in het zweet op je borst. Een (2) tweede element is in hoeverre de draagzak te wassen valt. De kans dat je die draagzak vlek- en geurvrij houdt, lijkt ons klein. Niet onhandig als je de draagzak (of onderdelen) eens kan wassen.

Leeftijd van je kind

Bepaalde draagzakken kan je gebruiken vanaf de geboorte, andere dan weer niet. Check bij specificaties altijd vanaf welke leeftijd (en tot welke leeftijd) je de draagzak kan gebruiken. In het algemeen geldt: van zodra je kind broekmaat 68 draagt, zullen vrijwel alle ergonomische draagzakken goed passen. Voor je pasgeborene kan je ook altijd kiezen voor een draagdoek.

Een tweede belangrijk aspect, is in welke mate de draagzak kan meegroeien met je kind. Wanneer de breedte van het zitgedeelte aanpasbaar is, kan die in principe meegroeien met je kleine oogappel. Check dus goed tot welke leeftijd je de draagzak kan gebruiken.

Manier van dragen

Wil je je kind zowel op de buik als op de rug dragen? Met de meeste draagzakken is dat perfect mogelijk. Van zodra je kind zelfstandig kan zitten, kan je je spruit op de rug dragen. Een kindje op de borst dragen, met het gezicht voorwaarts, wordt afgeraden. Je kind is op die manier niet afgeschermd van prikkels. Wanneer je baby met haar/zijn gezicht tegen je aan leunt, voelt het kind zich geborgen en veilig. Als je kindje nieuwsgierig begint te worden, is het wellicht een idee om hij/zij op de rug te beginnen dragen. Zo is er de mogelijkheid om de wereld om zich heen te verkennen.

Verschil tussen draagdoek, draagzak en framedrager

Draagdoek

Een draagdoek is zoals de naam doet vermoeden: een grote doek die je om je heen wikkelt en waar je de baby lekker in kan stoppen. Dit kan zowel op je buik, op je rug als zijdelings. Het grote voordeel? Je kindje zit lekker dicht tegen je aan en je kan vrijwel altijd zorgen dat deze lekker zit. Nadeel? Er steekt wat meer werk in om te zorgen dat alles goed zit.

Draagzak

Een draagzak is iets meer een constructie. Deze gesp je vast aan je lichaam, zodat alles op z’n plek zit. Vaak wordt ‘ergonomisch’ en ‘draagzak’ in één zin genoemd. Maar zoals we hierboven zagen, is het toch opletten geblazen: niet alle draagzakken zijn ergonomisch.

Framedrager

Een framedrager is nog groter en stugger en wordt veelal gebruikt voor lange tochten en reizen. Het is vaak in combinatie met een backpack.

Welke draagzak kopen?

Onthoud in de eerste plaats dat een draagzak kopen iets persoonlijk is. Het item moet bij jou/jullie passen. Daarnaast hebben we de beste draagzakken op een rijtje gezet. Veel succes en onthoud: je kan dit ❤️.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.