Beste buggy’s voor 2024

Op een dag zal je die grote robuuste kinderwagen beu zijn. Telkens dat gewicht meesleuren, de hele koffer die vol ligt en de tijd die er in steekt om er mee op pad te gaan (en weer terug op te bergen nadien). Zo weet je meteen waarom veel ouders – naast een traditionele kinderwagen – de aankoop van een buggy overwegen: gebruiksgemak en tijdwinst.

Met een lichtgewicht buggy navigeer je probleemloos langs kleine voetpaden en nauwe stoepranden, ga je snel even op pad met het openbaar vervoer én kan je probleemloos op reis met het vliegtuig. Maar even goed worden buggy’s aangekocht, zodat de grootouders ook iets hebben om mee op pad te gaan.

Kinderwagen vs buggy

Veel mensen zeggen ‘buggy’, wanneer ze een kinderwagen bedoelen en omgekeerd. Een kinderwagen is een robuust (en veel duurder) onderdeel van je baby uitzet. Een buggy is per definitie een lichtgewicht. Iets dat je gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen. Op zoek naar kinderwagens? Ontdek hoe je een kinderwagen kan kiezen en welke de beste kinderwagens zijn.

Heb je een (lichtgewicht) buggy wel nodig?

Bon.. terug naar de buggy’s dus. Een (plooi)buggy is handig voor al wie eens snel op pad wil met de kleine. In het algemeen zijn ze eenvoudig in gebruik, heerlijk compact, maar toch erg degelijk. Je gebruikt een buggy wanneer je baby minstens 6 maand oud is, of van zodra je kind zelfstandig rechtop kan zitten.

Maar als je al een kinderwagen hebt, waarom zou je dan nog een buggy kopen? Goede vraag! Je kan inderdaad perfect je kinderwagen gebruiken om wandelingen te maken. In het algemeen worden buggy’s aangekocht om op vakantie te gaan, omdat het veel eenvoudiger is om snel een toertje door het park te maken en als vervoermiddel voor de grootouders.

Manier van opklappen

Paraplubuggy

Er bestaat zoiets als de paraplubuggy. Neen, dat is geen buggy met een ingebouwde paraplu. De term komt van de manier van inklappen: met een druk op de knop krimpt je buggy in tot een klein en compact geheel. Deze knop zit vaak ter hoogte van je voeten, zodat je de knop met je voeten kan induwen en tegelijkertijd de buggy kan inklappen met je handen. Lekker handig.

Waarom wordt hier wel eens naar gezocht? Omdat dit de buggy’s zijn die mee mogen op vliegtuigen. Belangrijk dus.

Ook belangrijk: bij vrijwel alle buggy’s is een beveiliging ingebouwd, zodat de buggy niet per ongeluk inklapt wanneer je kind er in zit (amai, dat zou wat geven).

Duo buggy's en andere

Duo buggy’s klappen vaak op dezelfde wijze in als andere modellen. Dus daar hoef je niet veel zorgen over te maken. Je zal uiteraard moeten inboeten aan compactheid, maar dat is logisch.

Tenslotte zijn er ook buggy’s die – naast ‘verticaal’ – ook horizontaal de wielen nog inklappen (zie de paarse pijlen hieronder). Dat maakt dat je echt een ultra compact geheel krijgt, dat je eenvoudig kan opbergen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een buggy?

Hoe ga je de buggy gebruiken?

Bedenk eerst eens hoe je de buggy gaat gebruiken: wil je enkel korte afstanden doen? Dan kan je kiezen voor een relatief goedkoop model, om naast je kinderwagen te gebruiken. Je kan ook kiezen om je kinderwagen te vervangen door een luxueuzere buggy, die langere afstanden aan kan en meer comfort garandeert.

Gemakkelijk in- en uitklappen ja of nee?

Het inklappen van een buggy verschilt van merk tot merk. Er zijn zelfs buggy’s die je zo compact kan inklappen, dat je ze vanachter op de fiets kan meenemen (spring maar achterop bij mij, spring maar op m’n fiets.. 🎵). Als je veel reist, moet je letten dat de buggy zowel in de lengte als in de breedte kan inklappen. Zo is de buggy uitermate compact wanneer ingeklapt.

Gewicht

Bij vrijwel alle verkopers van buggy’s zal je kunnen filteren op gewicht. In het algemeen gaan ze van 5 tot wel 15 kg. Als een lichtgewicht je voorkeur uitdraagt, filter dan gerust op 5 tot max 9 kg (daarboven wordt het al vrij zwaar om te tillen).

Veiligheid

Safety first.. zeker safety first! Dit is vergelijkbaar met wat we vertelden bij de keuze voor een kinderwagen. Er bestaat zoiets als drie- of vijfpuntsgordel, alsook zonnekappen en andere bescherming. In het algemeen is elke buggy wel veilig. De één al wat luxueuzer dan de andere.

Wielen

We houden het kort: je hebt buggy’s met 3 en 4 wielen. Waar je vooral op moet letten is de aanwezigheid van ‘zwenkwielen’. Deze maken de buggy en stuk wendbaarder en aangenamer om mee op stap te gaan. En last but not least: check of er een systeem aanwezig is om de wielen vast te zetten (blokkeren). Onmisbaar.

Ergonomie

Aangezien de kans groot is dat je wel wat kilometers zal afleggen met zo’n buggy, is ergonomie niet onbelangrijk. Daarom kort enkele zaken die belangrijk zijn:

Handgrepen
Als je deze kan instellen op jouw hoogte, maakt dat het wandelen een héél stuk aangenamer.

Rugleuning
Een verstelbare rugleuning maakt het gemakkelijk om je kind achterover te leunen wanneer hij/zijn in slaap valt in de buggy.

Voetensteun
Een voetensteun die op de juiste hoogte staat is een pak aangenamer voor je kind. Een verstelbare voetensteun kan daar zéker bij helpen.

Wielen
Wielen die goed rollen lijkt ons niet onbelangrijk. Maar evenzeer belangrijk: de vering op die wielen. Wie vaker ongelijk terrein wil bewandelen, kan maar beter rekening houden met vering..

De beste buggy's van het moment

Wij schuimden het internet af naar vergelijkingen, reviews en beoordelingen van gebruikers. We vergeleken 30 populaire buggy’s en noteerden alle scores en plus/minpunten om tot de beste buggy’s van het moment te komen.

Beste buggy all-round

De Maxi Cosi Laika 2 is populair en krijgt – alhoewel er nog maar weinig zijn – echt goede reviews.

Alternatieven

  • GoodBaby (GB) Pockit Buggy – Scoort enorm goed op een heel hoog aantal reviews. Ultra compact opvouwbaar (zie hieronder).
  • Maclaren Triumph – Een heel stuk duurder (eerder in de prijsklasse van €250), maar krijgt erg goede scores.

Beste budget buggy

De Hauck Citi Neo II komt als beste uit de research. Met een prijs tussen de 70 en 80 euro heb je voor weinig geld echt wel waar voor je centen. Geliefd door velen die hem aankochten.

Alternatieven

  • Kidsriver Fancy 2 – Zo’n €30 duurder, maar qua score en reviews nét iets beter dan de Hauck Citi Neo II.
  • Koelstra Simba T4 – Een €20 duurder dan die hierboven, maar scoort wel erg goed in reviews.

Meest compact opvouwbare buggy

De titel ‘meest compact opvouwbare buggy’ mag dan wel zelf vrij groot zijn, maar de Babyzen YOYO2 kan je ultra compact opvouwen. 

Beste luxe buggy

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.