De 5 beste slaap producten voor je baby

Wat zijn 5 top producten en 5 flops voor de slaap van je baby? We laten onze experte, kinderslaapcoach Nathalie Schittekatte, van Snuggles & Dreams aan het woord. Met haar team hielp ze al tienduizenden gezinnen, via haar gidsen, cursussen en coaching.

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik super enthousiast en kocht ik een heleboel spullen om me voor te bereiden op de grote komst van mijn dochter. Als kinderslaapcoach wil ik jou graag mijn 5 slaap musthaves en 5 dontbuys voor je newborn geven.

Het is eigenlijk best grappig, want ik kocht tijdens mijn eerste zwangerschap geen enkel artikel uit de eerste categorie, maar wel alles uit de tweede categorie. En ik die dacht dat ik perfect voorbereid was om mijn newborn zo snel mogelijk lekker te leren slapen 😉 .

Bij mijn 2de dochtertje was ik al enkele jaren kinderslaapcoach en ging ik wél aan de slag met de artikelen uit de eerste categorie en ik kan je verzekeren dat zij veel sneller een goed slapertje werd dan haar grote zus.

Vijf musthaves voor de slaap van je baby

1 - Verduisteringsgordijnen

Investeren in goede verduisteringsgordijnen is echt essentieel om ervoor te zorgen dat de slaapomgeving van je kleintje bijna pikdonker is tijdens dutjes en tijdens die lange zomerdagen. Zodra je newborn dag en nacht niet meer door elkaar haalt (rond 6 à 8 weken), is het essentieel om je baby in een donkere kamer te leggen voor dutjes en ‘s nachts. Deze donkere omgeving helpt niet alleen om makkelijker in slaap te vallen, maar is ook essentieel voor de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, wat we allemaal nodig hebben voor een goede nachtrust!

Deze draagbare verduisteringsgordijnen kan ik zeker aanraden:

2 - Witte ruis toestel

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slapen newborns niet graag in een stille omgeving. Vergeet niet dat ze net 9 maanden in een zeer luide baarmoeder hebben doorgebracht. Leg je oor maar eens op iemands buik en je hebt een idee van wat je baby allemaal gehoord heeft.

Ik raad ten zeerste het gebruik van witte ruis aan voor de dutjes van je baby en ’s nachts. Dit kan een oude radio zijn die op statisch staat, een app die je downloadt op een telefoon/tablet die je niet nodig hebt tijdens de dutjes of gewoon een apparaat. Witte ruis toestellen bieden meestal veel verschillende slaapliedjes of natuurgeluiden waaruit je kunt kiezen. Het beste geluid is eigenlijk gewoon witte ruis. Zet het volume tussen 50 en 60 decibel als je baby slaapt en op 100 decibel als je baby huilt, zodat het kan helpen om je newborn te kalmeren. Altijd al afgevraagd waarom je newborn zo gemakkelijk in slaap valt terwijl je stofzuigt? Dat is waarom!

Witte ruis kan gemakkelijk worden gebruikt tot je baby een jaar oud is (maar het mag gerust ook langer gebruikt worden), daarna kan je het volume gewoon elke nacht zachter zetten tot er geen geluid meer is.

Hierbij 2 toestellen die ik aanbeveel:

3 - Babyfoon

Toen ik een babyfoon overwoog, twijfelde ik tussen een babyfoon met camera en een gewone. Ik koos voor de goedkopere tweede optie en daar had ik achteraf veel spijt van! Ik heb 6 maanden later zelfs een extra camera gekocht. De reden hiervoor is dat het superhandig is als je midden in de nacht hoort dat je baby overstuur is, om te kijken wat er aan de hand is. Is je baby gewoon op zoek naar zijn speentje, maar weet je zeker dat hij die zo kan vinden omdat die gewoon naast hem ligt? Dan is het niet nodig om naar binnen te gaan en je baby nog verder wakker te maken.

Babyfoons die ik aanraad :

4 - Inbakeren

Mijn oudste dochter heeft nooit ingebakerd geslapen, het leek me een nutteloze ‘dwangbuis’ waar ik mijn baby zeker niet zou inleggen. Bij mijn 2de dochter gaf ik het wel een kans en ja hoor, inbakeren werkt echt! De schrikreflex, ook bekend als de Moro-reflex is namelijk erg aanwezig bij newborns, wat betekent dat ze zichzelf de hele tijd wakker kunnen maken door hun eigen bewegingen. Inbakeren geeft ze dat strakke en comfortabele gevoel dat ze in de baarmoeder hadden en waar ze dol op zijn! Inbakeren kan tot de leeftijd van 6 maanden of tot je baby begint te rollen.

Ik ben een grote voorstander van inbakerslaapzakken. Zelf heb ik met Anaëlle de slaapzak van love-to-dream gebruikt die de handjes naast het hoofdje houden. Het is vooral belangrijk bij zo’n inbakerslaapzakken dat de heupen en benen voldoende ruimte hebben.

