24 weken zwanger

Goed nieuws, mama en papa! Vanaf week 24 is je kleine spruit levensvatbaar! Dat betekent dat je kindje goede overlevingskansen heeft als het nu geboren zou worden. Dat is toch al een hele geruststelling hé? Het is natuurlijk wel veiliger als je baby nog eventjes in je buik verblijft en nog sterk blijft doorgroeien!

Wat gebeurt met je kleine spruit?

Je baby is nu even groot als een papaja en zo zwaar als een jeansbroek. Dat kan al serieus te tellen! Hoewel je baby nu al levensvatbaar is, blijft het toch beter nog eventjes in je buik om nog verder te kunnen groeien!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

  • De hersenen: Tijdens deze week is het deel van de hersenen dat bewegingen waarneemt ontwikkeld. Dat betekent dat je kindje je bewegingen kan voelen! Reden te meer dus om eens te dansen (samen met je partner) of onder de douche je dancemoves eens te laten zien. Je baby voelt nu ook prikkelingen, waardoor het de beentjes zal optrekken als je aan zijn voetjes komt! Schattig hé?
  • De neusgaten: De kleine neusgaten van je kindje gaan nu ook open waardoor het via de neus vruchtwater begint in te ademen.

Levensvatbaar: Hoewel je kindje nu levensvatbaar is, is het toch beter dat het nog eventjes knus in je buik verblijft. Zelfstandig ademen zal namelijk nog niet lukken en je kindje zal de hulp van de dokters dan zeker en vast goed kunnen gebruiken.

Wat met mama?

Je kindje en jij hebben in week 24 al heel wat veranderingen achter de rug, maar er zitten zeker nog een paar aan te komen, zoals:

  • Vergrootte baarmoeder: Net zoals de rest van je lichaam, gaat je baarmoeder ook groter worden. Het is nu namelijk al even groot als een voetbal! Je buik is natuurlijk ook heel wat gegroeid, waardoor dagdagelijkse handelingen misschien wat moeilijker worden. Lukt het trouwens nog om je veters te strikken?
  • Bloeddruk: Vraag jij je af waarom je bloeddruk steeds gemeten wordt? Je dokter doet dit om te controleren of je een te hoge bloeddruk hebt, wat voor hoofdpijn en duizeligheid kan zorgen. In het slechtste geval kan het wijzen op zwangerschapsvergiftiging. Daarbij werkt de placenta minder goed, wat natuurlijk slecht is voor je kleine spruit.
  • Beenkrampen: Pijnlijke krampen in het been en in de kuit is normaal in de tweede helft van de zwangerschap. Stretchen, bewegen, voldoende drinken en magnesiumpillen innemen, zijn hier een wondermiddel tegen!
  • Zwangerschapsdiabetes: Vanaf week 24 kan je bij je dokter je bloedsuikerspiegel laten testen. Daarbij test je of je leidt aan zwangerschapsdiabetes, een (meestal tijdelijke) vorm van diabetes die ook na de zwangerschap opgevolgd moet worden. Maar geen paniek, niet iedereen heeft hier last van!

Jouw leven op 24 weken zwanger: enkele tips

24 weken zwanger, dat kan toch al serieus tellen. Je bent al in het tweede trimester van de zwangerschap, al eventjes over de helft en begint dus toch wat gewend te raken aan het feit dat je zwanger bent.  Hieronder vind je nog een enkele handige en leuke tips om uit te proberen terwijl je moet wachten op de komst van je kleine spruit:

  • Begin eens aan een leuke hobby, zoals schilderen of breien: van een sjaal en mutsje tot handschoenen en een warme trui. Zo kan je, na de bevalling, ook eens een leuk outfitje maken voor die kleine spruit of een mooi portret schilderen!
  • Ooit al gehoord van een babymoon? Dat is een soort van honeymoon, maar dan nét voor je leven helemaal ingepalmd gaat worden door je (schattige) baby. Ga er dus nog één keer op uit met je partner, nu het nog kan! Tijdens je slapeloze nachten kan je hier dan nog eens met veel plezier aan terugdenken.

Wat kan papa doen?

Natuurlijk hebben we niet enkel tips voor de mama’s in spé, maar ook voor de papa’s in spé. Hier zijn enkele tips die je kan uitproberen tijdens het tweede trimester van de zwangerschap:

  • Maak een to-dolijst voor de grootouders in spé met zaken waarmee ze jullie kunnen helpen in de eerste maanden na de bevalling. Je moet deze lijst niet per sé aan hun afgeven, maar als ze eens vragen of ze je kunnen helpen, kan je een paar dingen van dit lijstje doorgeven.
  • Om in de sfeer te komen, kan je al eens een kijkje nemen op het internet naar kinderkleertjes. Weet je het geslacht al? Dan kan je beginnen zoeken naar coole truien, of net schattige kleedjes.
  • Beweeg eens mee met je partner. Steun haar door mee te doen aan yoga, of samen eens door een winkelstraat te ‘wandelen’!

Jouw checklist op 24 weken zwanger

  • Boek eens een zwangerschapsmassage bij de kinesist, dat kan namelijk heel ontspannend zijn.
  • Hou de evolutie van je buik bij door bijvoorbeeld de omtrek op de muur te tekenen en erbij te schrijven hoe groot je buik al is. Dat is een andere manier om bij te houden hoe groot je kindje is (wat je later, als het kindje wat groter is, ook op de muur kan tekenen).
  • Ook een leuk ideetje: hou een dagboek bij voor je baby. Hoeveel woog je in het eerste trimester, hoeveel in het tweede trimester, wanneer heb je de grote vraag aan de meter en peter gesteld, wanneer besliste je de naam, … Dat zijn allemaal dingen die je in het dagboek kan schrijven!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.