Proficiat, je bent 5 weken zwanger! Nu je de eerste, betrouwbare zwangerschapstest achter de rug hebt, kan je vrijwel met zekerheid stellen dat je in verwachting bent. Hoe spannend!

Wat gebeurt er allemaal met je baby?

Tijdens de 5e week van de zwangerschap is je baby nog altijd piepklein, maar is het wel al ruim 2 keer zo groot als vorige week: even groot als een maanzaadje! Je kindje begint nu ook meer te lijken op een kikkervisje met een schattig staartje, dat binnen een paar weken gelukkig wel verdwijnt. Het embryo ontwikkelt zich nu razendsnel en bestaat reeds uit 125.000 cellen.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

  • De ledematen: Er groeien kleine stompjes die binnenkort zullen uitgroeien tot ledematen.
  • De organen: Deze week wordt de basis gelegd voor de verschillende organen, zoals de maag, darmen, nieren en longen.
  • De wervelkolom en het hartje: Hoewel het kindje nog geen 3 millimeter groot is, kan je al vaag een wervelkolom onderscheiden en begint het hartje zich al te ontwikkelen, hoewel het nog niet klopt. Hoe ongelooflijk is dat?

Wat gebeurt er met de mama?

Hoewel de zwangerschap nog heel pril is en je net een zwangerschapstest hebt afgelegd, kan je toch wel al volgende symptomen ervaren door een stijging van het zwangerschapshormoon hCG:

  • Vermoeidheid: Voel je je heel moe? Door de stijging van het zwangerschapshormoon hCG produceert je lichaam meer bloed om je baby voldoende voeding te kunnen geven, waardoor je je sneller vermoeid zal raken. Dat is compleet normaal en zal normaal gezien in een paar weken beter worden. Vraag om hulp, rust veel uit en beweeg wanneer je kan. Dit lijkt in tegenspraak met elkaar, maar je zal door in de dag te bewegen beter kunnen slapen in de nacht.
  • Misselijkheid: Door hormoonwisselingen kan het zijn dat je je wat misselijk voelt. Houd nog eventjes vol, normaal neemt dit af vanaf week 12!
  • Gevoelige en gezwollen borsten: Het hormoon Progesteron zorgt voor productie van melk en kan ervoor zorgen dat je borsten pijnlijk aanvoelen en opzwellen, waardoor je misschien niet meer in je favoriete bh past. Dat vermindert wel weer in het tweede semester, hoewel dit net voor de geboorte van je kindje terug op kan komen.
  • Geen symptomen: het kan natuurlijk ook altijd voorvallen dat je in je 5e week nog altijd geen last hebt van symptomen. Hoewel een handjevol vrouwen wellicht nooit ochtendmisselijkheid zullen ervaren, juich je best nog niet te vroeg!

Jouw leven op 5 weken zwanger: enkele tips

Kijk je al uit naar die kleine spruit, maar kan je toch wat nerveus worden bij het vooruitzicht naar wat je nog allemaal te wachten staat de komende maanden? Haal dan eens diep goed adem en bekijk zeker volgende tips, die je toch een beetje op weg helpen:

  • Eet gezond en zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt!
  • Heb je veel last van misselijkheid? Eet dan kleinere maaltijden, verspreid over de hele dag. Zorg er ook voor dat je gehydrateerd blijft als je veel moet overgeven. Raadpleeg je dokter als je echt niets kan binnenhouden.
  • Let op met ongepasteuriseerde zuivelproducten, rauw vlees, rauwe vis, orgaanvlees en rauwe eieren. Check zeker eens met je dokter wat je allemaal mag eten en drinken en wat zeker uit den boze is tijdens de zwangerschap.
  • Maak zeker op tijd een afspraak met een gynaecoloog, via het internet of via je huisarts.

Wat met de papa?

Ook de papa’s in spé kunnen hun steentje bijdragen. Naast het irriteren van hun partner (wat wellicht soms zal voorkomen de komende maanden), kunnen ze natuurlijk ook de pijn een beetje verlichten. Hier een paar handige tips voor de papa’s in spé:

  • Je lief of vrouw doorstaat een aantal veranderingen in het eerste trimester en zal last hebben van hormonen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel of ‘cravings’. Probeer haar hierin te helpen door eens een massage aan te bieden, eten te koken of eens te zeggen hoe mooi ze is of hoe hard ze straalt.
  • Maak iets leuk om de dagen/maanden met je partner mee af te tellen, zoals een toffe kalender waar elke dag een nieuwe ‘quote’ op te vinden staat.

Jouw checklist op 5 weken zwanger

  • Eet gezond, drink veel en beweeg voldoende.
  • Denk nog niet te veel na over de weken die nog gaan komen (hoewel je hier zeker mag naar uitkijken) en geniet nog een beetje van de zorgeloze momenten.
  • Lees een paar goede boeken over de zwangerschap als je je zorgen maakt over het moederschap en laat je hoofd niet te veel op hol slagen. Het komt allemaal in orde!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.