Beste baby speelgoed 0-6 maanden

Het leven van je kindje bestaat de eerste maanden uit luiers, eten en slapen. Maar wist je dat spelen een belangrijke factor is voor de ontwikkeling van je baby?

In dit artikel

Waarom speelgoed belangrijk is

Je kind is dol op spelen, en het belang van spelen bij pasgeborenen is enorm. Van 0 tot 6 maanden heeft een baby al veel ontwikkelingen achter de rug. Het juiste speelgoed bevordert de verdere ontwikkeling van je kind; plezier en uitdaging inbegrepen.

Spelen met je baby heeft een invloed op de cognitieve en psychologische ontwikkeling van je baby. Het brein van een baby ontwikkelt zich heel snel; taal, fysieke gezondheid, emotionele en sociale vaardigheden van je baby worden dankzij spelen uitmuntend bevordert.

Ontwikkelingsmijlpalen

Ieder ouder wil zijn/haar kind stimuleren om alle belangrijke ontwikkelingsmijlpalen succesvol te bereiken. Spelen is de sleutel tot deze overwinningen. Hieronder zijn algemene mijlpalen die je baby van 0-6 maanden zal behalen. Uiteraard zal elke baby een individueel tempo hebben, contacteer gerust je kinderarts bij vragen.

0-2 maanden

Tegen dat je kleine spruit 2 maanden oud is zal hij/zij

 • Hun hoofdje alleen recht kunnen houden
 • Oogcontact kunnen maken en beweging kunnen volgen
 • Glimlachen (wat een plezier voor elke ouder)
 • Kirren
 • Hun hoofd omkeren naar de oorsprong van geluid

2-4 maanden

Verdere ontwikkelingen van je kleine tot de 4de maand zijn
 • Brabbelen
 • Omrollen
 • Een speeltje vasthouden en schudden
 • Gelaatsuitdrukkingen kopiëren
 • Hardop lachen (komaan, dit is toch om voor te smelten)

4-6 maanden

Amai, je baby is al 6 maanden oud. Dit is waar hij/zij onlangs mee bezig was.
 • Vertrouwde mensen herkennen: Niet alleen andere mensen kan je baby nu herkennen, maar ze beginnen ook te antwoorden op hun naam, interactief en gepersonaliseerd spel is daarom heel leuk en stimulerend voor je baby.
 • Reiken naar voorwerpen en vastnemen
 • Naar zichzelf in de spiegel kijken: Nu zal je baby volop bezig zijn met hun emotionele ontwikkeling, en wanneer ze aandachtig naar zichzelf kijken in de spiegel ontwikkelen ze hun sociale en emotionele vaardigheden.
 • Zelfstandig rechtop zitten

Waar op letten bij baby speelgoed 0-6 maanden?

Er is zoveel keuze aan baby speelgoed voor kindjes van 0-6 maanden. Waar moet je vooral op letten?

Veiligheid

Waarschijnlijk het belangrijkste punt voor iedere ouder van jonge kindjes. Baby’s leren de wereld kennen niet alleen met handen en voeten, maar ook met een enthousiaste mond. Zorg dat je kind niet met speelgoed speelt met pellets, losse vullingen of speelgoed dat zo klein is dat het in hun mond past. Deze kunnen verstikking of vergiftiging veroorzaken.

Niet alleen het speelgoed moet veilig zijn, maar ook de speelruimte. Ouderlijk toezicht is heel belangrijk want je baby is nu snel en heel mobiel. Om ongelukken te vermijden creëer je best een veilige speelruimte door scherpe hoeken te blokkeren, stopcontacten af te dekken, je baby nooit alleen op hoge oppervlakken laten zoals de luiertafel. Een veilige omgeving is een omgeving met jezelf bij je kind, zodat je er bent om je kleine uit de problemen te houden.

Open ended

Open ended speelgoed is speelgoed dat je kindje ruimte geeft voor fantasie omdat er geen vaste spelregels zijn. Het gaat over ‘passief’ speelgoed zonder geluid of flitsende lichten (bouwblokken of houten figuurtjes), wat ervoor zorgt dat je kind actief gaat fantaseren en zelf een spel verzinnen.

Dit soort speelgoed is heel stimulerend voor je baby bij de ontwikkelingsmijlpalen. Het houdt je kleine spruit geëngageerd en nieuwsgierig, speelgoed is wat je kind er zelf van maakt. Het bevordert ook de individualiteit van je baby want het zet hen aan om zelf te fantaseren.

