Hoe een babybedje kiezen?

Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor volwassenen, maar nog meer voor baby’s! Om hen een aangenaam te laten slapen, is het wel belangrijk dat je het juiste bedje kiest. Ze moeten genoeg bewegingsruimte hebben terwijl ze zich nog steeds veilig voelen. Er zijn twee voorname keuzes in de eerste maanden: het ledikant of de wieg. Welke kies je best? Waar moet je op letten bij de aankoop ervan? Zijn er nog andere mogelijkheden? Hierop geven wij jou in dit artikel alle antwoorden!

In dit artikel

Types babybedjes

Wieg

Een wiegje ziet er natuurlijk super mooi uit in een babykamer. Een prachtige schommelwieg met een luchtige sluier om het af te maken? Of kies je toch voor een hangwiegje, afgewerkt met riet? Maar we moeten er wel bij zeggen dat je best het prijskaartje hiervoor goed kan overwegen voordat je er eentje koopt, want de wieg gaat helaas niet zo lang mee. Gemiddeld wordt een wiegje gebruikt voor baby’s tot 3-6 maanden, afhankelijk van de groei van je kleintje natuurlijk. 

Toch is een wiegje het goede keuze om verschillende redenen. De eerste is dat je baby zich geborgen zal voelen, aangezien een wiegje kleiner is. Voor een pasgeborene kan een groter babybed namelijk oncomfortabel voelen. Het wiegje zorgt voor een beschermde en vertrouwde sfeer. Daarnaast is een wiegje ook vaak veiliger voor jonge baby’s. Omdat een wiegje kleiner is, is er minder ruimte voor je baby om zich om te rollen of te verstikken in het bedlinnen. Maar ook voor de ouders is een wiegje aangenaam, doordat ze licht zijn en daardoor makkelijk te verplaatsen zijn. Zo kan je je kleintje steeds dicht bij jou houden.

Aandachtspunten

Er zijn wel enkele dingen waar je op moet letten als je een wieg en de andere benodigdheden aanschaft: 

  • De afmetingen: Een veilige wieg is minimaal 27,5 cm diep en maximaal 90 cm lang. Zo ligt je kleintje diep genoeg om zich niet makkelijk te kunnen optrekken en is de wieg klein genoeg om te veel bewegingsruimte te voorkomen. 
  • De bedbodem: Iedereen zweet tijdens het slapen, maar baby’s verliezen doorgaans veel vocht. Daarom kies je best voor een wieg die langs de bodem goed geventileerd is door perforaties. Dit helpt ook nog eens bij de ademhaling als je kleintje met zijn gezicht tegen de matras zou liggen. Natuurlijk moet er ook nog aandacht zijn voor de stevigheid en de vlakheid van de bodem. 
  • De beveiliging: Bij een hangwieg moet je de stevigheid van de ophangconstructie goed controleren. Bij een wieg op wieltjes moet je dan weer de wieltjes kunnen vergrendelen. Als je kiest voor een schommelwieg, check dan zeker of je het schommelmechanisme kan blokkeren. Een simpele wieg met onderstel lijkt altijd veilig, maar zorg dat je er eentje kiest dit niet makkelijk omkantelt, ook niet als je aan de pootjes trekt.

Populaire wieg bij onze ouders

Ledikant / babybed

Een ledikant is doorgaans groter dan een wiegje. Een alternatief is echter wel de babyledikant van 60×120 cm, maar deze heeft een alle van de gemakken van een wiegje niet: je kleintje voelt zich minder geborgen, heeft meer bewegingsruimte en het is helemaal niet verplaatsbaar. De babyledikant gaat wel langer mee dan een wieg. Na verloop van tijd wel overschakelen van een wiegje naar een ledikant, dan kies je best voor een grootte van 70×140 cm. Hierin kan je baby slapen tot hij zo’n 36 maanden oud is. 

