Proficiat, je bent 6 weken zwanger! Nu je vrijwel zeker bent van je zwangerschap, beginnen er een paar dingen te veranderen aan je lichaam en begin je de hormoonwisselingen echt te voelen. Aan je kindje verandert er ook heel wat, aangezien je nu toch meer dan een maand zwanger bent!
Wat gebeurt er allemaal met je baby?
Tijdens de 6e week van de zwangerschap is je baby nog altijd piepklein, even groot als een rijstkorrel, maar begint het zich meer en meer te ontwikkelen naar een echt mensje. Waar er vorige week nog maar stompjes waren, kan je nu al duidelijke armpjes onderscheiden.
Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?
- Het hoofdje: De baby heeft al ogen, een neus, neusgaten en een mondje. Het hoofdje is nu wel groot in vergelijking met het lichaampje, maar dit verandert nog in de loop van de zwangerschap.
- De tandjes: Je kan al kleine knopjes onderscheiden die later de melktanden zullen vormen.
- De hersenen en ruggenmerg: Deze zijn bijna helemaal ontwikkeld. Op het einde van de week zijn ook alle andere organen ontwikkeld, hoewel ze nog moeiten uitgroeien en op de juiste plek terecht moeten komen.
- Het hartje: In week 6 begint het hartje van je baby eindelijk te kloppen! Wat een wonderbaarlijke mijlpaal tijdens je zwangerschap! Vanaf nu kan je dus het hartje horen op een echo.
- De groei: Je baby begint nu aan een snel tempo te groeien, tot wel 1 millimeter per dag!
Wat gebeurt er met de mama?
Hoewel de zwangerschap nog heel pril is en je misschien net ontdekt hebt dat je zwanger bent, kan je wel al volgende symptomen ervaren:
- Stemmingswisselingen: Voel je je emotioneler of ben je sneller geïrriteerd? Dat komt doordat je lichaam zich aanpast aan de hormonen. Probeer zeker genoeg te slapen, gezond te eten en stressvolle situaties te vermijden. Of laat je eens goed gaan door een stukje chocolade uit de kast te halen, een emotionele film erbij te halen en de stress eens goed uit te huilen. Breng ook zeker je partner hiervan op de hoogte: wie weet wil hij jou wel eens op de weken bedienen om zo een uitspatting te voorkomen.
- Bloedverlies: Laat dit je niet meteen in paniek brengen, het is namelijk zo dat de baarmoedermond beter doorbloed is tijdens de zwangerschap waardoor er sneller contactbloedingen (tijdens de seks) ontstaan. Heb je toch last van hevige pijn in de buik, raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts of gynaecoloog.
- Vaker naar het toilet moeten: Door de voortdurende groei van de baarmoeder ga je vaker naar het toilet moeten. Deze drukt namelijk op je blaas waardoor het je het idee geeft dat je moet plassen. Als je zwanger bent, heb je ook meer kans op een blaasontsteking. Raadpleeg hiervoor zeker je huisarts of gynaecoloog.
Jouw leven op 6 weken zwanger: enkele tips
Kijk je al uit naar het moederschap maar ben je toch wat nerveus over wat er je de komende maanden te wachten staat? Dan zijn hier een paar tips om je een beetje op weg te helpen:
- Goed nieuws! Een zakje popcorn zit blijkbaar vol met vezels en belangrijke nutriënten (zoals o.a. zink) die je nodig hebt tijdens je zwangerschap: reden te meer om eens lui in de zetel te chillen met wat popcorn en mee te huilen met een echte, typische romcom (wij raden zeker The Notebook aan, hoewel je deze klassieker waarschijnlijk al 100 keer gezien hebt).
- Check zeker eens met je dokter wat je allemaal mag eten en drinken en wat zeker uit den boze is tijdens de zwangerschap.
- Maak op tijd een afspraak met een gynaecoloog, via het internet of via je huisarts.
Hoe zit dat met papa?
We richten ons hier even tot alle nerveuze papa’s in spé. Hoewel het soms kan lijken dat je niet echt veel kan helpen, hebben wij toch een paar handige tips voor jullie op een rijtje gezet:
- Probeer je partner tijdens een van haar stemmingswisselingen eens te sussen met een lekker potje Ben & Jerry’s: wedden dat ze jou heel dankbaar zal zijn?
- Lees eens een leuk boekje voor aan die kleine spruit die aan het groeien is in de buik van je partner, zo heb je al eens wat gezellige qualitytime met je toekomstig gezin doorgebracht.
- Plak eens een post-it met een leuke tekstje op een plaats waar ze het niet zal verwachten: achter het zonnescherm van de auto, in haar schminkzak, …
Jouw checklist op 6 weken zwanger
- Eet gezond, drink veel en beweeg voldoende.
- Hoewel het nog heel vroeg lijkt, kan je al kinderdagverblijf regelen. Er zijn namelijk vaak lange wachtrijen, waardoor je niet te lang wil wachten met het zoeken naar een kinderdagverblijf. Je kan je baby al inschrijven vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent!
- Maak een to-dolijst met alles wat je gedaan wil krijgen voor de zwangerschap, zoals de babykamer inrichten, een geboortelijst maken, …