Checklist zwangerschap per maand

Een zwangerschap brengt heel wat nieuwe ervaringen met zich mee. Het bedenken van leuke babynamen of op zoek gaan naar het eerste kruippakje voor je baby, is voor velen iets om naar uit te kijken. Toch kunnen al deze dingen ook iets overweldigends hebben en zorgen voor veel extra stress. Want wat moet je precies allemaal doen voor de komst van je baby, en wanneer begin je eraan?

In deze zwangerschap checklist nemen we je mee doorheen de maanden van de zwangerschap, en geven we je handige tips over waar je je in elke maand mee bezig zou moeten houden. Door deze lijst weet jij perfect waar je aan begint, en wat jij en je kind nodig hebben.

Eerste trimester

Maand 1

De eerste maand lijkt misschien vroeg om je al bezig te houden met het regelen van praktische zaken. Toch zijn er al enkele belangrijke dingen waar je mee kan starten.

Zo is het belangrijk om voor jezelf uit te maken of je gebruik zal maken van kinderopvang of dat je een thuisblijfmama wil worden. Het is belangrijk om hier goed op voorhand over na te denken, aangezien het vaak niet eenvoudig is om opvang te vinden voor je kind.

Ook is dit het uitgelezen moment om op zoek te gaan naar een vaste arts en gynaecoloog die jou zullen begeleiden doorheen je zwangerschap. Het is namelijk aangenamer om je doorheen je zwangerschap te laten begeleiden door dezelfde personen, zodat zij goed kunnen inschatten wat jij en je baby nodig hebben.

Verder start je in deze fase best met het innemen van foliumzuur en zwangerschapsvitamines.

Maand 2

In maand twee hoef je nog niet heel veel te doen. Best breng je je werkgever op de hoogte, zodat er genoeg tijd is om alles in goede banen te leiden. Verder ga je gewoon door met het innemen van foliumzuur en zwangerschapsvitamines.

Maand 3

Ook in maand drie blijft het aantal dingen waar je aan moet denken eerder beperkt. In deze maand kan je jouw ziekenfonds op de hoogte brengen, en gewoon je inname van foliumzuur en zwangerschapsvitamines verderzetten.

Tweede trimester

Maand 4

Vanaf maand vier beginnen er in het algemeen wat meer dingen bij te komen waar je aan moet denken. Je neemt nog steeds zwangerschapsvitamines, dit doe je trouwens in elke volgende maand. Nu komen er ook nog andere dingen bij kijken.

Maand vier is het ideale moment om met je baas te overleggen over je zwangerschapsverlof. Je wil namelijk dat alles goed geregeld is voor je vertrek. In de latere maanden is dit niet iets waar je je nog mee bezig wil houden.

In deze maand kan het ook handig zijn om na te denken over wat je precies wil. Je kan een infosessie volgen over borstvoeding of flesvoeding om je keuze op dat vlak makkelijker te maken. Ook denk je best na over welke pijnbestrijding je wil gebruiken tijdens de bevalling. Het is belangrijk om je voor te bereiden op de bevalling, en een bevallingsplan te maken.

Maand 5

In maand vijf is het tijd voor leuke dingen! Je kan hier uiteraard al vroeger mee starten, maar maand vijf lijkt ons de perfecte maand om te beginnen denken aan toekomstige babynamen voor je kindje. Aangezien jij en je partner misschien niet altijd dezelfde smaak hebben, kan dit soms een lang proces zijn. Het is dan ook belangrijk om goed op voorhand na te denken over namen die jullie beiden mooi vinden.

In deze maand kan je ook beginnen met je geboortelijst aan te leggen, zo kom je later niet in stresserende momenten terecht omdat je dit te lang hebt uitgesteld.

Maand 6

In maand zes kan je je startbedrag aanvragen (ook wel kraamgeld of geboortepremie). Dit is een tegemoetkoming die je krijgt voor de geboorte van je kind, om je te helpen bij de kosten van de baby uitzet. Het kan misschien leuk zijn om allerlei nieuwe spulletjes te kopen voor je kind, maar het is ongetwijfeld ook een grote som geld, die niet iedereen zomaar opzij kan zetten. Het kraamgeld kan dus een grote hulp zijn voor velen.