Ontdekking

Baby’s zijn dol op het ontdekken van de wereld rondom hen. Speelgoed met textuur en muziek hebben een grote bijdrage tot de ontwikkeling van je baby. Zachte boeken, bijtringen, stapelringen, ballen, knopjes die geluid maken, vormenstoof zijn allemaal mogelijke speeltjes die je kind plezier en ontwikkeling brengen.

Populair baby speelgoed 0-6 maanden

Zoals je ondertussen al weet (of nog niet, maar dat komt wel), is er enorm veel keuze aan baby speelgoed. Wij luisterden naar het advies van onze experte Sara Soyer. Daarnaast gebruiken we de data van onze geboortelijsten, om te kijken welk speelgoed het goed doet en welke niet. 

Zwart wit boekje

De eerste maanden van hun leven ziet een baby alleen zwart, wit en rood, daarna beginnen ze meer kleuren te zien. Met een zwart-wit boekje trek je daarom snel de aandacht van je baby en prikkel je hen visueel en cognitief. Rond de 6 maanden is hun handvaardigheid al beter ontwikkelt en zijn ze in staat om de blaadjes om te draaien.

Zachte, induwbare kleurrijke figuren

Er bestaan ontelbaar veel diertjes, blokken of ballen in zachte kunststof dat geschikt zijn voor baby’s. Ten eerste zijn ze goed om de pijn te verzachten bij doorkomende tandjes. Daarnaast verkent een baby zijn wereld voornamelijk met zijn mond omdat er zich in de mond en op de tong de meeste sensoren bevinden. Pas vanaf 6 maanden zijn de handen en de tastzin goed genoeg ontwikkeld om verschillende vormen en texturen te onderscheiden. Verschillende vormen aanbieden helpt je kind om later categorieën te maken en deze te herkennen.

Knisperboekje

De verschillende texturen voelen, horen hoe een blaadje knispert of kijken in een spiegeltje: verschillende zintuigen van je baby worden geprikkeld. Heel fijn om aan de koets of autostoel te hangen.

Puzzelspel

Ideaal om de creativiteit van je baby te stimuleren in verschillende fases van de ontwikkeling. De induwbare vormen zijn leuk voor baby’s vanaf 4 maanden om te onderzoeken met de mond en handjes. Eens je kindje stevig zit, kan je de blokjes op elkaar stapelen of omduwen en tegen 1 jaar zal je kind starten met de blokjes op de juiste plek te steken in de puzzel. 

Rammelaar

Een houten rammelaar, die ook dienst kan doen als bijtring. Daarnaast maken de kralen een leuk geluid en zorgen ze voor actie tijdens het bewegen. Gemaakt van hoogwaardig hout, een echte topper.

Voor onderweg

Enorm populair bij onze gezinnen omdat je kind hier heel vrij mee kan spelen. Dit open end speelgoed stimuleert niet alleen het ruimtelijk inzicht, logisch redeneren en de oog hand coördinatie maar is perfect om vrij spel in te vullen. Zo kunnen de potjes dienen als stoeltje voor poppetjes of net als huisje om in te slapen. Super handig voor onderweg, want je kan ze compact meeneme en heel erg leuk voor in bad. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Klassieker

Deze klassieker is een bijtspeeltje dat de zintuigen van je baby stimuleert. Door de smalle vorm kan je baby het makkelijk vastgrijpen en manoeuvreren.

Babygym

Een mooie, handige babygym die je kind entertaint in ruglig en in buiklig eens ze hun hoofd stabiel kunnen omhoog houden. De stabiele, houten vorm kan makkelijk geplaatst worden over een speelmat, daarnaast is het ook mogelijk om nog extra speelgoed toe te voegen voor extra speelplezier!

Speelgoed abonnement

Je kind op het juiste moment stimuleren met gepast speelgoed? Dat kan je nu met een BonoboBox voor kindjes van 0 tot 6 jaar.  Deze ontwikkelingsgerichte speelgoeddozen zijn samengesteld door experten en bevatten duurzaam en educatief speelgoed. Zo vind je in elke BonoboBox 4 à 5 artikelen die verschillende vaardigheden bevorderen en plezier garanderen! 

Kortom

Onthoud dat babyspeelgoed een persoonlijke keuze is. Samen met onze experte Sara, proberen we je hierboven een idee te geven van wat kan werken voor jou en je kindje. Gebruik dit als ideeën om de ontwikkeling van je kindje te stimuleren. En vooral: geniet ervan samen ❤️.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.