Beste drinkbekers

Wist je dat je baby kan beginnen te oefenen met het drinken uit een drinkbeker vanaf het moment dat hij of zij kan zitten? Maar opgelet: dit zal niet meteen van een leien dakje gaan. Hou het slabbetje van je baby dus zeker al bij de hand! Het drinken uit een beker is namelijk moeilijker dan het drinken aan de borst of uit een flesje. In het begin moet je baby nog oefenen op de motorische vaardigheden, maar voor je het weet liggen die papflesjes helemaal in het verleden 😉.

In dit artikel

Waarom een drinkbeker gebruiken?

Je kleine spruit te lang aan een flesje laten sabbelen is niet zo een goed idee, aangezien je baby de eerste 6 maanden na de geboorte wel van de borst of uit een flesje drinkt, maar zich ondertussen verder ontwikkelt. De spieren in de tong, de lippen en de wangen bereiden zich namelijk al voor op nieuwe vaardigheden, zoals het praten bijvoorbeeld.

Je kleine spruit uit een gewone beker laten drinken heeft zeker zijn voordelen. Zo kan het problemen met de tanden, de kaak en de spraakontwikkeling voorkomen en kan je kleine spruit terwijl zijn of haar mondspieren trainen.

Kan je baby al zelfstandig rechtop zitten? Dan kan het drinken uit een gewone beker eindelijk beginnen!

Wanneer overschakelen naar een drinkbeker?

Wanneer schakel je nu best over van een flesje of de borst naar een drinkbeker? En welke drinkbeker moet je aankopen? Vele ouders denken dat ze na het flesje of de borst naar een drinkbeker met een tuitje moeten overschakelen, maar een gewone open beker is eigenlijk de beste keuze. Een lange tijd uit een tuitbeker drinken kan de ontwikkeling van de mondspieren namelijk belemmeren.

Laat je kindje dus niet te lang uit een flesje drinken en schakel zo snel mogelijk over naar een drinkbeker. Wanneer doe je dit best? Vanaf dat je baby zelfstandig rechtop kan zitten. Meestal gebeurt dit wanneer je kleine spruit tussen de 6 à 9 maanden oud is.

Gebruik een gewone beker

Kind en Gezin raadt aan om een gewone beker te gebruiken, geen tuitbeker. Drinken aan een zuigfles of tuitbeker, houdt het infantiel zuigen in stand. Door een open beker te gebruiken, gaat je baby leren om de vloeistof aan te zuigen en leert ie ook om te doseren. Ook de lippen rond de bekkerrand sluiten is iets wat je baby leert met een open beker. Dat is goed voor latere taalontwikkelingen én voor de stand van de tanden. 

Vanaf welke leeftijd gebruik je een drinkbeker?

Vanaf welke leeftijd kan je dan overschakelen naar een drinkbeker? Wel, dat kan vanaf het moment dat je kleine spruit ongeveer 6 maanden oud is. Op deze leeftijd beweegt de tong namelijk niet meer van voor naar achter, maar op en neer en maakt de kaak ook kleinere, verticale bewegingen. Je kleine spruit kan hierdoor nu uit een beker leren drinken en vanaf 8 à 9 maanden kan hij of zij de beker zelf vasthouden (geloof me, fantastisch om te zien 😉 ). Je kindje geeft echter meestal zelf aan wanneer hij of zij klaar is om over te schakelen naar een open beker. Geef je baby dus alle tijd om deze nieuwe vaardigheid aan te leren.

Nog enkele tips:

  • Het is niet nodig dat je kindje in het eerste levensjaar alle voeding uit een beker drinkt.
  • Geef je baby vanaf dat het 6 maanden oud is regelmatig water tussen de maaltijden door. Hierdoor zorg je ervoor dat je kleine spruit het gewoon is om water te drinken en zal het later niet enkel zoete dranken zoals melk of fruitsap willen drinken.
  • Als je baby pas na 12 maanden uit een beker leert drinken, duurt het veel langer vooraleer het hieraan gewend wordt (soms pas na een jaar)!
  • Leer je kleine spruit pas met een rietje drinken vanaf het ongeveer 12 maanden oud is. Dit kan je doen door een kort rietje te gebruiken, het leren voorzichtig in het pakje te knijpen of een dikkere vloeistof te gebruiken.

