Heb je eindelijk het perfecte geboortekaartje gevonden? Of ga je er eentje speciaal voor jouw kleintje laten ontwerpen? Of ben je er nog niet helemaal uit? Het is alleszins een goed idee om ondertussen eens na te denken over wat er precies op het kaartje moet komen te staan. Wat mag je zeker niet vergeten? En wat kan je er als leuke extra aan toevoegen? Lees snel verder en ontdek het!
Checklist geboortekaartje
- De naam van je baby
- Geboortedatum
- De naam van mama, papa, broer en zus
- Contactgegevens
- Geboortelijst
Extra’s:
- Geboortefeiten
- Bezoektijden
- Geslacht van je baby
- Cadeautips
- Leuke tekst
De essentials
De naam van je baby
Op elk geboortekaartje dat je ziet, staat er één ding centraal: de naam! Deze staat in het groot op de voorkant, maar wordt ook zeker nog eens op de binnen- of achterkant vermeld. Je kan dus spelen met hoe je deze vermeld: in het groot op de voorkant, enkel de eerste naam? Of voeg je ook de tweede naam erbij? Binnenin of op de achterkant, gebruik je meestal alle namen: voor-, achter- en tweede of derde namen. Uiteraard moet je er heel goed opletten dat de spelling klopt.
De traditie wil dat de tweede naam voortkomt uit de peter en de meter van de baby. Vroeger was het zeker zo dat de voornaam van de meter en de peter genomen werd voor je tweede naam. Je kan de kersverse meter en peter ook een middlename laten kiezen, erg leuk! Onthoud wel dat jij steeds veto recht hebt, als peter afkomt met ‘Rambo’ of ‘Terminator’.
Geboortedatum
Er zijn verschillende manieren om deze prachtige dag neer te schrijven: met streepjes (21-11-2020), met puntjes (21.11.2020), deels voluit geschreven (21 november 2020) of voluit geschreven (éénentwintig elf tweeduizend twintig). Of misschien ken jij nog een andere leuke manier! Afhankelijk van de keuze van ontwerp en thema, kies jij de beste optie voor jouw kaartje.
De naam van papa, mama, broer en zus
Oké, we weten nu al hoe het kindje heet, maar van wie is het nu eigenlijk? Vergeet zeker niet de naam van jullie als ouders te vermelden! Om verwarring te voorkomen, gebruik je best voor- en achternaam. Maar ook broertjes en zusjes kan je op het geboortekaartje toevoegen, zij mogen namelijk ook trots zijn op de nieuwe toevoeging aan het gezin.
Contactgegevens
Natuurlijk zijn vrienden, familie, kennissen en collega’s ook heel benieuwd naar jullie nieuw klein wondertje. Voeg dus zeker jullie adres, telefoonnummer en/of e-mailadres toe, zo kunnen ze eventjes bellen voor ze een bezoekje brengen. Zet dit ook zeker op het kaartje, om ongelegen bezoekjes te voorkomen. Of misschien sturen ze liever een kaartje of e-mail om jullie te feliciteren met de geboorte. Deze contactgegevens staan meestal in een kleiner lettertype, helemaal van onder of in een hoekje.
Geboortelijst
Een geboortelijst is absoluut niet verplicht. Er zijn ouders die enkel een pamperrekening vermelden of zelfs gewoon enkele cadeautips (zie hieronder). Over het algemeen kiezen ouders voor een geboortelijst, omdat dat een leuke manier is om de juiste spulletjes te krijgen voor je kleine oogappel. Bovendien is het leuk voor vrienden en familie om te kunnen bijdragen aan de spulletjes die je baby nodig heeft.
Leuke extra's
Geboortefeiten
Om hoe laat is jullie baby geboren? Hoeveel woog hij/zij bij de geboorte? En hoe groot is jullie kleintje? Dit zijn niet enkel leuke weetjes, maar ook handig om de kledingmaat uit af te leiden. Je kan ervoor kiezen om dit aan te geven met simpele woordjes, maar kan ook kiezen om dit aan de hand van icoontjes weer te geven.
We hebben dit bij extra’s vermeld omdat het niet absoluut nodig is. Sommige mensen houden deze informatie liever voor zich. In de praktijk zien we vaak dat ouders dit wél op hun kaartje vermelden. Familie en vrienden zijn altijd benieuwd naar de grootte en gewicht van het kindje. Zo vermijd je bij het babybezoek toch al meteen dié vraag duizend keer te moeten beantwoorden 😉. En geloof me, je zal véél dezelfde vragen moeten beantwoorden.
Bezoektijden
In plaats van dat de bezoekers een belletje geven voor ze langs komen, kan je op het kaartje ook bezoektijden vermelden. Met een leuk tekstje zorg je ervoor dat het bezoek samenloopt, in plaats van dat er de hele dag door volk binnen en buitenloopt. Op deze manier hebben mama, papa en kindje(s) genoeg tijd om gezellig samen te zijn of om goed uit te rusten.
Het geslacht van je baby
Meestal is het van het kaartje al af te leiden of het om een jongen of een meisje gaat. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, aangezien je voor andere kleuren dan roze of blauw kan kiezen. Is het kaartje eerder neutraal of heeft je kindje een unisex naam? Dan kan je misschien best toch even het geslacht vermelden.
Cadeautips
Wat je nog kan toevoegen op het geboortekaartje, zijn cadeautips. Je hoeft geen hele waslijst aan ideetjes op te schrijven, maar kan simpelweg linken naar een geboortelijst die je hebt aangemaakt. Zo kunnen bezoekers makkelijk zien wat je nu precies wilt en dit ook van de lijst afstrepen, geen dubbels dus! Maar sommige ouders kiezen er ook voor om een geboorte rekening te openen en dit rekeningnummer op het kaartje te zetten. Iedereen kan dan een vrije bijdrage doen en jullie kunnen kopen wat jullie écht nodig hebben.
Leuk tekstje
Om je kaartje helemaal persoonlijk te maken, kan je er een leuk zelfgeschreven tekstje aan toevoegen. Ben je niet zo goed met woorden? Geen paniek! Het internet staat boordevol ideeën: songteksten, gedichtjes, bijbelteksten, enzovoort! Kies een tekstje dat echt iets voor jullie én jullie nieuwe kindje betekent.
Psssssttt.. wist je dat je met een geboortelijst bij Pakske, je een unieke QR code krijgt voor je geboortelijst? Je kan deze perfect op je geboortekaartje zetten. Mensen kunnen dan de code inscannen en komen rechtstreeks bij je lijst uit. Cooooool 😎.