9 weken zwanger

Je lichaam is als het ware een kleine serre, want je baby’tje is nu ongeveer even groot als een framboos of druif. Het is ongeveer 1,5 centimeter groot en het weegt ongeveer 3 gram. 

Wat gebeurt er met je baby?

Klop, klop, wie is daar? Vanaf nu kan je het hartje van je kind horen. Alsof je baby zegt: “Mama, het is nu week 9. Dit is echt, ik kom eraan, bereid je maar voor!”

Wat gebeurt er allemaal met je baby?

  • Hartje: Via een doppler kan je de hartslag van je kindje horen. Het hart heeft nu vier kamers en de kleppen zijn zich aan het vormen.
  • Ledematen: Vanaf nu kan je kindje een krachtpatser worden, want de spieren beginnen zich te ontwikkelen. Ook de botten vormen zich waardoor het belangrijk wordt om genoeg calcium en vitamine D binnen te krijgen. Ook verschijnen er vingers en tenen omsloten door zwemvliezen.
  • Oogleden en neusgaatjes: Het gezicht van de baby krijgt iets meer vorm en oogleden ontwikkelen zich. Ook neusgaatjes zijn zichtbaar.
  • Bijkomen in gewicht: Kan je het je voorstellen? Je komt op een paar weken tijd zeven maal je gewicht bij. Geen zorgen, dit zal hoogstwaarschijnlijk niet bij jou gebeuren, maar voor je baby is dit werkelijkheid. Je baby evolueert de komende drie weken van ongeveer 2 gram tot ongeveer 14 gram.

Wat gebeurt er met de mama?

  • Frequent gaan plassen: Door de groei van je baarmoeder wordt de druk op je blaas verhoogt waardoor je meer zal moeten plassen. Ook het zwangerschapshormoon HCG zorgt ervoor dat je je vaker naar het kleine kamertje zal moeten begeven. Toiletbezoekjes kunnen deugd doen om te ontsnappen aan de drukte. Maar het is een kwaaltje dat blijft gedurende de hele zwangerschap en dus wel irritant wordt. Probeer er het beste van te maken. Zie het als een opportuniteit om heel even te relaxen. Adem in en adem uit. Leun voorover tijdens het plassen. Zo zorg je ervoor dat je blaas helemaal leeg is en vermijd je om enkele minuten later terug op de bril te moeten zitten voor enkele druppeltjes die er niet uitgekomen waren.
  • Krampen: De ene figuurlijke messteek in je buik nog maar net verwerkt en de andere komt er al aan? Door de veranderingen die je lichaam doorstaat, kunnen felle steken ontstaan. Zorg ervoor dat je in tegenstelling tot Julius Caesar niet bezwijkt onder de 23ste messteek en neem voldoende rust wanneer dit zich voordoet. Probeer je in een comfortabele positie op te stellen, want veranderen van houding kan deze pijn uitlokken.
  • Bijkomen in gewicht: Schrik je wanneer je op de weegschaal gaat staan? Ook al weegt je baby’tje momenteel nog maar even veel als een 2 eurocent muntje, toch is de gemiddelde vrouw reeds 1,5 tot 1,8 kilogram bijgekomen. Wie zich overgeeft aan haar cravings, zal waarschijnlijk wat meer dan het gemiddelde zijn bijgekomen of als je extreem veel last hebt van misselijkheid en daardoor niet kan eten waarschijnlijk wat minder. Vraag je wel af: heb ik wel de juiste voedingsstoffen binnen? Consulteer je dokter hierover.
  • Ochtendmisselijkheid: Rond 9 weken zwangerschap is de piek voor overgeven en misselijkheid bereikt. Hier moet je door, hou nog even vol want dit kwaaltje zal binnenkort minder aanwezig zijn. Ook mag je een klein vreugdesprongetje doen wanneer je dit ervaart, want het is een teken dat de zwangerschap goed verloopt. Wanneer deze misselijkheid je echter na vier maanden nog steeds zwaar belemmert, bespreek je dit best met je dokter, want dan kan je last hebben van hyperemesis gravidarum waarbij je behandeld moet worden.
  • Stemmingswisselingen: Als dat vervelende overgeven nog niet speelt met je gemoed, dan kunnen de zwangerschapshormonen dit wel doen. Je hormonen zijn druk in de weer en verwaarlozen daarom het deeltje in je brein dat er normaal gezien voor zorgt dat je zen blijft.
  • Sneller groeien (nagels/haar): Symptomen hebben vaak een negatieve bijklank, maar het is niet altijd kommer en kwel. Helaas, indien je enkele centimeters groter had willen zijn, zelf zal je niet meer groeien. Je haar en vingernagels daarentegen, die kunnen een groeispurtje krijgen. Hoor ik daar het perfecte excuus om een manicure te plannen? Ja, dat klopt!
  • Shine bright like a diamond: Je haar groeit niet alleen sneller, je lokken krijgen ook een gezonde gloed over zich heen en bij je huid gebeurt hetzelfde. Misschien is het wel het moment nu om een kappersbezoek te plannen nu om je stralende haren volledig tot zijn recht te laten komen? Het heerlijke water over je hoofd voelen stromen, de vingers van de kapper/kapster die je een hoofdmassage geeft te ervaren, jezelf laten verwennen en genieten van het (hopelijk) bevredigende resultaat.

