Wat is de beste kinderstoel?

Een kinderstoel (ook wel eetstoel genoemd) zal je vele jaren plezier brengen en kan echt wel een goede investering zijn. Maar hoe maak je je keuze en wat zijn nu de beste kinderstoelen?

In dit artikel

Heb je een kinderstoel nodig?

De meeste ouders raden het aan om een kinderstoel aan te schaffen naast alle andere spullen voor de baby. Waarom? Hoge stoelen zijn niet alleen handig; je stoffen stoelen worden niet ondergegooid met baby hapjes of geprakt fruit. Ook het feit dat je baby in een rechtopstaande positie kan ontdekken en leren eten is goed. Met een kinderstoel of eetstoel bied je je baby een veilige comfortabele manier aan om te eten.

Hoe kies je een kinderstoel?

Nu het duidelijk is dat een kinderstoel handig is en goed voor de veiligheid van het baby’tje, is het natuurlijk belangrijk te kiezen voor de juiste kinderstoel. Maar hoe kies je deze stoel? We helpen je op weg met enkele gerichte vragen:

Hoe groot is het bij jullie thuis?

Heb je een eerder kleine eetruimte en/of een kleine eettafel? Dan kan het een goed idee zijn om te kijken naar inklapbare kinderstoelen of een tafelhangstoel (zie hieronder). Heb je ietwat meer ruimte? Dan kan je kijken naar een model met eetblad dat je aan tafel kan bijschuiven.

Hoe lang ga je de eetstoel gebruiken?

Lijkt misschien een rare vraag, maar hoe lang denk je die stoel te gebruiken? Plan je bijvoorbeeld nog meer kindjes? Dan is het misschien slimmer om voor een stevige, duurzame kinderstoel te gaan. Ook een meegroeistoel kan dan handig zijn, zodat je die kan blijven gebruiken wanneer je kindje groter wordt.

Is de stijl van kinderstoel belangrijk?

Dit is het meest persoonlijke en enkel jij kan dit beantwoorden. Een stijlvolle kinderstoel die past bij jullie tafel, zal wellicht wat duurder uitvallen (hoewel dat niet altijd zo hoeft te zijn). Een kinderstoel van kunststof is vaak goedkoper dan eentje van hout. Onthoud gewoon dat dit jullie persoonlijke keuze is, laat je nooit iets aanpraten door anderen.

Hoeveel wil je uitgeven?

Als we heel eerlijk zijn, bepaalt deze vraag vaak nog het meest. Sommigen weten van tevoren dat ze niet meer dan €50 willen uitgeven. Dat maakt de keuze alvast eenvoudiger. Anderen geven dan weer met plezier een hoger bedrag uit voor die duurzame kinderstoel, die ze bij hun zus gezien hebben maar niet uit hun hoofd krijgen 😉. But again: het is jouw keuze en jouw keuze alleen.

Tips bij aankoop van een kinderstoel

Om ervoor te zorgen dat je een kinderstoel kiest die écht bij jullie past, zijn er enkele belangrijke elementen die je moet overwegen:

  • Meegroeien: een kinderstoel die mee groeit met je kind, kan je jaren en jaren gebruiken. Vaak zelf tot je kind een tiener is.
  • Rugsteun: net zoals een stoel voor jezelf, kies je best een kinderstoel met een goede en hoge rugleuning. Zodat de rug van je kind goed ondersteund wordt. Zo kan die zich volledig focussen op eten, drinken, kauwen en vertellen hoe de dag was geweest 😉.
  • Stabiliteit: zéker niet onbelangrijk, want je kind zal heus niet blijven stilzitten in die kinderstoel. Check of de kinderstoel stabiel is in alle richtingen.
  • Positie: je kindje zit het best in de zogenaamde 90-90-90 houding voor heup, knieën en enkels. Zo heb je maximale lichamelijke ondersteuning en stabiliteit.
  • Voetsteun: dit leunt dicht aan tegen wat we hierboven zeiden over positie (en meegroeien). Met een verstelbare voetsteun zorg je ervoor dat je kind altijd in de beste positie kan blijven zitten. Over de jaren heen.
  • Riempjes: de verstelbare riempjes helpen je kind veilig in de kinderstoel te zitten.
  • Poetsen: Geloof me, je zal die kinderstoel nog vaak mogen schoonmaken. Dan is het écht wel handig als dat eenvoudig kan. Check of er geen verborgen randen zijn waar voedsel in kan blijven steken. Let hier ook extra op kussens en dergelijke, want die zijn niet altijd even gemakkelijk schoon te krijgen.

Soorten kinderstoelen

Kinderstoel met eetblad

Een ideale stoel als je je eigen kind lekker wil laten ontdekken wat eten is, en hoe het eruit ziet. Waarschijnlijk blijft het eetblad niet proper, maar gelukkig zijn ze zo weer schoongemaakt. Met deze stoel weet je altijd zeker dat wanneer het kindje honger heeft, zij of hij bij zijn eigen bordje kan.

Aanschuifstoel

Deze stoel schuif je letterlijk en figuurlijk aan bij de grote mensentafel. Zo kan je kindje genieten van alle prikkels om haar/hem heen. Wel is het belangrijk dat de tafel op de goede hoogte is in vergelijking met het stoeltje. Daarnaast is het misschien slim om een zeiltje neer te leggen onder de stoel, anders wordt het gegarandeerd dweilen!

