Proficiat, je bent nu 10 weken zwanger! Dat betekent dat je al in je derde maand zit. Met nog ongeveer 30 weken te gaan, is je baby’tje nu even groot en even zwaar als een kersje: ongeveer 3 cm en 4 gram. Hoe schattig is dat?

Wat gebeurt er met je baby?

Vanaf nu wordt je baby niet meer gezien als een embryo, maar is het officieel een foetus. Wat betekent dit exact? Wel, de organen van de baby zijn nu volledig gevormd en je baby groeit met de minuut: een millimeter per dag om precies te zijn. Maar wat groeit er nu eigenlijk allemaal?

  • Het hoofdje: Dit bedraagt nu ongeveer de helft van de totale lengte van de baby, maar geen paniek: je baby zal verder blijven groeien en normale proporties aannemen. Ook de hersentjes blijven verder groeien.
  • Het hartje: Het hartje is volledig volgroeid en klopt wel twee tot drie keer sneller dan je eigen hart om zo het bloed rond te kunnen brengen, met zo een 150 hartslagen per minuut!
  • De lippen en tandjes: In dit stadium wordt de bovenlip van je baby gevormd en hoewel de tandjes pas uitkomen vanaf 6 maanden, beginnen ze zich nu wel al te vormen onder het tandvlees.
  • De huid en botjes: De ‘zwemvliezen’ die de baby tussen de vingers en tenen had, verdwijnen waardoor de handjes loskomen en elkaar kunnen aanraken. Ook de staart, die ervoor zorgde dat de baby een beetje op een kikkervisje leek, verdwijnt. Gewrichten beginnen zich te vormen en de armpjes kunnen zich nu vanaf de elleboog plooien, net zoals de benen en knieën.
  • Spijsvertering: De maag van de baby produceert spijsverteringssappen en de nieren beginnen grotere hoeveelheden urine aan te maken. Indien je in verwachting bent van een jongentje begint hij nu al testosteron aan te maken!

Wat gebeurt er met de mama?

10 weken zwanger, dat kan toch wel al tellen. Het is daarom niet verrassend dat je lichaam hier op reageert en je volgende symptomen kan vertonen:

  • Vermoeidheid: Voel je je heel moe? Dat is compleet normaal en zal normaal gezien in een paar weken beter worden. Vraag om hulp, rust veel uit en beweeg wanneer je kan. Dit lijkt in tegenspraak met elkaar, maar je zal door in de dag te bewegen beter kunnen slapen in de nacht.
  • Misselijkheid en overgeven: Walg je van bepaalde voeding en kan je er zelfs niet eens meer naar kijken zonder misselijk te worden? Of heb je net ‘food cravings’ en snak je naar specifiek eten? Dat is volledig normaal. Zorg er wel voor dat je niet te hard toegeeft aan je ‘cravings’: ga bijvoorbeeld eens wandelen, lees een boek of bel een vriend om je gedachten te verzetten. Zorg er ook voor dat je gehydrateerd blijft.
  • Gezwollen en pijnlijke borsten: Het hormoon Progesteron zorgt voor productie van melk en kan ervoor zorgen dat je borsten pijnlijk aanvoelen en opzwellen, waardoor je misschien niet meer in je favoriete bh past. Dat vermindert wel weer in het tweede semester, hoewel dit net voor de geboorte van je kindje terug op kan komen.
  • Constipatie: Voel je je opgezwollen en geconstipeerd? Dat is heel normaal in het eerste trimester; de zwangerschapshormonen zorgen er namelijk voor dat je darmen trager werken. Zo kunnen je baby en jij alle voedingsstoffen goed opnemen. Wat hierbij kan helpen, is het eten van vezelrijk voedsel, zoals frambozen, gedroogde nectarines of amandelen. Drink ook zeker genoeg water bij het eten van vezelrijk voedsel en beweeg ook voldoende, zo stimuleer je de werking ervan.
  • Opgeblazen en ongemakkelijk gevoel: Door bij te komen in gewicht en de opstapeling van vocht in je lichaam, voel je je misschien niet op je best. Draag kleren die comfortabel zitten met eventueel een elastische band. Eet ook niet als je neerligt of lig niet neer na een grote maaltijd. Gebruik ook kussens om je hoofd wat op te tillen bij het slapen zodat je geen zure oprispingen krijgt.
  • Pijn aan de onderrug: Heb je hier vaak last van? Dat is ook heel normaal tijdens je eerste trimester. Door de hormonen en de uitbreiding van je baarmoeder hebben je rugspieren moeite om zich aan te passen. Probeer zeker eens op je zij te slapen en draag platte schoenen om je rug niet te hard te belasten.
  • Hoofdpijn: Factoren zoals slapeloosheid, honger en stress kunnen voor hoofdpijn zorgen. Om dit tegen te gaan, kan je eens langsgaan bij de dokter of een beetje rusten in een donkere kamer met een koud washandje op je gezicht en nek. Probeer zeker ook eens een frisse neus te halen tijdens de dag.
  • Stemmingswisselingen: Voel je je emotioneler of ben je sneller geïrriteerd? Dat komt doordat je lichaam zich aanpast aan de hormonen. Probeer zeker genoeg te slapen, gezond te eten en stressvolle situaties te vermijden. Of laat je eens goed gaan door een stukje chocolade uit de kast te halen, een emotionele film erbij te halen en de stress eens goed uit te huilen.
  • Zichtbare aders: Doordat je bloedsomloop harder gaat werken omdat je voedsel moet leveren aan je baby, kan het zijn dat je aders ietsje duidelijker te zien gaan zijn. Vooral je borstkas en buik mogen hier aan geloven. Tijdens de zwangerschap neemt het volume van het bloed bij de gemiddelde vrouw toe tot ongeveer 50%. De aders zijn nu dus makkelijker te zien doordat er meer bloed in zit. Maar geen paniek, na de bevalling keert alles terug naar zijn oorspronkelijke staat. Je lichaam moet ook nog gewend geraken aan die bloeddoorstroming waardoor je je soms een beetje duizelig kan voelen. Zet je neer of lig eventueel wanneer je dit voelt opkomen zodat je zeker niet valt. Eet gezonde snacks voor een snelle boost van je suikerspiegel en blijf jezelf hydrateren om duizeligheid te voorkomen.
  • Vaginale afscheiding: Soms kan het wel eens zijn dat je wat verrassingen in je slipje terugvindt. Dat is heel normaal. Vermijd wel het gebruik van doekjes: deze tasten de zuurtegraad van je vagina aan waardoor deze gaat binnen irriteren.

