Babykamer inrichten: 6 niet te missen tips voor dé perfecte kinderkamer

Nog even aftellen en het is zo ver: je mag jouw kindje eindelijk in deze wereld verwelkomen! Misschien is het dan wel eens tijd om na te beginnen denken over hoe je de babykamer gaat inrichten. Van meubels, tot kleur, tot decoratie, er zijn veel beslissingen te maken en aankopen te doen. Naast een esthetische babykamer, wil je natuurlijk ook een praktische en veilige kinderkamer. Met dit artikel leer je hoe je deze makkelijk kan combineren, om tot de ideale babykamer voor jou en jouw kindje te komen!

Benodigdheden babykamer

Om een volledige babykamer te vullen, heb je heel wat spullen nodig. Te beginnen met een wiegje of bedje om jouw kleintje in te slapen te leggen. Daarnaast heb je ook nog een commode met aankleedkussen nodig, zodat je makkelijk de vuile luier kan verversen en nieuwe kleertjes kan aandoen. Om deze kleertjes in op te bergen, heb je uiteraard ook een kledingkast nodig.

Vervolgens vul je de kamer aan met opbergdozen om speelgoed en andere spulletjes in op te bergen, met misschien zelfs planken om deze op te zetten. Laten we zeker geen nachtlampje vergeten, of een stoel die je handig naast het bedje kan zetten om bij je baby te zitten of ‘s nachts borstvoeding te geven. Als laatste aanvulling zijn er nog de gordijnen om de kamer donker te maken en een thermometer om de kamer op de juiste temperatuur te houden. 

Toch zijn al deze spullen niet noodzakelijk. Afhankelijk van de grootte van de kamer kan je er toevoegen of weglaten. Zo kan je makkelijk de kledingkast en de stoel weglaten, maar deze zijn natuurlijk extra gemakkelijk om mee in de kamer te zetten. Waar je bij de aankoop van al deze spullen wel zeker op moet letten, is hoe lang ze meegaan. Gordijnen met leuke figuurtjes in een felle kleur zijn misschien wel leuk, maar als je voor een neutralere raambekleding gaat, hoef je deze minder snel te vervangen.

In plaats van een wiegje te kopen, kan je kiezen voor een meegroeibed. Deze gaat gemakkelijk enkele jaren mee, tot zo’n 7 jaar. Maar ook de keuze van commode kan belangrijk zijn, aangezien sommige commodes ook makkelijk te gebruiken zijn als ladekast. Kijk dus goed vooruit met jouw aankopen, en je bespaart jezelf een hele hoop geld!

Inrichting babykamer

Nu je alle meubels en spulletjes hebt verzameld is het tijd voor de inrichting. Ook hier zijn er enkele elementen waar je zeker rekening mee moet houden, op deze manier maak je jezelf het leven gemakkelijker.

Ga in de nog niet ingerichte kamer staan en doe eventjes een rollenspel. Breng jouw denkbeeldige kindje van het wiegje naar de commode en doe alsof je de luier gaat verversen en andere kleertjes gaat aandoen.

Geraak je makkelijk aan de verzorgingsproducten terwijl je met één hand je kleintje op de commode vasthoudt? Hangen of liggen de kleertjes ergens waar je er makkelijk aan kunt?

Is het antwoord op beide vragen ‘ja’, dan is het hét moment om de meubels in de kamer op hun plaats te zetten. Zorg dus zeker dat je kapstokjes voorziet boven de commode om de nieuwe kleertjes op te hangen voor je jouw baby naar de commode brengt, maar ook dat je commode zo ingericht is dat je met je goede hand makkelijk aan de belangrijkste verzorgingsproducten kan.

Wil je een top tip? De opbergmanden voor commode of verzorgingstafel hieronder zijn super handig om bij alle verzorgingsproducten te kunnen. Het is één van de meest gekozen items op onze geboortelijsten.

