Wat gebeurt er allemaal met je baby?
In week 34 is je niet zo kleine meloen even zwaar als een skateboard, zo’n 2,1 kg! En je baby blijft maar groeien, net zoals de nageltjes deze week!
Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?
- De overlevingskans: Net zoals je baby, blijven de overlevingskansen groeien met de week. In week 34 is de kans al erg groot, maar heeft het wel een grotere kans op gezondheidsproblemen (die na een tijdje meestal wel verdwijnen). Soms kan je baby dan in een couveuse gelegd worden, maar dit is zeker geen reden tot paniek. De meeste prematuurtjes worden namelijk even gezond als baby’s die in week 40 geboren worden.
- De nageltjes: Ook de nageltjes blijven groeien, helemaal tot aan de toppen van de tenen en de vingers. Deze blijven natuurlijk ook groeien na de geboorte, waardoor je snel de nageltjes zal mogen vijlen. Om te vermijden dat ze zich zouden krabben, kan je altijd schattige body’s met ingebouwde wantjes kopen.
- De geslachtsdelen: Verwacht jij een jongetje? Dan dalen zijn testikels nu van de buik naar de scrotum.
Wat gebeurt er met mama?
In week 34 van de zwangerschap mag je je zeker nog aan enkele veranderingen verwachten. De bevalling is namelijk in zicht: nog maar 6 weken te gaan! Hier zijn nog een paar veranderingen waar je je aan mag verwachten tijdens de komende weken:
- Rust: Rust? Ja, je hoort het goed! Eindelijk! Na 34 vermoeiende weken mag jij genieten van je welverdiende zwangerschapsverlof. Gebruik deze periode zeker om eens goed uit te rusten en vaker dutjes te nemen!
- Lichamelijke inspanningen: Je had waarschijnlijk al langer last van kortademigheid, maar vanaf nu kan je het gevoel hebben dat je helemaal niks meer kan doen. Door de vergroting van je baarmoeder worden de longen weggedrukt en kan je longcapaciteit met ongeveer 25% verminderen!
- Wazig zicht: Zie je soms wat wazig? Dat komt door de zwangerschapshormonen en overtollig vocht die de vorm van je hoornvlies kunnen beïnvloeden. Dat verdwijnt gelukkig wel na de bevalling. Is dat niet het geval? Raadpleeg dan zeker je dokter.
- Bekkenbodem: Nu de baby steeds zwaarder wordt, voel je waarschijnlijk wel een druk op je bekkenbodem. Dat kan ook betekenen dat de baby is ingedaald, of bij een hele zware en plotselinge druk dat de bevalling eraan komt. Als dit gepaard gaat met het gevoel van weeën, bel je voor de zekerheid toch best eens je dokter!
Jouw leven op 34 weken zwanger: enkele tips
In week 34 van de zwangerschap kan je tijdens je zwangerschapsverlof eindelijk eens iets doen aan die vermoeidheid! Om ook de komende weken toch wat aangenamer te maken, hebben we hier nog een paar tips voor jou op een rijtje gezet:
- Heb je net een leuke babyshower achter de rug? Vergeet dan zeker niet om je vrienden en familie te bedanken met een kaartje of een lekkere fles wijn.
- Lees zeker ook eens een boek over het slaappatroon van baby’s om je hierop voor te bereiden en binnen een paar weken zelf enkele tips te kunnen gebruiken.
- Maak dus ook maar goed gebruik van je zwangerschapsverlof, binnen een paar weken zal je vol verlangen naar deze periode terugkijken.
En papa?
Wat kan de papa in spé nog allemaal doen in de laatste 6 weken van de zwangerschap? Een hele boel natuurlijk! Hier zijn enkele tips om de komende weken samen te doorstaan:
- Het is niet enkel handig voor de mama in spé om al een zak klaar te maken, ook de papa in spé kan dit doen. Je weet namelijk niet hoe lang je in het ziekenhuis zal zitten, pak dus zeker ook een paar spullen mee waarmee jij je kan amuseren. Pak ook zeker een camera mee om leuke sfeerfoto’s en de eerste foto’s van je kleine spruit te maken!
- Denk zeker ook aan jouw vaderschapsverlof: je hebt namelijk recht op 10 werkdagen verlof!
Jouw checklist op 34 weken zwanger
- Nog altijd geen naam? Dan begint de tijd toch wat te dringen. Geen inspiratie? Vraag dan eens leuke kindernamen aan andere kleine kinderen of zoek eens wat zottere namen op het internet. Misschien zit er wel eentje bij die je aanspreekt!
- Heb je andere kleine spruiten rondlopen in huis? Al eens nagedacht bij wie zij kunnen verblijven tijdens de bevalling?
- Zet de belangrijkste telefoonnummers (zoals je dokter, het ziekenhuis) in je gsm zodat je deze meteen kan bellen als het nodig is.
- Verzamel alle adressen van familie en vrienden eenvoudig en snel via een online adresboek. Je stuurt één link uit en laat iedereen zélf hun adres invullen.