De eerste garderobe van je baby

Hoeveel babykleding heb je nodig? Waar houd je best rekening mee? 

Jouw leven op 10 weken zwanger: enkele tips

Geniet je enorm van je eerste trimester of kijk je eerder uit naar wanneer het gedaan is? In beide gevallen zijn hier toch een paar tips om deze periode een beetje dragelijker te maken:

  • Babypakketten: Op verschillende sites kan je gratis producten aanvragen die je in een doos opgestuurd krijgt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld ‘De Roze Doos’ en de ‘Baby & Mama tas van Kruidvat’. Ontdek alle gratis babypakketten.
  • Herinneringen maken: Trek foto’s van je mooie babybuik! Ga voor de spiegel staan en trekken maar! Op die manier kan je ook je vooruitgang wat bijhouden: van een kleine ‘babybump’ tot een volwaardige grote buik! Geloof me, hier gaan jij en je gezin later met veel plezier op terugkijken.
  • Delen van het heugelijke nieuws: Deel het nieuws niet alleen met familie en vrienden, maar ook met je collega’s op het werk! Geniet eerst maar van de reacties, hierna kan je je vragen beginnen stellen omtrent het zwangerschapsverlof.
  • Aankopen van een goede bh: Het is nooit te laat om in een goede bh te investeren. Daarnaast zal je ook dankbaar zijn voor die extra steun in het tweede trimester.
  • Voedsel boordevol belangrijke vitamines: Sommige vrouwen hebben tijdens het eerste trimester een enorme honger, terwijl anderen misschien niets binnenkrijgen. Of je nu in de eerste of tweede categorie terecht komt, het belangrijkste is dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Door het eten van vis, eieren en melkproducten krijg je veel Vitamine D binnen. Ook Vitamine A en C zijn heel belangrijk, deze kan je bijvoorbeeld terugvinden in mango’s die je in een smoothies of slaatje kan steken. Gezond eten is dus de boodschap, met veel vezelrijke voeding zoals fruit en amandelen.

Wat met de papa?

We richten ons hier even tot alle nerveuse mannen die misschien voor de eerste keer papa worden of er al een paar achter de rug hebben. De zwangerschap en bevalling van je vrouw is een wondermooi fenomeen dat toch zenuwen met zich mee blijft brengen. Papa worden is dan ook een unieke ervaring. Voor de papa’s in spé zetten wij een paar handige tips op een rijtje:

  • Je lief of vrouw doorstaat een aantal veranderingen in het eerste trimester en zal last hebben van hormonen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel of ‘cravings’. Probeer haar hierin te helpen door eens een massage aan te bieden, eten te koken of eens te zeggen hoe mooi ze is of hoe hard ze straalt.
  • Bereid je goed voor samen met je lief/vrouw door een boek te lezen over zwangerschappen, baby’s en natuurlijk ook het vaderschap. Zo ben je een beetje mee met wat ze allemaal moet doorstaan en wat jij kan verwachten. Wat je ook kan doen, is samen de babykamer inrichten, een geboortelijst opstellen, geboortekaartjes uitkiezen en al eens denken aan een naam voor je schattige spruit!

Wat je zeker niet mag doen papa:

  • Wijs niet op haar extra kilootjes of dat ze er opgezwollen uitziet. Geef haar in de plaats een paar leuke complimentjes.
  • Betuttel haar niet, ook al is dit met goede bedoelingen. Help af en toe eens met iets, zoals het dragen van boodschappen en zware spullen, maar overdrijf niet. Je vrouw kan haar mannetje wel staan.

Jouw checklist op 10 weken zwanger

  • Eet gezond, drink veel en beweeg voldoende.
  • Denk al eens na over de naam van je baby. Dat kan bijvoorbeeld makkelijk via de app ‘Kinder’, waar je kan zien of je partner dezelfde namen als jij kiest.
  • Vraag het zwangerschapsboekje van Kind en Gezin aan.
  • Denk al eens na of je zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen of bevallingsklas zou willen volgen en vraag dit op tijd aan.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.