Welke draagdoek is het beste?

Een draagdoek is de perfecte manier om je kindje dichtbij te houden én toch je handen vrij te hebben. Wat maakt een draagdoek geschikt voor jou en welke is de beste draagdoek voor jullie?

In dit artikel

Voor we verder gaan: onthoud dat een draagdoek een heel erg persoonlijke keuze is. Die afhangt van zowel jij als je baby. Laat dit artikel een leidraad zijn. Jij bepaalt zélf wat goed is voor jou en je kindje ❤️.

Wat is een draagdoek?

Je bent het vast al eens tegengekomen: de draagdoek. Steeds vaker besluiten ouders een draagdoek aan te schaffen. Niet altijd is het nodig om een kinderwagen ergens naar mee te nemen, een draagdoek kan, als je bijvoorbeeld een stukje gaat wandelen, een super eenvoudige en gemakkelijke optie zijn. Daarnaast houdt de draagdoek je het kindje dicht tegen je aan, wat super goed is voor de ontwikkeling van je baby.

Dit is precies de reden waarom een draagdoek is ontworpen. Terwijl je warmte, liefde en geborgenheid geeft aan je kindje, heb je je handen vrij om andere dingen te doen. De draagdoek verdeelt het gewicht van het kindje over je schouders en heupen. Dit maakt de draagdoek niet enkel comfortabel voor het kindje, ook jij zult als ouder weinig last hebben. Mits het een draagdoek is die volledig bij jullie past natuurlijk.

Waarom heb ik een draagdoek nodig?

Het dragen van je kindje heeft veel mooie voordelen. Ten eerste is het kindje enorm dichtbij, wat tegemoet komt aan het behoefte van je kind. Het kindje heeft naast voeding en aandacht, liefde, warmte en geborgenheid nodig. Dit is precies wat je geeft bij het dragen van je kindje.

Met liefde, warmte en geborgenheid kan het kindje zich goed ontwikkelen. Niet alleen lichamelijk, maar ook de sociale ontwikkeling zal zich bij het dragen vormen. Door het dragen van het kind voelt de baby zich veilig en geborgen. Door je lichaamswarmte, je stem en de hartslag zal er een betere hechting ontstaan.

Dit is voor de baby namelijk de ideale positie om de wereld om zich/haar heen te ontdekken. Een ander voordeel, gebleken uit onderzoek, is dat baby’s die gedragen worden, opvallend minder huilen. De baby neemt deel aan de dagelijkse activiteiten van de ouder, maakt veel mee, hoort veel geluiden en ziet veel meer. Dit heeft een positief effect op de psychosociale ontwikkeling van het kind.

Waar op letten bij aankoop van een draagdoek?

De volgende tips willen we je graag meegeven als je beslist een draagdoek aan te kopen:

  • Kies voor een ademende stof. Helemaal in de zomer is een ademende draagdoek fijner en comfortabeler voor je kindje, maar ook voor jezelf.
  • Ga na welke stof bij je kindje past: kijk vooral naar de leeftijd van het kindje. Pasgeboren baby’s liggen minder comfortabel in een stevige doek, terwijl een dreumes of peuter dit juist wel nodig heeft.
  • Net zoals alle kleding, kent een draagdoek ook verschillende maten. Maat 6 is het maatje die is geschikt voor de gemiddelde Belgische vrouw. Laat je wat betreft deze maat van de draagdoek goed informeren!
  • Ga na wie er allemaal het kindje gaan dragen. Wil je man/vriend dit ook? Kies dan voor de langste maat, zo weet je zeker dat de knopen altijd gelegd kunnen worden.

Soorten draagdoeken

Er bestaan veel soorten draagdoeken, niet enkel in kleur, patroon, merk of prijs.