Meegroeistoel

Een stoel die voor een langere periode kan meegroeien met de baby. De voetsteun en het zitvlak zijn verstelbaar. Vaak zijn deze stoelen wel wat prijziger, maar ze gaan natuurlijk wel langer mee!

Klapstoel

Woon je in een wat kleiner huis, of berg je de kinderstoel na het eten liever op? Dan kan de klapstoel een handige optie zijn. Na het eten kan je de stoel opklappen en opbergen. Wel moet je bij deze stoel goed blijven opletten dat hij extra beveiligd is.

Tafelhangstoel

Naast de klapstoel een goede optie om aan te schaffen als je maar weinig ruimte hebt thuis. De tafelhangstoel klem je vast aan het tafelblad. Na het eten kan je de stoel losmaken en gewoon weer opbergen. Ook hier moet je goed op de veiligheid letten; de tafel waaraan je de stoel klemt, moet stevig genoeg zijn en mag je het aangegeven gewicht van het stoeltje nooit overschrijden.

Kubusstoel

Tot slot de stoel in de vorm van een kubus. Deze stoel is op verschillende manieren te bouwen, wat er voor zorgt dat je hem zowel als kinderstoel tijdens het eten kan gebruiken, maar ook als kleiner stoeltje in speelhoek.

Beste kinderstoelen

Wij kijken naar meerdere factoren om te bepalen wat de beste kinderstoelen zijn: wat onze ouders zeggen, welke meest gekozen zijn op onze geboortelijsten én naar de review scores. Onthoud dat dit slechts een gids is, jij bepaalt nog steeds zélf wat goed is voor jou en je kindje.

Beste meegroeistoel

Beste hoge kinderstoel

Beste tafelhangstoel

Ideaal voor onderweg en op vakantie.

Best betaalbare houten kinderstoel

Goed alternatief is de Hauck Alpha+ kinderstoel.

Goedkoopste kinderstoel

Beste inklapbare kinderstoel

Beste design kinderstoel

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer mag een baby in een kinderstoel?

Het antwoord van deze vraag hangt af van de soort kinderstoel die je voor je kind koopt. Zo zijn er verschillende kinderstoelen op internet en in winkels te koop waar een baby’tje van een paar weken oud in kan ‘zitten’.

De baby ‘zit’ in een lighouding, en wordt ondersteund door het stoeltje zelf. Wel geven we gelijk een tip mee: laat je baby niet te lang in de newborn-stoelen zitten. Het kan voor de baby er vermoeiend zijn, dus twee uur per dag als maximum moet worden aangehouden. Dit advies geldt ook voor alle andere stoelen, dus ook in de autostoel. Na het zitten in een eetstoel is het belangrijk dat je je kindje wat vrijer laat bewegen op bijvoorbeeld een speelkleed.

Een echte kinderstoel wordt pas aangeraden, vanaf het moment dat het kindje zelfstandig kan zitten. De baby heeft dus geen ondersteuning meer nodig. Meestal is dit rond zes of negen maanden.

Tot wanneer mag een baby in een kinderstoel?

In het algemeen wordt aangeraden om de kinderstoel te blijven gebruiken, tot je kindje de leeftijd van drie jaar heeft behaald. Toch kan je ook bepaalde andere kinderstoelen, zoals de meegroeistoel, tot een latere leeftijd gebruiken.

Kan een kinderstoel geplaatst worden in een auto?

We merken dat dit vaak verward wordt met een autostoel. Zie hieronder. Verder is een klapstoel en tafelhangstoel uitermate handig om mee te nemen op vakantie (in de auto), om daar ter plekke te kunnen eten. Maar dus niet om je kindje te vervoeren, daarvoor heb je een autostoel nodig.

Autostoeltjes zijn in Europa verplicht voor alle kinderen onder de 1.35 meter. Welke autostoel je kan gebruiken voor uw baby of peuter is afhankelijk van het gewicht, de lengte en de leeftijd. Hier vind je meer informatie over het kiezen van het juiste autostoeltje.

Wat onze gezinnen zeggen

Vroedvrouw Eva

Er is enorm veel keuze op vlak van kinderstoelen. Je moet vooral iets kiezen dat jij zelf leuk vindt. Wij kozen voor een Tripp Trapp met newborn setje en babysetje, omdat dit echte meegroeistoelen zijn. Ik kocht tweedehands ook wel zo een simpele van IKEA, omdat dat gemakkelijk is om ergens mee naartoe te nemen. De Stokke stoelen zijn niet goedkoop maar die gaan wel jaren mee. Kan je ook gemakkelijk tweedehands vinden!

Nadja en Thomas

Wij hebben lang getwijfeld, maar zijn dan toch voor de Safety 1st Timba kinderstoel gegaan. We overwogen eerst een (tweedehands) Stokke Tripp Trapp te nemen, maar zijn dan toch voor deze nieuwe Safety 1st Timba gegaan. We wilden vooral een houten kinderstoel, omdat die netjes past in ons interieur. Achteraf gezien hadden we misschien beter geïnvesteerd in een Tripp Trapp, maar we zijn ook best tevreden met onze kinderstoel.

Onthoud dat een kinderstoelen kiezen een persoonlijke keuze is. Alles hierboven kan je helpen de juiste keuze te maken voor jezelf. Maar jij bepaalt nog steeds zélf wat je kiest ❤️.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.