Eindelijk is het zo ver: je zit in de helft van de zwangerschap! Wie had dat kunnen denken 16 weken geleden, toen je waarschijnlijk je eerste zwangerschapstest achter de rug had? Of het nu met je partner, vriendinnen of familie is: dat moet zeker en vast gevierd worden!

Wat gebeurt er met je baby?

In week 20 is je baby even groot als een pompelmoes en even zwaar als een paar slippers. Het geslacht van je baby is nu goed zichtbaar met behulp van een echo. Raadpleeg hiervoor zeker je dokter!

Daarnaast ondergaat je klein spruit (of pompelmoes?) nog verschillende veranderingen:

 • De lengte: Je (niet meer zo kleine) baby heeft ondertussen de helft van zijn uiteindelijke lengte bereikt! Tot vorige week werd de lengte van je baby gemeten van het stuitje tot de kruin, maar vanaf nu worden de beentjes ook meegerekend. Van een groeispurt gesproken!
 • De donshaartjes: Je baby begint de donshaartjes te verliezen die zich in de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelden. In de plaats groeien er nu haren op het hoofdje en beginnen de wenkbrauwen zich te vormen.
 • Het geslacht: Of je nu een jongetje of meisje verwacht: de genitaliën van je kindje beginnen zich nu al goed te ontwikkelen en blijven verder groeien! 1) Proficiat, je verwacht een meisje! Wist je dat ze ondertussen al 2 miljoen (!) eicellen in haar eierstokken heeft? 2) Proficiat, je verwacht een jongen! Bij jongens beginnen de testikels vanaf nu met hun afdaling.
 • Het slikreflex: Je baby begin steeds meer vruchtwater in te slikken. Maar geen paniek: dit is een goede oefening voor de spijsvertering en zo begint je kindje meconium (de eerste ontlasting) te produceren. Dat ziet er meestal zwart en kleverig uit, niet verschieten dus bij het verversen van die eerste pamper!

GESPONSORD

Wat gebeurt er met jou?

In week 20 heb je al heel wat veranderingen achter de rug en zie je je buikje (en kindje) week per week groeien! Hier zijn nog een paar veranderingen waaraan je je mag verwachten:

 • Verhoogd libido: Door de overvloed aan hormonen kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je libido wat gestegen is. Praat hierover met je partner en kom overeen hoe je hier mee om kan gaan.
 • Gewichtstoename: Je zal dit niet graag horen, maar er zal per week telkens toch een goede halve kilo bijkomen bij je gewicht. Dat is natuurlijk compleet normaal en betekent ook dat je baby aan het groeien is! Denk nu niet te veel aan die extra kilo’s, die werk je er na de zwangerschap wel af!
 • Vermoeidheid: Heb je het gevoel dat je nog altijd extreem vermoeid bent? Raadpleeg dan je dokter, het kan namelijk zijn dat je een ijzertekort hebt.

Jouw leven op 20 weken zwanger: enkele tips

Je zit in de helft, wat leuk! Nog even en je kan je kleine spruit eindelijk in je armen nemen. Hieronder vind je nog een enkele handige en leuke tips om uit te proberen terwijl je hierop moet wachten:

 • Kijk je al op tegen de volgende weging omdat je weer bent bijgekomen? Zorg ervoor dat je toch genoeg beweegt (zoals zwangerschapsyoga of zwangerschapsgym), maar laat het zware werk over tot na de bevalling. Dan kan je eens gebruik maken van je sportabonnement of eens ver gaan lopen.
 • Verwen jezelf: ga eens naar de manicure of pedicure of laat je eens masseren door een echte professional. Aahhhh, dat kan deugd doen.

Wat kan papaa'tje doen?

Deze mijlpaal is natuurlijk niet enkel belangrijk voor de mama’s in spé, maar natuurlijk ook voor de papa’s in spé. Binnen minder dan 16 weken kan je je kindje namelijk eindelijk in de armen sluiten! Voor het zo ver is, vind je hier nog enkele tips die je kan uitproberen tijdens het tweede trimester van de zwangerschap:

 • Geniet van deze mijlpaal: ga eens uit eten met je partner of verras haar met een lekkere brunch of ontbijt op bed. Zet eventjes alles aan de kant en geniet van elkaars gezelschap.
 • Ga eens langs bij de oma en opa’s in spé om te zien hoe het met hun gaat en om een update van de zwangerschap te geven. Vraag ook eens subtiel na of zij soms eens op dat schattige, brave kindje van jou zouden willen passen binnen een paar weken.

Jouw checklist op 20 weken zwanger

 • Deze mijlpaal verdient het om ingekaderd te worden: maak eens een leuke foto van je babybuikje!
 • Ga eens uitwaaien aan zee. Geloof me, dat is misschien iets wat je net nodig hebt.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.