Rekbare draagdoek

Gemaakt van tricot, wat een rekbare stof is. Het is een lang doek die zowel diagonaal als in de breedte rekt. Dit maakt dat het mogelijk is om je baby niet alleen op je buik, maar ook op je heup of zelfs op je rug te dragen. Het is voor deze doek nodig om een basisknoop aan te leren, wat deze doek ideaal maakt voor nog niet zo ervaren dragers. Het is voor pasgeborene, kleinere baby’s de meest comfortabelste optie.

Geweven draagdoek

Gemaakt van geweven katoen. Het is net zoals de rekbare draagdoeken een lang doek, alleen kan deze stof enkel diagonaal rekken. Wel is het voordeel van deze doek dat het de wat zwaardere kinderen of zelfs tweelingen houdt. Ook deze doek kan niet enkel op de buik gedragen worden, maar ook op de heup of rug. Doordat je de draagdoek samen met het kind aandoet, is deze doek eerder geschikt voor een ervaren dragen.

De (ring)sling of draagdoek met een ring

Een gemakkelijkere en snellere draagdoek dan de bovengenoemde klassieke draagdoek. Dit maakt de ringsling erg eenvoudig en praktisch. Je hoeft hem niet te knopen, maar gewoon de stof door de ring te halen. Handig als je snel op pad wil met je draagdoek.

De mei tai

Tussen draagdoek en een draagzak. Het is een comfortabele stof, wat hetzelfde gevoel geeft als een draagdoek. Daarnaast is hij kant-en-klaar om te dragen. Zeker als je nog niet zo ervaren bent met een draagdoek, dan is dit een slimme eenvoudige en makkelijke keuze.

Beste draagdoeken

Hoe kiezen wij onze draagdoeken?

Wij doen beroep op meerdere bronnen om deze producten te kiezen. We starten met een grondig onderzoek naar al het leesmateriaal rond draagdoeken. Daarnaast kijken we naar reviews en beoordelingen van andere gezinnen. Zo kunnen we achterhalen welke positieve en negatieve punten naar boven komen. Tenslotte kijken we naar de data van ons eigen geboortelijst platform, waar duizenden ouders een keuze maken.

Beste draagdoek all-round

Populairste ring sling draagdoek

Populairste mei tai draagdoek

Ecologische draagdoek

Geweven draagdoek

Veelgestelde vragen

Tot hoeveel kilo is een draagdoek aanbevolen?

Alle draagdoeken die op de markt te vinden zijn, worden volgens de Europese richtlijn getest tot vijftien kilo. Echter geldt hier dat het dragen kan, zolang je je daar zelf en je partner prettig bij voelen. Wel kunnen wij de tip meegeven deze vijftien kilo aan te houden. De veiligheid van het kind staat namelijk voorop! Ook is het hier verstandig om te letten van welke stof de draagdoek gemaakt is. Wat oudere kinderen hebben een stevigere stof nodig dan pasgeborenen.

Tot welke leeftijd is een draagdoek aanbevolen?

De ene ouder gebruikt de draagdoek tot het kind drie à vier jaar is, de ander gebruikt hem wat langer. Wat vaststaat is dat je het kindje kan dragen zolang het voor zowel de vrouw als man, ofwel de dragers, prettig aanvoelt. De meeste ouders gebruiken de draagdoek het meest in de eerste paar maanden.

Hoe lang mag een baby in de draagdoek?

Op deze vraag bestaan verschillende antwoorden. Elke draagmethode kan, bij bijvoorbeeld een draagconsult, worden aangepast op wat fijn en passend is bij de ouders, maar ook wat past bij de ontwikkelingsleeftijd en behoeften en jou en de baby. Vanaf dag 1 is het mogelijk om je kindje op je buik te dragen. Tot welke leeftijd hangt helemaal van jou en het kindje af: zolang het voor jou en het kindje comfortabel is, is de draagdoek een optie.

Klaar om te dragen?

Onthoud dat een draagdoek een érg persoonlijke keuze is. Hier ontdek je alle beschikbare draagdoeken.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.