Een borstkolf of kolfapparaat kiezen dat bij je past: het kan een heuse opdracht zijn. Een borstkolf kan jou veel tijd besparen. Maar hoe vind je de beste borstkolf voor jou? Hieronder vind je alle informatie, alsook welke borstkolven onze gebruikers de beste vonden.
Hoe werkt een borstkolf?
Borstkolven, u heeft er vast al van gehoord, maar hoe werkt dat precies? Borstkolven is een handig alternatief voor de borstvoeding, ofwel het voeden van een kind aan de borst. Het alternatief laat toe dat het kind afgekolfde melk ontvangt van de eigen moeder. Het kan namelijk zo zijn dat de moeder, door omstandigheden zoals bijvoorbeeld werk of studie, niet rechtstreeks het kind kan voeden aan de borst.
Na een aantal maanden is het namelijk gewoonlijk dat het kind wat vaker en wat langer gescheiden is van de moeder. Als u heeft besloten te kolven, dan kan een kolfapparaat een super handig hulpmiddel zijn. Naast dat u er veel tijd mee bespaart, helpt het vaak ook om de melkproductie op peil te brengen of houden.
Een kolfapparaat kan elektrisch werken, of met de hand worden bediend. Beiden soorten werken op dezelfde manier: door middel van ritmisch zuigen aan de borst, wordt de borst geleegd. Het kolfapparaat bouwt vacuüm op en breekt het daarna weer af. Een goede borstkolf moet de masserende werking van de tong, kaken en gehemelte van de pasgeboren baby imiteren. Helaas is de perfecte borstkolf die al deze positieve en negatieve druk imiteert, nog niet ontworpen.
In dit artikel zullen we wat meer vertellen over het borstkolven zelf, de verschillende soorten en maten en de beste borstkolven bespreken. Ook zal er kort worden ingegaan op het huren van borstkolven en er worden tips gegeven.
Soorten borstkolven
Zoals hierboven al aangekaart, zijn er twee soorten kolven: de handkolven en de elektrische kolven. Beiden soorten werken op dezelfde manier, namelijk door ritmisch zuigen aan de borst.
Handkolven
Handkolven kan op twee manieren. Enerzijds kan kolven met de blote hand, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen. Anderzijds bestaat er het handkolven aan de hand van een eenvoudig kolftoestel. Dit kolftoestel wordt bediend met de hand. Er zitten geen batterijen in, en u hoeft het toestel niet aan te sluiten aan netstroom. Handkolven is zeer budgetvriendelijk, het toestel is zeer compact, licht, stil en overal te gebruiken. Handkolven kan geschikt zijn voor moeders met een constante, lange toeschietreflex. Dit reflex is een mechanisme waarbij de moedermelk vanuit de melkkliertjes richting de tepel wordt gestuwd.
Elektrisch kolven
Naast het handkolven is er nog het elektrische kolven. Bij het elektrisch kolven kunt u kiezen uit twee varianten: enkel- of dubbelzijdig kolven. Met een dubbele kolf kunt u twee borsten tegelijkertijd leeg laten zuigen. Dit is zeer handig, het gaat namelijk twee keer zo snel en het zal daarnaast ook de melkproductie verhogen. Wel is de elektrische kolf, en helemaal de dubbelzijdige kolf, duurder dan de handkolf.
Enkel versus dubbel
- Bij een enkele borstkolf, kolf je één borst af.
- Bij een dubbele borstkolf, kolf je twee borsten tegelijkertijd af. Dit kost minder tijd én geeft meer melk (als het goed gaat). Maar, het kost wel dubbel zoveel.
Waar moet je op letten bij aankoop van een kolfapparaat?
De juiste borstkolf kiezen kan tricky zijn. Met deze gerichte vragen, ben je alvast een stap dichter bij de perfecte borstkolf voor jou.
1. Wat is het doel van het kolven?
Als je enkel als doel hebt om de stuwing te verminderen, is een handkolf voldoende. Als je de melkproductie op gang wilt brengen of stimuleren, dan kan je beter kiezen voor een elektrische borstkolf.
2. Hoeveel tijd heb je en hoe lang ga je de kolf gebruiken?
Handkolven is ideaal als je wat langer de tijd hebt en niet dagelijks gaat afkolven. Als je wel dagelijks en voor een langere tijd gaat afkolven, is het aangeraden om een elektrisch kolfapparaat te kiezen.