Jouw leven op 9 weken zwanger: enkele tips

Water wat de klok staat

Het is gekend dat water dat door Jezus in wijn is veranderd niet genuttigd mag worden tijdens de zwangerschap. Maar ook dranken zoals koffie, thee en cola laat je best aan de kant staan. Door de cafeïne drijf je sneller vocht af waardoor je nog vaker naar het toilet moet gaan. Bovendien bereikt de cafeïne die jij drinkt ook je baby. Baby’s kunnen dit minder snel afbreken waardoor hun hartje sneller gaat kloppen en ze onrustig worden. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van het kind. 

Je ligt net lekker ingeduffeld in je bed, je bent aan het indommelen en misschien zelfs al zoet aan het dromen over wanneer je je kleintje in je armen kan nemen. Maar dan word je wakker omdat je moet plassen, moet je opstaan en ben je terug klaarwakker. Veel drinken is belangrijk, maar drink vooral overdag en ‘s avonds wat minder, zodat je genoeg gehydrateerd blijft, maar ‘s nachts je nestje niet al te vaak moet verlaten. 

DIY verwenavond

Kappersbezoek, manicure, klinkt allebei zeer verleidelijk. Maar met de baby op komst is er vaak niet veel budget meer over. Jezelf verzorgen en verwennen is wel belangrijk, maar dat kan ook op een goedkopere manier. 

Begin met jezelf onder te dompelen in een bad of een verfrissende douche te nemen. Probeer jezelf helemaal te ontspannen. Wat zorgt ervoor dat jij jezelf ontspant? Focussen op elk druppeltje dat op je huid plonst? Of focusen op niets? Of laat je juist wel je gedachten stromen op het ritme van het water? Neem hierna tijd om je haren uit te kammen, om een gezichtsmaskertje op je gelaat te leggen en een voetbad te nemen en zelf je voeten te verzorgen en je teen-en vingernagels te lakken. Heb je een partner? Laat die jou een massage geven. En waarom zou je de verwenavond niet doortrekken naar de ochtend erna? Geef je partner subtiele hints dat je een ontbijt op bed wel ziet zitten. 

Wat maakt jou gelukkig?

Ben je de tips die je langs alle kanten krijgt kotsmoe? Heb je een hekel aan DIY verwenavonden? Word je helemaal gek wanneer nog één iemand per se een taakje overneemt dat je perfect had kunnen en willen doen? Stiekem weet je dat het allemaal goed bedoeld is en dat uitrusten wel heel belangrijk is. Maar vooral in deze periode, wanneer er al een wezentje in je lichaam groeit, is het belangrijk om niet het gevoel te krijgen dat je daarnaast ook nog eens geleefd wordt door al die andere personen met hun duizenden tips. Verlies je geluk niet uit het oog. Wat maakt jou gelukkig? Is dit sociaal contact? Lekker eten? Diepe conversaties? Word terug je eigen baas en communiceer open wanneer iemand zich te veel bemoeit. 

Wat met de papa?

Het nieuwe leventje, alle transformaties, alle ontwikkelingen vinden plaats in het lichaam van de mama. Voel je je daarom als partner wat buitengesloten of nutteloos?

Converseer. Waar kijken jullie naar uit? Ga moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Waar hebben jullie schrik voor? Voelen jullie je mentaal oké? Praat over hoe jullie je voelen, over jullie relatie, over diepe dingen die ook los van de baby staan.

Wat je zeker niet mag doen papa:

Je partner negeren en conversatie uit de weg gaan wanneer je voelt dat je partner geïrriteerd is. 

Jouw checklist op 9 weken zwanger

  • Als je het heuglijke nieuws nog niet verteld hebt, denk dan al eens na over hoe je het gaat vertellen. Hou je het simpel of wil je het op een legendarische manier vertellen?
  • Wat maakt jou gelukkig? Plan het in! Tenzij plannen je niet gelukkig zou maken natuurlijk.
  • Water is niet alleen voor de vissen. Zorg ervoor dat je dit genoeg drinkt.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.