Voorbeelden van inbakerslaapzakken:

5 - Co-sleeper

Bij mijn oudste dochter investeerde ik niet in een co-sleeper, dit leek me weggesmeten geld. Echter sliep ze vervolgens wel regelmatig in de draagmand van haar buggy en verhuisden we vervolgens het wiegje uit de woonkamer naar onze kamer. Die co-sleeper had dus toch handig geweest. Bij mijn 2de dochter leende ik de co-sleeper van mijn schoonzus en ja hoor, ik ben fan. Onze jongste dochter sliep hier uiteindelijk 5 maanden in en verhuisde toen naar het ledikantje in haar eigen kamer. Mijn tip is dus wel om een co-sleeper te lenen of huren aangezien je baby hier maar kort in zal slapen en het anders een vrij dure investering zou zijn.

Vijf don't buys voor de slaap van je baby

1 - Bedomrander

Ik weet het, die bedomranders zien er gewoon geweldig uit, of niet? Maar ze zijn zo onveilig. Voor je het weet begint je baby om te rollen en komt hij met zijn gezicht tegen die bedomrander te zitten. De algemene richtlijnen ter preventie van wiegendoor raden het gebruik hiervan af tot de leeftijd van minimaal 1 jaar. Tegen dan is je baby al lang gewend om zonder bedomrander te slapen, dus de investering niet waard.

2 - Babynestje

Natuurlijk houden baby’s van babynestjes, ze zien er ook zo comfortabel uit, niet? Ik zie baby’s er ook de hele tijd in liggen terwijl ik op sociale media aan het scrollen ben. Maar onthoud, we willen baby’s leren om zelfstandig in slaap te vallen in hun bejde, niet in een strak knus nestje want daar zijn ze snel uit gegroeid. Bovendien zijn die gewoon (weer) super onveilig om in te slapen en worden ze afgeraden ter preventie van wiegendood.

3 - Lakens

Grappig, ik had 2 sets lakens gekocht voor mijn eerste dochter haar bedje en ik heb ze eigenlijk nooit gebruikt. Lakens zijn compleet nutteloos voor een ledikant gezien je gebruik zal maken (hopelijk toch 😉) van slaapzakjes. Lakens en dekentjes heb je in dat geval niet nodig aangezien je baby het dankzij zijn slaapzakje lekker warm zal hebben.

Bovendien zijn kinderen pas rond de leeftijd van 3 jaar in staat om zélf hun lakens/dekens terug over zich te trekken. Wacht dus met deze aankoop wanneer jullie de overstap maken naar een groot bed. Onderlakens daarentegen zijn natuurlijk wel handig, je voorzien hiervan best 2 stuks.

4 - Nachtlampje

Wat heb ik lang gezocht naar het perfecte nachtlampje! Ik weet dat veel ouders schrik hebben dat hun baby bang zal zijn in het donker, maar dat is absoluut niet zo en ze hebben de die duisterheid net nodig om melatonine (het slaaphormoon) aan te maken.

Pas vanaf de leeftijd van 2 à 3 jaar, wanneer de verbeelding van kinderen op gang komt, kunnen ze bang worden in het donker. Introduceer dan een nachtlampje, maar denk eraan dat het heel gedimd moet zijn en het liefst roodachtig, want wit of blauw licht remt de aanmaak van melatonine.

Natuurlijk kan een nachtlampje wel fijn zijn tijdens nachtvoedingen of tijdens het slaapritueeltje. Neem dan vooral eentje dat je zelf handig vindt 😊. Hier vind je een paar voorbeelden van nachtlampen die ik aanraad:

5 - Apps

Er bestaan tegenwoordig heel wat (betalende) apps en babyfoons met apps waarmee je alles van je baby kan tracken van zijn slaap, voeding, luiers etc. Ik geef je alvast graag mee dat ik hier geen voorstander van ben. Als kinderslaapcoach krijg ik regelmatig berichtjes van bezorgde ouders omdat hun baby niet eet of slaapt ‘volgens het boekje’.

Dit is vaak omdat ze zo met hun neus in de data van die apps zitten en het totaalplaatje over het hoofd zien: is de baby gelukkig, groeit hij goed, is hij tevreden? Dat is het voornaamste. Geven dergelijke apps net meer rust in je hoofd? Dan kan je ze natuurlijk wel overwegen. Krijg je er stress van? Dan adviseer ik om ze asap weer te verwijderen 😉.

Er bestaan ontzettend veel producten voor newborns en sommige daarvan zijn eigenlijk niet nodig. Door het essentiële te nemen, ben je zeker dat je je baby’tje datgene geeft wat hij nodig heeft en belangrijk is de eerste maanden/jaren. Het geld dat je bespaart, kan je in andere zaken gebruiken, zoals bijvoorbeeld luiers! 😊

Succes!

Nathalie

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.