Waar moet je op letten als je tweedehands babyspullen koopt?

Een kind krijgen is het mooiste wat er is, maar misschien ook wel het duurste. Daarom overwegen steeds meer ouders in spe om tweedehands babyspullen aan te schaffen. Dat is trouwens niet alleen lief voor je portemonnee, maar óók voor het milieu. Lees hieronder waar je allemaal rekening mee moet houden als je tweedehands gaat shoppen voor je kleine spruit.

Welke babyspullen koop je beter niet tweedehands?

Hoewel je de meeste babyspullen met een gerust hart een tweede leven kunt geven, zijn er ook heel wat dingen die je beter nieuw koopt. Bijvoorbeeld:

Schoenen

Als je baby- of kinderschoenen via een tweedehandssite of -winkel koopt, weet je niet wie ze heeft gedragen. Je weet dus niet welke vorm de voeten hadden en of er sprake is geweest van voetschimmel of andere infecties.

Matras

Een tweedehands matras is meestal helemaal vervormd en ook niet meer zo proper. Je kunt hem eventueel professioneel laten reinigen, maar zo’n reinigingsbeurt kost vaak al evenveel geld als een nieuw exemplaar. Het bed daarentegen, kun je wél tweedehands kopen. Let daarbij op het Europese veiligheidsvoorschrift EN716.

Flesjes en fopspenen

Flessen en fopspenen dienen sowieso bij elk gebruik grondig te worden gesteriliseerd, maar om hygiënische redenen koop je ze beter nieuw.

Borstkolf

Ook een borstkolf koop je best niet tweedehands. Er kunnen namelijk restjes moedermelk achterblijven die – zelfs na het ontsmetten – ziektekiemen kunnen overdragen aan je baby. Daarnaast kun je ook niet zien of de motor nog naar behoren werkt. Als die het kort na aankoop begeeft, moet je alsnog een nieuwe borstkolf kopen.

Wat mag er dan wél in je tweedehands babyuitzet?

Hoewel je de meeste babyspullen met een gerust hart een tweede leven kunt geven, zijn er ook heel wat dingen die je beter nieuw koopt. Bijvoorbeeld:

Kleren

Babykleding is één van de dingen die ouders het vaakst tweedehands kopen. En terecht, want aangezien baby’s (veel te) snel groeien, gaan hun kleertjes meestal maar een korte periode mee. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen nieuwe kleding mag kopen voor je baby, maar je kunt nieuwe en tweedehandsstukken perfect met elkaar afwisselen.

Babyfoon

Babyfoons gaan jarenlang mee en kun je dus ook prima tweedehands kopen. Vaak hoef je enkel maar de batterijen te vervangen en vervolgens werken ze weer als nieuw.

Speelgoed

Speelgoed van goede kwaliteit gaat jarenlang mee. Neem daarom eens een kijkje op tweedehandssites, in kringloopwinkels of op de rommelmarkt. Je vindt er gegarandeerd leuk speelgoed aan een fractie van de nieuwprijs.

Autostoel

De aankoop van een autostoeltje gaat niet over een nacht ijs. Je moet er eentje vinden die bij jullie past, veilig en comfortabel is voor je baby én liefst ook betaalbaar is. Met een tweedehands exemplaar kun je wat geld besparen, maar aangezien de veiligheid van je baby primeert, is het belangrijk om te controleren of de autostoel voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften. Dat kun je zien aan het label ECE R44/04 of UN-ECE R129, beter bekend als i-Size. Let er ook op dat er geen beschadigingen zijn, dat de gordels en gordelbeschermers aanwezig zijn en dat het slot goed werkt. Vraag ook hoe lang de verkoper het autostoeltje heeft gebruikt, want na verloop van tijd verliest het schokabsorberende schuim aan kwaliteit en is de autostoel niet meer veilig om te gebruiken.

Kinderwagen

Een kinderwagen kan ook een serieuze hap uit het gezinsbudget zijn. De meeste kinderwagens gaan langer mee dan ze effectief worden gebruikt, waardoor het interessant kan zijn om een tweedehands exemplaar aan te kopen. Let er ook hier op dat hij aan alle veiligheidsnormen voldoet en dat alle onderdelen aanwezig zijn.

Wipstoel

Een wipstoeltje lijkt iets noodzakelijk, maar wist je dat niet alle baby’s ervan houden? Zet dus niet meteen het nieuwste stoeltje op je geboortelijst, maar kijk eventueel uit naar een tweedehands koopje.

Luierkussen

In tegenstelling tot een matras, hoef je een luierkussen niet noodzakelijk nieuw te kopen. Maak het tweedehands exemplaar schoon met een antibacteriële spray of doek, doe er een nieuwe hoes over en het is weer klaar voor gebruik.

Waar vind ik tweedehands babyspullen?

Er bestaan meerdere plekken waar je tweedehands babyspullen en kinderspullen kan vinden. We lijsten hier enkele mogelijkheden op:

Offline

  • De Kringwinkel
  • Vrienden en familie (niet vergeten 😉)
  • Rommelmarkten

Tweedehands, maar zo goed als nieuw!

Bij sommige webshops kun je geretourneerde producten kopen voor een lagere prijs. Denk maar aan de ‘Tweedekansjes’ van Coolblue of de ‘Retourkansjes’ van bol.com. Deze producten worden eerst grondig gecontroleerd voor ze opnieuw te koop worden aangeboden en bovendien krijg je dezelfde garantie en voorwaarden zoals bij de aankoop van een nieuw product. Zéker het overwegen waard!

Tweedehands spullen op je geboortelijst? Tuurlijk!

Met een online geboortelijst bij Pakske, kan je eender wat toevoegen, van eender waar. Dat wil zeggen spullen én diensten, zowel nieuw als tweedehands. Je voegt de tweedehands spullen toe, waarna vrienden en familie kunnen bijleggen voor deze cadeau’s die je écht kan gebruiken. Logisch, toch?! Ontdek meer over een tweedehands geboortelijst bij Pakske.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.