Wanneer je niet getrouwd bent, kan je partner vanaf nu ook je kind officieel erkennen. Niet onbelangrijk om dit te regelen, indien je je in deze situatie bevindt.

Verder is het ook belangrijk om na te denken over kraamzorg en deze eventueel aan te vragen.

Indien je het zelf wenst kan je ook perinatale kinesitherapie opstarten vanaf nu. Deze therapie zorgt ervoor dat je voorbereid aan de bevalling begint. Het helpt je om erna aan de slag te gaan om je conditie en spierkracht terug op pijl te brengen.

Derde trimester

Maand 7

Ook in maand zeven zijn er enkele leuke dingen die je kan regelen voor de komst van je baby. Dit is het ideale moment om op zoek te gaan naar de gepaste geboortegeschenkjes (bijv. doopsuiker) en een origineel geboortekaartje. Ben je zelf creatief? Dan kan je het geboortekaartje natuurlijk ook zelf ontwerpen. Dat bespaart geld en het is ook nog eens leuk.

Maand 8

Is dit niet je eerste bevalling of eerste kind? Dan is het aangewezen om op zoek te gaan naar opvang voor de oudere kinderen voor tijdens de bevalling.

Het is niet alleen belangrijk om voor je kinderen te zorgen, maar ook voor jezelf. Denk na over wat er precies in je kraamkoffer moet en zet deze goed op tijd klaar. Je weet immers nooit of je kindje wel op de uitgerekende datum zal komen.

Verder is het ook belangrijk om je moederschapsverlof aan te vragen.

Maand 9

Het is bijna zover. Waar je je nu vooral op moet voorbereiden is de thuiskomst van je baby. Zorg ervoor dat alles klaarstaat en je alle benodigdheden in huis hebt. Hier wil je je geen zorgen over hoeven maken wanneer je uitgeput thuiskomt.

Wat na de geboorte?

Je hebt je zwangerschap tot een goed einde gebracht, maar dat wil zeker niet zeggen dat nu alles geregeld is. Integendeel, het werk is nog maar net begonnen. Een baby brengt nieuwe vreugde met zich mee, maar ook heel veel werk.

Het is belangrijk om goed voor je kindje te zorgen, maar je mag jezelf ook zeker niet verwaarlozen. De zwangerschapsvitamines die je heel je zwangerschap lang innam, neem je nu best nog steeds. Zeker wanneer je borstvoeding geeft is dit zeer belangrijk.

Het is nu ook tijd om je geboortekaartjes te delen met de rest van je vrienden en familie. Het geluk van een nieuw kind wordt dan ook nog mooier wanneer je dat geluk met anderen kan delen.

De geboorte van je kind deel je natuurlijk niet alleen met vrienden en familie. Je deelt dit ook met de burgerlijke stand. Het is iets minder spannend, maar wel heel belangrijk om deze geboorteaangifte te doen. Dit moet binnen de vijftien dagen na de geboorte van het kind gebeuren.

Er zijn natuurlijk nog organisaties waaraan je de geboorte van je kind moet melden. Zo is het noodzakelijk om de geboorte te melden bij het ziekenfonds, de werkgevers van jou en je partner, de verzekeraar en de eventuele kinderopvang.

Nadat je alle mogelijke instanties op de hoogte hebt gebracht is het natuurlijk ook belangrijk dat je je kinderbijslag aanvraagt. Kinderen zijn immers niet goedkoop, en je zal alle steun zeker kunnen gebruiken. Ook de geboortepremie en een eventuele borstvoedingspremie kan je nu verkrijgen.

Aangezien ook je partner recht heeft op verlof is het ook belangrijk om dit aan te vragen. De hulp van je partner is uiteraard meer dan welkom, en met twee kan je meer dan alleen.

Er zijn nog vele andere dingen die je eventueel kan doen tijdens je zwangerschap. Je kan lessen volgen, boeken lezen, forums raadplegen,…Deze check-list geeft de meest essentiële taken weer voor de komst van je baby, maar je kan hier uiteraard zo ver in gaan als je zelf wil.

Hopelijk hou jij deze check-list bij de hand en helpt hij je gedurende negen maanden lang. De beste tip die we je nog kunnen meegeven is: geniet van de tijd die je kan spenderen met je baby, want voor je het weet zijn ze volwassen! 😉

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.