Stap voor stap

  • Oefen in het begin 1 à 2 keer per dag met een open beker.
  • Zorg ervoor dat je kindje zo recht mogelijk zit, zo verslikt hij of zij zich minder snel.
  • Hou de beker in het begin zelf vast, want dit is vaak nog te moeilijk voor je kleine spruit. Je baby leert ook het snelst drinken als je veel samen oefent.
  • Vul de beker in het begin met een bodempje water. Doe er niet te veel in, anders heeft je kindje misschien niet zo een grote eetlust meer en zo voorkom je ook heel wat geknoei!
  • Oefen ook eens in bad, om nog meer geknoei te voorkomen.
  • Probeer samen met je kleine spruit allerlei verschillende modellen uit en kijk wat het beste bij hem of haar past.
  • Heeft je kleine spruit moeite met slokjes uit een beker te nemen of morst of verslikt het zich vaak? Vul de beker dan met een dikkere voeding, zoals soep of yoghurt bijvoorbeeld. Als je baby dit onder de knie heeft, kan je overschakelen naar verdunde voeding.
  • Doe zeker ook tong- en lipspelletjes met je kleine, zoals de tong naar elkaar uitsteken!
  • Blijven oefenen is de boodschap! Laat je zeker niet ontmoedigen.

Soorten drinkbekers

Open beker

Een open beker zorgt ook voor een verminderd risico op gaatjes. Nu je kleine spruit wat ouder is, zal hij of zij vaker fruitsap of melk uit het flesje drinken, waar het doorheen de dag regelmatig een paar slokjes van zal drinken. Hierdoor kunnen er gaatjes in het gebit van je kindje ontstaan omdat de tanden veel langer aan ongezondere dranken worden blootgesteld. Als je kindje uit een drinkbeker leert drinken, zal het alles meteen in één keer opdrinken, waardoor de kans op gaatjes kleiner wordt.

Je kan er ook een leuk leerproces van maken voor je kleine spruit door bijvoorbeeld een open beker met een toffe tekening op te kopen, zoals een coole dinosaurus of een mooie prinses.

Tuitbeker

Hoewel een tuitbeker makkelijker te gebruiken is, is het niet voor elk kindje even geschikt. Wanneer je baby de tuitbeker lang en veel gebruikt, kunnen de tanden en de kaak namelijk verkeerd komen te staan, net zoals bij een fopspeen of het langdurig zuigen op de duim. Kinderen met een verkeerde kaak- of gebitsstand moeten op latere leeftijd vaak een beugel dragen. Leer je kindje daarom in het eerste jaar om vooral uit een gewone beker te drinken.

Antilekbeker

Ga voor een antilekbeker / oefenbeker met een deksel om nog meer geknoei te voorkomen. Zo kunnen jij en je baby goed aan de vaardigheden werken zonder ontmoedigd (én kletsnat) te worden!

Rietjesbeker

Voor een rietjesbeker moeten de mondspieren van je kleine spruit voldoende ontwikkeld zijn. Dat kan vanaf een leeftijd van ongeveer 1 à 2 jaar oud.

Beste drinkbekers

Hieronder vind je de beste drinkbekers voor baby’s. Hoe kiezen wij deze? Wij kijken naar meerdere elementen: allereerst onze eigen data. Welke drinkbekers worden het meest toegevoegd aan onze geboortelijsten? En welke drinkbekers scoren goed? Daarnaast kijken we naar scores en reviews bij retailers. 

Beste open beker

Beste antilekbeker

Beste tuitbeker

Beste rietjesbeker

Wat onze gezinnen zeggen

Nadja en Thomas

Wij zijn vrijwel meteen voor de Munchkin antilekbeker gegaan. We zagen bevriende koppels deze gebruiken en dat leek goed te werken. Zeker voor onderweg en voor op vakantie is dit een fantastische beker. Na een tijdje zijn we overgeschakeld op een open beker. Onze dochter vond een open beker meteen interessant, dus ze pikte het snel op. Ze vond het vooral leuk omdat mama en papa ook uit zo’n ‘beker’ drinken 😉.

Onthoud dat alles voor je baby een persoonlijke keuze is. Laat je nooit een slecht gevoel aanpraten, omdat het zo of zo zou moeten zijn. Jij bepaalt wat goed is voor je baby ❤️. 

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.