Maar wanneer moet je precies je wiegje vervangen? Vanaf dat je kleintje zich kan omrollen, is het tijd om over te schakelen op een ledikant. Het kan namelijk voorvallen dat je kleintje zich met de neus en mond tegen de zijwand draait van het wiegje, wat voor ademhalingsproblemen kan zorgen. Verander ook zeker naar een ledikant als je kleintje zich begint recht te trekken, want uit een wiegje kan hij makkelijker ontsnappen dan uit een babybed. Een ledikant is dus eerder geschikt voor oudere kindjes vanaf 3 maanden oud.

Aandachtspunten

Ook bij een ledikant is het belangrijk om aandachtig te zijn tijdens de aankoop ervan op enkele punten:

  • De afmetingen: De juiste afmetingen voor een ledikant zijn minstens 55 cm breed en ten minste een speling van 20 cm in de lengte. Zo heeft je kleintje genoeg ruimte om te bewegen in zijn slaap. De hoogte van de zijwanden moet minimaal 60 cm hoog zijn, zodat hij er zeker niet kan uitklimmen. 
  • De bedbodem: Kies voor een verstelbare bodem voor je eigen gemak. Als je baby nog klein is, kan je deze op 20cm diep zetten, zo hoef je niet steeds diep te bukken. Begint je kleintje wat groter te worden? Verstel deze dan naar minstens 60 cm diep, zodat hij er zeker niet kan uitvallen. Let ook goed op de ventilatie voor de bodem, een lattenbodem is hier het meest geschikt voor. 
  • De afwerking: Je kleintje zal na verloop van tijd de spijlen vasthouden en zich er zelfs aan optrekken, daarom moet je ervoor zorgen dat de afwerking splintervrij en glad is. Je kiest best ook niet voor een bedje dat uitstekende onderdelen heeft, aangezien je kindje hieraan kan blijven haken.

Populaire ledikant bij onze ouders

Andere slaapmogelijkheden

Naast de wieg en het ledikant zijn er ook nog andere soorten bedden of meubelen die kunnen wel of juist best helemaal niet kunnen dienen om je kleintje te slapen te leggen. Deze zetten wij hier even voor jou uiteen.

Co-sleeper

Een co-sleeper is een relatief nieuw gegeven. Het is eigenlijk een soort wieg die een speciale opklapbare zijde heeft. Op deze manier ligt je kindje altijd dicht bij je en kan het snel troosten en voeden als dat nodig is.

Door gewoon de zijde naar beneden te moeten schuiven, hoef je je bed niet te verlaten. Leg wel steeds je kleintje terug in de co-sleeper, want jouw bed is helemaal geen veilige slaapplek voor je kleintje.

Je kiest ook best voor een co-sleeper waarvan de opklapbare zijde helemaal omhoog kan, in plaats van eentje waar er altijd een open of halfopen zijde is. Zo kan je kleintje zeker niet in je bed rollen.

Peuterbed

Kleine kindjes worden snel groot en wanneer je kleintje ongeveer 2,5 jaar oud is, is het tijd om van een ledikant naar een peuterbed over te schakelen.

Het is een groter bed, doorgaans 150×170 cm, waar je kleintje makkelijk zelf in en uit kan stappen. Aangezien het bed dus grotendeels open is, gaat je kleintje zich dus helemaal niet meer geborgen voelen. Daardoor kan de overstap nogal moeizaam gaan.

Probeer deze zo aangenaam mogelijk te maken, door bijvoorbeeld het grote bed wat in te dekken met de favoriete knuffels en een lekker zacht dekentje.

Meegroeibed

Als je het hele artikel tot hiertoe gelezen hebt, ken je de stappen van bedden al: van een wieg, naar een ledikant, naar een peuterbed. Dit zijn enorm veel kosten die je moet doen, daarom kan je ook kiezen voor een meegroeibed. Deze kan je gebruiken vanaf je kindje ongeveer 6 maanden is, dan gebruik je het in ledikant-vorm.

