32 weken zwanger

Nog maar 8 weken te gaan! Terwijl je wacht op de komst van je baby, blijft je buik maar groeien en wordt je baarmoeder steeds krapper. Daardoor hebben organen zoals je longen minder plaats en moet jij vaker naar adem happen!

Wat gebeurt er met je baby?

Met nog maar enkele weken te gaan, is je baby even groot als een Chinese kool en even zwaar als een cavia. Doordat je baby maar blijft groeien, wordt het steeds krapper in de baarmoeder en gaat je kindje vaker met het hoofdje naar beneden gaan liggen (de achterhoofdsligging): de perfecte positie voor de bevalling!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De huid: Wist je dat je kindje nog wel 2 keer zo zwaar zal worden in de komende weken? Deze gewichtstoename bestaat vooral uit vet en zorgt ervoor dat de huid van je kindje ondoorzichtig wordt, net zoals bij jou!
 • Het trappen: Heb je het gevoel dat je kindje een echte voetballer aan het worden is? Wat een harde trappen zeg! Dat komt omdat je kindje groter en sterker wordt en er minder ruimte in de baarmoeder is, waardoor er minder vruchtwater is om de schokken op te vangen. Tel het aantal trappen en hou bij hoe lang je kindje over 10 bewegingen doet. Raadpleeg je dokter als dit langer dan twee uur is. Een kleine controle kan geen kwaad!

Wat gebeurt er met de mom-to-be?

In week 32 van de zwangerschap zou je uitgerekende datum (normaal gezien) binnen 8 weken zijn! De bevalling en de komst van je kindje komt dus steeds dichterbij.  Hier zijn nog een paar veranderingen waar je je aan mag verwachten in de komende weken:

 • Braxton Hicks-contracties: Weet je nog, die Braxton Hicks-contracties? Wel, met nog maar 8 weken te gaan, worden deze oefenweeën steeds heviger en komen ze vaker voor. Ben je voor de eerste keer zwanger? Dan kan het zijn dat je hier meer last van hebt.
 • Gezondheidscheck: Omdat de bevalling bijna in zicht is, is het belangrijk om je gezondheid goed op te volgen. Ga daarom geregeld naar de dokter, die houdt namelijk de gezondheid van jou en je kindje goed in het oog om in te grijpen indien dat nodig is.
 • Rare dromen: Droom je de laatste tijd heel raar? Dat komt door de zwangerschapshormonen, de vermoeidheid en de stress die gepaard gaat met de verwachting van een baby. Hou deze rare dromen eens bij in een dromendagboek, daar kan je later met je familie altijd op terugkijken en samen eens goed lachen.

Jouw leven op 32 weken zwanger: enkele tips

Het einde komt eindelijk in zicht! Nu je aan week 32 bent aangekomen, moet je die laatste mijlpalen zeker met je partner vieren! Ook hebben we nog een paar tips voor jou op een rijtje gezet:

 • Kom even tot rust in een lekker warm bad of in een stomende douche. Laat alle zorgen van je afwassen en geniet van een beetje me-time.
 • Wist je dat dadels niet alleen heel lekker zijn, maar ook zouden helpen bij de bevalling? Volgens een studie zouden vrouwen die dadels eten een grotere ontsluiting hebben als ze in het ziekenhuis aankomen dan vrouwen die geen dadels eten. Neem de proef dus zeker eens op de som!

En wat kan papaa'tje doen?

En wat met de papa’s in spé? Daarvoor hebben we ook nog enkele tips op een rijtje gezet om uit te proberen tijdens de laatste 8 weken van de zwangerschap:

 • Denk zeker ook nog aan die geboortekaartjes als je die nog niet hebt gemaakt! Je kan die makkelijk bestellen of je creativiteit de vrije loop laten en zelf iets ontwerpen!
 • Is er binnenkort een babyshower gepland? Zorg er dan voor de last-minute afwerkingen zodat alles in orde is en het een perfecte dag wordt!

Jouw checklist op 32 weken zwanger

 • Maak een geboorteplan! Zo weet iedereen wat jij en je partner verwachten van de bevalling en hoe jullie het willen laten verlopen. Stel jezelf eens de vraag wat jij belangrijk vindt en hoe jij de bevalling wil ervaren. Waar wil je bevallen, wie wil je erbij, wil je borstvoeding geven, …? Dat zijn allemaal heel belangrijke vragen die je natuurlijk voor de bevalling beantwoord wil hebben.
 • Verzamel alle adressen van familie en vrienden eenvoudig en snel via een online adresboek. Je stuurt één link uit en laat iedereen zélf hun adres invullen.
 • Wil je borstvoeding geven, maar weet je niet echt wat je te wachten staat? Vraag dan eens raad aan andere mama’s of lees eens een boek over borstvoeding!
 • Verwacht je binnenkort je babyshower? Geniet er dan maar met volle teugen van!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.