GESPONSORD

Ook interessant:

Veilige babykamer

Op de eerste plaats staat natuurlijk de veiligheid van jouw kindje. Daarom moeten bijvoorbeeld het wiegje en de commode aan de veiligheidseisen voldoen. Er zijn ook nog andere dingen die je zeker in het oog moet houden bij je babykamer. Denk bijvoorbeeld maar aan de plaatsing van het bedje: deze zet je best niet in de buurt van de verwarming of in de volle zon, aangezien jouw kleintje zijn lichaamstemperatuur nog niet helemaal onder controle heeft en dus makkelijk overhit raakt. Maar zet het bedje ook zeker niet in de tocht, want zo kan jouw baby sneller ziek worden. 

Zorg daarbovenop ook dat de kamer goed geventileerd en verwarmd is, doorgaans is dit tussen de 16 en 18 graden. De meeste babyfoons hebben tegenwoordig een temperatuur functie. Zo kan je eenvoudig zien hoe warm het is op de babykamer.

Als jouw kleintje wat groter wordt en begint rond te kruipen, is het ook belangrijk dat er geen losse snoeren of kleine voorwerpen rondslingeren. En schroef een beschermplaatje op de stopcontacten, je wilt namelijk niet dat de vingertjes van jouw kleintje hierin terecht komen.

Verven of behangen?

Nu is het tijd om eens na te denken over de muren: ga je aan de slag met verf, behang of misschien wel met beide? Dit is een vraag die je je goed op voorhand moet stellen, want in verf, behang lijm en oplosmiddelen kunnen al eens gevaarlijke stoffen zitten.

Doe dit dus zeker enkele weken voor jouw kleintje geboren wordt én ventileer de kamer goed. Anders kunnen de stoffen alsnog in de lucht blijven hangen. Laat dus zeker je partner hiermee aan de slag gaan, want voor een zwangere vrouw kunnen deze ook schadelijk zijn.

Kleurkeuze en accenten

De volgende vraag is welke kleur je de babykamer gaat geven. Je kan deze in eerste instantie afstemmen op het geslacht van je baby, maar er zijn zoveel andere leuke kleurtjes die je kan kiezen: geel, oranje, groen, bruin, enzovoort. Als je voor de felle opties kiest, moet je wel zorgen dat de kamer niet te druk wordt. Hierdoor kan jouw kleintje namelijk onrustig worden. 

Waar je ook rekening mee moet houden bij de kleurkeuze, is de grootte en de lichtinval van de kamer. Als je een kleine kamer hebt, zullen donkere kleuren deze nog kleiner doen lijken. Als je niet veel ramen hebt, zullen frisse kleuren ervoor zorgen dat de kamer lichter lijkt. 

Wij raden dus aan om eerder de voor neutralere of lichtere kleuren te kiezen, deze hebben namelijk een rustgevend effect. Kies er dan bijvoorbeeld voor om van één muur een accentmuur te maken door er een feller kleurtje of een leuk behang aan toe te voegen. 

Aan deze lichtere muren kan je uiteraard nog andere leuke accenten toevoegen zoals muurstickers, schilderijen, foto’s of naamletters. Maar ook wat er in de rest van de kamer staat kan je in deze accenten betrekken.

Versiering op de wandplanken, kussens in het wiegje, kapstokken bij de commode, je kan deze allemaal afstemmen naar de juiste stijl en kleur. Zelfs de meubels kan je kopen in bepaalde kleuren of thema’s, of je kan ook zelf aan de slag gaan met een likje verf!

Leuke tip: maak op je Pinterest account een bord ‘Babykamer’ en sla al je ideeën op. Hieronder vind je enkele ideeën die wij verzamelden op onze Pinterest pagina.

Waar shoppen voor de babykamer?

Er zijn heel wat shops waar je terecht kan voor de babykamer. Hieronder lijsten wij alvast enkele op, waar je fantastische inspiratie én producten kan vinden. Vaak hebben ze ook onderverdeling per thema en kleur. Heel erg leuk.

Bron foto bovenaan dit artikel: Whitney Hawkins | instagram.com/p/BlbZ6DYlShy/

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.