Welke babyspullen koop je beter niet tweedehands?
Hoewel je de meeste babyspullen met een gerust hart een tweede leven kunt geven, zijn er ook heel wat dingen die je beter nieuw koopt. Bijvoorbeeld:
Schoenen
Als je baby- of kinderschoenen via een tweedehandssite of -winkel koopt, weet je niet wie ze heeft gedragen. Je weet dus niet welke vorm de voeten hadden en of er sprake is geweest van voetschimmel of andere infecties.
Matras
Een tweedehands matras is meestal helemaal vervormd en ook niet meer zo proper. Je kunt hem eventueel professioneel laten reinigen, maar zo’n reinigingsbeurt kost vaak al evenveel geld als een nieuw exemplaar. Het bed daarentegen, kun je wél tweedehands kopen. Let daarbij op het Europese veiligheidsvoorschrift EN716.
Flesjes en fopspenen
Flessen en fopspenen dienen sowieso bij elk gebruik grondig te worden gesteriliseerd, maar om hygiënische redenen koop je ze beter nieuw.
Borstkolf
Ook een borstkolf koop je best niet tweedehands. Er kunnen namelijk restjes moedermelk achterblijven die – zelfs na het ontsmetten – ziektekiemen kunnen overdragen aan je baby. Daarnaast kun je ook niet zien of de motor nog naar behoren werkt. Als die het kort na aankoop begeeft, moet je alsnog een nieuwe borstkolf kopen.
Wat mag er dan wél in je tweedehands babyuitzet?
Hoewel je de meeste babyspullen met een gerust hart een tweede leven kunt geven, zijn er ook heel wat dingen die je beter nieuw koopt. Bijvoorbeeld:
Kleren
Babykleding is één van de dingen die ouders het vaakst tweedehands kopen. En terecht, want aangezien baby’s (veel te) snel groeien, gaan hun kleertjes meestal maar een korte periode mee. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen nieuwe kleding mag kopen voor je baby, maar je kunt nieuwe en tweedehandsstukken perfect met elkaar afwisselen.
Babyfoon
Speelgoed
Autostoel
De aankoop van een autostoeltje gaat niet over een nacht ijs. Je moet er eentje vinden die bij jullie past, veilig en comfortabel is voor je baby én liefst ook betaalbaar is. Met een tweedehands exemplaar kun je wat geld besparen, maar aangezien de veiligheid van je baby primeert, is het belangrijk om te controleren of de autostoel voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften. Dat kun je zien aan het label ECE R44/04 of UN-ECE R129, beter bekend als i-Size. Let er ook op dat er geen beschadigingen zijn, dat de gordels en gordelbeschermers aanwezig zijn en dat het slot goed werkt. Vraag ook hoe lang de verkoper het autostoeltje heeft gebruikt, want na verloop van tijd verliest het schokabsorberende schuim aan kwaliteit en is de autostoel niet meer veilig om te gebruiken.
Kinderwagen
Een kinderwagen kan ook een serieuze hap uit het gezinsbudget zijn. De meeste kinderwagens gaan langer mee dan ze effectief worden gebruikt, waardoor het interessant kan zijn om een tweedehands exemplaar aan te kopen. Let er ook hier op dat hij aan alle veiligheidsnormen voldoet en dat alle onderdelen aanwezig zijn.
Wipstoel
Luierkussen
In tegenstelling tot een matras, hoef je een luierkussen niet noodzakelijk nieuw te kopen. Maak het tweedehands exemplaar schoon met een antibacteriële spray of doek, doe er een nieuwe hoes over en het is weer klaar voor gebruik.
Waar vind ik tweedehands babyspullen?
Er bestaan meerdere plekken waar je tweedehands babyspullen en kinderspullen kan vinden. We lijsten hier enkele mogelijkheden op:
Offline
- De Kringwinkel
- Vrienden en familie (niet vergeten 😉)
- Rommelmarkten
Tweedehands, maar zo goed als nieuw!
Bij sommige webshops kun je geretourneerde producten kopen voor een lagere prijs. Denk maar aan de ‘Tweedekansjes’ van Coolblue of de ‘Retourkansjes’ van bol.com. Deze producten worden eerst grondig gecontroleerd voor ze opnieuw te koop worden aangeboden en bovendien krijg je dezelfde garantie en voorwaarden zoals bij de aankoop van een nieuw product. Zéker het overwegen waard!