3. Kan ik mij makkelijk ontspannen tijdens het kolven?
Ontspanning en rust tijdens het kolven is van essentieel belang. Het ene apparaat maakt meer geluid dan de ander. Dit geluid kan voor de ene vrouw juist ontspannend werken, terwijl de ander hier juist stress door kan ervaren. Ga dit goed na.
4. Is de kolf die ik op het oog heb BPA-vrij?
BPA is een chemische stof die vaak zit verwerkt in plastic apparaten. Het is een chemische stof die niet goed is voor de gezondheid. Het heeft mogelijk invloed op de vruchtbaarheid, het hormoonsysteem en het immuunsysteem van zowel de moeder als het pasgeboren kind.
5. Heb ik een apart borstschild nodig?
Het borstschild moet uitermate goed passen. Anders kan het erg onaangenaam zijn om af te kolven én het kan zelfs je borst beschadigen. Niet alle kolfapparaten hebben verschillende maten borstschilden. Dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. Maar als jouw tepels verschillen van de ‘gemiddelde tepel’, kan je hier toch beter rekening mee houden. En… wat is een ‘gemiddelde tepel’, right?!
De beste borstkolf en borstkolfapparaten
Beste handkolf
Zilver: Medela Harmony handkolf
Brons: Philips Avent SCF 430/10
Beste elektrische borstkolf (enkel)
Beste elektrische borstkolf (dubbel)
Zilver: Medela Swing Maxi (zo’n €80 goedkoper)
Brons: Elvie Pump Dubbele Elektrische Borstkolf
Beste draagbare borstkolf (handsfree)
De juiste maat van je borstschild kiezen
Het kolven van melk werkt vaak niet de eerste keer perfect. Het vergt tijd en geduld. Het is oefenen, waarbij het zo nu en dan nog kan mislukken of minder goed werkt. Toch zal het over het algemeen na een tijdje goed werken, onder de juiste begeleiding. Het lukt dan vrijwel iedereen, en na een tijd is er niks vervelends meer aan. Een ding staat hierbij vast: kolven mag geen pijn doen.
Ongemakken als blaren of schaafwonden horen niet bij het kolven van melk. Om deze ongemakken te voorkomen is het van groot belang dat het borstschild goed past. Het borstschild is het gedeelte in de vorm van een trechter, die u over de borst heen plaatst. Deze schilden zijn in verschillende maten te koop.
De maat van je borstschild hangt af van de grootte van uw tepels, en dus niet uw tepelhof. De tepel moet precies in de tunnel van de trechter van de borstkolf passen, zonder dat het klemt.
Tweedehands borstkolf
Het zou zomaar kunnen dat een vriendin nog een borstkolf heeft liggen. Of dat je online een goedkoper exemplaar hebt gevonden, amper gebruikt. In het algemeen wordt het echter afgeraden om een tweedehands borstkolf te gaan gebruiken. Waarom?
- Het kan onhygiënisch zijn
- De levensduur van de motor is vaak beperkt
Hoe zou je dan toch veilig een tweedehands borstkolf kunnen kopen? Houd rekening met deze zaken:
- Is het afkolfapparaat compleet? Check of de handleiding, ventielen, slangetjes en flesjes erbij zitten.
- Kook alle onderdelen uit die in contact kwamen met de moedermelk. Liefst minstens vijf minuutjes in kokend water.
- Zoals hierboven vermeld: hoe zit het met de motor van de kolf? Als het apparaat lang en intensief gebruik werkt, zou het kunnen dat die versleten is. En dat kan even duur worden als een nieuw afkolfapparaat.
- Komt er bij deze borstkolf melk in contact met de motor? Dan zou het kunnen dat er bacteriën achterblijven in het apparaat. Check via deze link of dat het geval is of niet.
Borstkolf huren of lenen
Voor een korte, maar ook voor een wat langere periode is het mogelijk een borstkolf te huren. Het is namelijk zo dat een professionele borstkolf het meest krachtig is gebleken. Professionele borstkolven zijn bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of kraamzorg bij u in de buurt te huren. Om gebruik te maken van deze huur borstkolven, moet u een persoonlijke afkolfset aanschaffen. In deze set zitten alle onderdelen die in aanraking komen met de moedermelk en huid. Zo blijven de gehuurde borstkolven hygiënisch. Een eigen afkolfset kost ongeveer €34. Je kan ook bij de babytheek of CM terecht voor de huur van een borstkolf.