18 weken, dat kan al serieus tellen! Deze week ontwikkelt je baby zijn (of haar) primaire reflexen in de buik om zo al wat te oefenen op het ademen, zuigen en slikken na de geboorte. Ook zal je nu stilletjes aan je toekomstige voetballer/voetbalster voelen schoppen! Daar wordt je baby vast en zeker wel wat moe van, daarom dat hij vanaf nu af en toe eens zal gapen!

Wat gebeurt met je kindje?

Er zijn de laatste weken al heel wat groenten de revue gepasseerd als het gaat om de grootte van je baby: van een erwt en een spruitje, tot een appel en een avocado, … Deze week is je baby echter zo groot als een paprika en zo zwaar als een portemonnee!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

  • De hersenen: Je baby is volop bezig met allerlei nieuwe bewegingen uit te proberen, waardoor ook de hersenen worden gestimuleerd. De deling van de zenuwcellen is nu voltooid en via kleine bloedvaten wordt er vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg te beschermen. Iets wat een gezonde ontwikkeling van de hersenen van je kleine spruit zou stimuleren, is voeding rijk aan ijzer en foliumzuur (zoals o.a. eieren, bonen en bladgroenten).
  • De geslachtsdelen: Misschien ken je het geslacht van je kindje net, of wil je nog even wachten. Hoe dan ook zullen de geslachtsdelen van je baby te zien zijn op een echo: bij de meisjes zitten de eierstokken en de baarmoeder nu op de juiste plaats en bij de jongens kan je ook al tamelijk wat van elkaar onderscheiden.

Hoe zit dat met de toekomstige mama?

In week 18 heb je al heel wat veranderingen achter de rug, de een al wat aangenamer dan de ander. Hier zijn nog een aantal veranderingen waaraan je je mag verwachten:

  • Rugpijn: Doordat je baarmoeder blijft groeien, verschuift het zwaartepunt in je lichaam en wordt je onderrug naar voren getrokken terwijl je buik uitsteekt aan de voorkant. Ook worden je gewrichten in deze periode wat soepeler, waardoor je wat last kan hebben van rugpijn. Om de pijn wat te verlichten, kan je een best een steunbroek kopen.
  • Evenwicht: Een andere bijwerking van het verschuiven van het zwaartepunt in je lichaam is dat je waarschijnlijk ook meer moeite gaat hebben met je evenwicht te bewaren. Zo kan het zijn dat je misschien wat vaker over je eigen voeten zal struikelen, waardoor je best wat trager stapt en wat meer oplet.
  • Tandvlees: Je tandvlees is nu ook gevoeliger en zal sneller beginnen bloeden tijdens het tandenpoetsen door de zwangerschapshormonen. Koop hiervoor een zachtere tandenborstel en ga ook niet te hard te keer tijdens het poetsen van je tanden.
  • Hoge bloeddruk: Heb je je al eens afgevraagd waarom je dokter elke keer je bloeddruk meet? Een lage bloeddruk kan namelijk leiden tot duizeligheid, bijvoorbeeld als je te snel opstaat. Een hoge bloeddruk daarentegen kan andere problemen met zich meebrengen, zoals vroeggeboorte en problemen met de placenta wat gevaarlijk kan zijn voor jou en de baby. Weet je van jezelf dat je een hoge bloeddruk hebt? Meld dit dan aan je dokter, zo kan hij jou en je baby goed in de gaten houden en bent je toch een beetje meer op je gemak.

Enkele tips voor 18 weken zwanger

Je zit al in week 18, bijna in de helft! Hieronder vind je nog enkele handige en leuke tips om de volgende weken door te komen:

  • Heb je al eens nagedacht over kinderopvang? Je denkt misschien dat het wat vroeg is om hierover na te denken, maar Belgische crèches zitten echter vaak op een korte tijd volzet. Vroeg zijn is dus de boodschap!
  • Denk zeker ook aan het nemen van zwangerschapsvitamines, zoals het o zo belangrijke foliumzuur. Raadpleeg hiervoor je dokter.
  • Koop eens een leuke fitnessbal voor thuis. Ideaal als bureaustoel ter ondersteuning van je buik en onderrug of tijdens je zwangerschapsyoga.
  • Tijd voor wat me-time! Lees bijvoorbeeld eens een leuk boekje in de tuin of in de zetel. Je kan dit ook altijd eens voorlezen aan je kleine spruit: hij of zij herkent hierdoor namelijk snel jouw stem en die van je partner na de geboorte.

Papaaa, kan jij even helpen?!

Natuurlijk hebben we niet enkel tips voor de mama’s in spé, maar ook voor de papa’s in spé. Hier zijn enkele tips die je kan uitproberen tijdens het tweede trimester van de zwangerschap:

  • Wat denk je ervan om die kale muur in de kinderkamer eens aan te pakken? Laat je fantasie maar de vrije loop, je kindje zal het zeker en vast ge-wel-dig vinden!
  • Denk ook eens aan de geboorte en alle dingen die je daarvoor in orde moet brengen. Lees hiervoor eens een boek en vraag wat raad aan andere papa’s.
  • Bij de geboorte horen natuurlijk ook lekkere suikerbonen. Heb je daar al eens aan gedacht? Bespreek dit eens met je partner en begin al eens met het maken van leuke geboortekaartjes!

Jouw checklist op 18 weken zwanger

  • Aangezien je kindje nu geluiden kan horen, kan je eens een leuke Spotify playlist aanmaken met je favoriete liedjes (die je ook luidkeels kan meezingen zodat je baby je stem wat leert kennen). Wie weet erft je kleine spruit wel je muzieksmaak over, zodat je later samen kan spannen tegen je partner.
  • Zorg ervoor dat je genoeg slaapt op regelmatige tijdstippen en dat je zeker gebruik maakt van je zwangerschapskussen!
  • Heb je reeds een kleine spruit rondlopen thuis? Dan is het misschien leuk om je schattige buik eens aan hen te laten zien en de nodige uitleg te geven.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.