Als je kleintje rond de 2,5 is, bouw je het om tot een peuterbed. De laatste aanpassing is die naar een gewoon bed, dit wanneer je kleintje 5 jaar oud is.

Het bed is in aankoop iets duurder, maar je kan er zeker 7 jaar mee overbruggen, in plaats van steeds een ander bed te moeten kopen.

Draagmand of reisbed

Je kindje zal niet altijd enkel thuis slapen, maar ook als je onderweg bent. Bijvoorbeeld als je onderweg bent naar je familie of als je op bezoek bent bij een vriendin.

In deze gevallen leg je je kleintje in een draagmand of draagbaar autozitje. Je kleintje zal hier heerlijk dutten, maar het is zeker niet geschikt als vaste slaapplek.

Als je langer onderweg bent of op reis, kan je een reisbedje gebruiken. Daar mag je kind langer in slapen. Vaak zijn deze lekker licht, compact en dus gemakkelijk mee te nemen.

Box / (speel)park

De box of speelpark zijn perfect om je kleintje veilig te laten spelen, maar niet om hem veilig te laten slapen. In eerste instantie is de bodem niet ventilerend genoeg en is de onderlaag te zacht.

Dit kan onmiddellijk al voor ademhalingsproblemen zorgen als je kleintje zich met zijn hoofd naar beneden rolt. Daarbovenop is het slapen in een park niet goed voor het slaapritueel van je kind.

Zo slaapt je kind best niet op de plek waar hij ook speelt. Natuurlijk kan het eens gebeuren dat je baby tijdens het spelen in slaap valt, verwijder dan al het speelgoed en houd goed toezicht.

Algemene veiligheid

We hebben het al gehad over de verschillende aandachtspunten van een wiegje en een ledikant, maar toch zijn er nog enkele andere veiligheidspunten waar je zeker op moet letten. Ook bij de andere slaapmogelijkheden. Zo kan je kleintje makkelijk van een veilige nachtrust genieten.

De opstelling

Een babybedje hoef je enkel in elkaar te zetten, maar let er zeker op dat je niets verandert aan het bed bij de opstelling ervan. Volg de instructies goed, ook de onderhouds- en reinigingsinstructies. Schroef ook zeker alles goed vast, zodat het bedje stevig staat en controleer dit ook geregeld. Is er iets kapot? Dan kan je best een vervangstuk bestellen van dezelfde fabrikant, zodat je zeker weet dat deze veilig is. 

Als je een handige harry bent of kent, denk je misschien dat het leuk is om zelf een bedje te maken of laten maken. Maar pas hiermee op, want deze bedden zijn namelijk niet getest door experten, waardoor ze een groter risico met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld maar aan onstabiliteit of loskomende onderdelen. Ook eigen aanpassingen doe je best niet aan het bedje, zoals spijlen uit de zijwanden zagen, de bodem perforeren of twee bedden op elkaar monteren.

De spijlen

De meeste wiegen zijn afgewerkt met stof of spijlen langs de zijkanten en aan het hoofd- en voeteinde. Indien je kiest voor een wieg met spijlen, moet je de afstand tussen deze tussen 4,5 cm en 6,5 cm meten. Als de spijlen namelijk te ver uit elkaar staan, kan het hoofdje van je baby ertussen klem komen te zitten.

De matras

Je moet er zeker voor zorgen dat de matras goed in het wiegje past, er mag namelijk niet te veel ruimte zijn tussen de matras en de zijwanden. Beperk dit tot maximaal één vinger breed. Als je een te kleine matras kiest, zal deze afstand groter zijn. Kies je voor een te grote matras, dan zal deze niet goed plat liggen of zelfs opkrullen. Dan bestaat er de kans dat de matras omklapt tijdens het slapen.

