Tijdens de zwangerschap moet je je op zoveel voorbereiden zoals de babykamer inrichten, kinderopvang regelen en je werkgever op de hoogte brengen. Wat nog op de planning staat, is uiteraard het geboortekaartje. Het is de eerste kennismaking met jullie kleintje zijn voor de buitenwereld. Daarnaast is het ook iets dat je je hele leven lang bijhoudt en koestert als herinnering. Je moet rekening houden met hoe lang het duurt om de kaartjes te ontwerpen, maar ook dat ze tijdig gedrukt en snel verstuurd kunnen worden. Hieronder overlopen we met jou het ‘hoe’, ‘wat’ en vooral ‘wanneer’ van de geboortekaartjes.
Wanneer begin je best met je geboortekaartje?
Het geboortekaartje is pas voor na de geboorte, maar het is wel belangrijk om de alles goed voor te bereiden. Wij raden aan om rond week 24 toch te beginnen uitkijken naar wat voor kaartje je precies wilt. Zo kan je ten laatste in week 34 een proefdruk bestellen. Zo heb je nog genoeg tijd om dingen aan te passen: een te klein lettertype, een minder goede kwaliteit afbeelding of misschien wel een andere achtergrondkleur. Soms kan het namelijk zijn dat bepaalde dingen niet zo goed op papier vertalen, terwijl ze op het scherm er perfect uitzagen.
Deze speling van een maand en half is natuurlijk ook omdat de uitgerekende datum vaak niet klopt. Zo’n 7 procent wordt namelijk enkele weken te vroeg geboren. Als je dit voor hebt, mag je er toch zeker van zijn dat je geboortekaartje klaar voor druk is. Je hoeft na de geboorte enkel nog de laatste aanpassingen toe te voegen, zoals geboortedatum, lengte en gewicht!
Hoe kies je het ontwerp van je geboortekaartje?
Er zijn natuurlijk twee opties voor het ontwerpen van een geboortekaartje: via een website of via een ontwerper. In het eerste geval bestaat de site vaak uit een hele hoop voorontworpen kaartjes, waar je natuurlijk wel nog dingen aan kan aanpassen. Maar op veel sites kan je ook nog steeds je eigen kaartje samenstellen: je kiest een formaat en vervolgens kan je naar hartelust teksten, afbeeldingen en achtergronden toevoegen.
Kies je voor een grafisch ontwerper? Dan begin je best op voorhand met een moodboard, bijvoorbeeld op Pinterest. Hier kan je verschillende kaartjes en stijlen opzoeken en je favoriete bewaren. Zelfs als je niet weet wat je nu precies wilt, is dit een goede plek om te beginnen. Stilletjesaan creëer je een moodboard dat volledig is wat je zoekt. Dit bord is erg handig voor de ontwerper, aangezien deze kan afleiden in welke stijl hij moet werken.
Hoe bereid je de verzending van je geboortekaartje voor?
Ook hier kan je kiezen uit twee opties, versturen via een website/drukker of zelf verzenden en rondbrengen. Als je de eerste optie kiest, dan hoef je enkel de adressen te verzamelen. Deze zet je in een overzichtelijke Excel- of Spreadsheet, zodat je deze in één keer kan uploaden. De kaartjes worden dan rechtstreeks verzonden vanaf het moment dat jij een seintje geeft, tezamen met de laatste aanpassingen.
Bij de tweede keuze heb je iets meer werk. Zo moet je zelf alle enveloppen op voorhand bestellen en voorzien van een adres. Dit kan door ze te laten bedrukken, met behulp van een sticker of het meest persoonlijke: alles zelf met de hand schrijven. Je moet ook eerst kiezen wat voor enveloppen je wilt. Wil je een simpele witte envelop of toch een envelop met een leuk kleurtje? En vergeet zeker de postzegels niet erop te plakken!
Vergeet de laatste aanpassingen niet!
We hebben het hier al enkele keren gezegd, maar toch nog één keer: de laatste aanpassingen mag je zeker niet vergeten door te geven. Het belangrijkste is natuurlijk de geboortedatum en geboortetijdstip, zodat iedereen weet wanneer jouw kleintje nu precies geboren is.
Veel ouders kiezen er ook voor om het gewicht en lengte op de het geboortekaartje te zetten, dit kan namelijk makkelijk zijn om de kledingmaten te bepalen. Lekker handig als iemand een leuke onesie of pampers als cadeautje wilt kopen.
Als laatste kan het natuurlijk ook zijn dat jullie jullie pasgeboren wondertje toch een andere naam willen geven. Hiervoor twijfelden jullie misschien al tussen enkele namen, of vinden jullie plots dat die tweede naam beter bij jullie kindje past. Geen paniek! Je kan dus zeker nog al deze dingen aanpassen voor het perfecte geboortekaartje.