Meestal wordt er een matras geleverd bij het kinderbed, deze behoudt je best. Gebruik ook best niet meerdere matrassen in bed, het lijkt misschien comfortabel voor je kleintje, maar hierdoor leg je je kleintje hoger waardoor de diepte van je ledikant of wiegje niet meer veilig is.

Je kan ook best kiezen voor een hardere matras, zodat je kleintje zeker niet met zijn gezicht er in kan wegzakken. Voor meer informatie, zie ons artikel ‘Hoe kies je de juiste babymatras?‘.

De bekleding

Er zijn verschillende soorten matrasbeschermers te vinden, maar je kan er best eentje kiezen met een ventilerende toplaag. De bekleding mag ook niet te los zitten, maar moet straks gespannen zijn. Let er daarnaast ook op dat het wederom geen te zacht of kussenachtig materiaal is, aangezien dit tot verstikkingsgevaar kan leiden. 

Net zoals je moet zorgen dat de bekleding strak genoeg zit, kan je ook best geen kussens of knuffels in het babybedje zetten. Deze brengen wederom mogelijke ademhalingsproblemen met zich mee, als jouw kleintje hier in zijn slaap tegen rolt.

Daarnaast zorgen al deze extra toevoegingen  ook voor een heleboel minder bewegingsruimte. Natuurlijk heeft je kleintje zeker één favoriete knuffel waar hij niet zonder kan, deze mag uiteraard wel gewoon bij in bed gelegd worden.

De plaatsing

De juiste temperatuur is enorm belangrijk voor een baby. Je kleintje mag het nocht te warm, noch te koud hebben. Denk dus best eens goed na over de plaatsing van je babybedje. Zo kan je het best niet naast een chauffage of andere warmtebron zetten.

Zorg ook dat het niet in de tocht staat of vlak onder het raam. Een andere reden waarom je het bedje niet vlak bij het raam mag zetten, is de mogelijkheid dat jouw kleine acrobaat de vensterbank opklimt om vervolgens naar beneden te vallen. 

Waar je nog op moet letten bij de plaatsing, is dat er geen ongewenste voorwerpen in het bedje kunnen belanden. Denk maar aan gordijnkoorden, snoeren, versieringen, enzovoort. Deze kunnen namelijk voor verstikking zorgen.

De valbescherming

Als je kleintje ouder wordt, gaat het ook meer bewegen en zelfs klimmen. Dit kan in eerste instantie al verholpen worden door het gebruik van een babyslaapzak. Je kan ook altijd een matras naast het bed leggen om te voorkomen dat je kleintje op de vloer valt. Haal daarnaast ook meubels in de buurt van het bedje weg, zoals een stoel of een ander kinderbed. Je kleintje kan deze namelijk als opstapje gebruiken.

Heb je gekozen voor een ledikant met beweegbare randen? Zorg dan dat de wanden gesloten zijn als je kleintje in bed ligt. Maar let wel op met de aankoop hiervan, want deze sluitsystemen kunnen tot ongevallen leiden als ze niet goed gesloten zijn. Dit kan gebeuren door beschadiging van het systeem zelf of door foute montage van de afsluitbare wanden.

Wat onze gezinnen zeggen

Nadja en Thomas

Voor die eerste prille maandjes, kozen wij voor een co-sleeper. Zeker als je borstvoeding geeft, is zo’n co-sleeper toch handig. Je kan je kindje eenvoudig aan je borst leggen. Zonder zelf al teveel wakker te moeten worden 😉. Zo’n co-sleeper heeft een opklapbare wand, waardoor we na een tijdje die wand opklapten en onze dochter altijd ietsje verder wegschoven van ons bed. Zo kon zij – maar vooral wij – wennen aan haar toekomstige zelfstandigheid. Voor haar dutjes overdag, gebruikten we na een paar maand een ledikantje van IKEA. Voor de babymatras gaven met we plezier meer uit, maar bij het babybedje hielden we het bewust relatief goedkoop.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.