Week 36 komt steeds dichterbij! Nog 14 weken te gaan, dat is minder dan de helft! En je baby blijft maar groeien (net zoals je schattige zwangerschapsbuik)!

Wat gebeurt er met je kleine koolraap?

Binnen ongeveer 14 weken zullen we niet meer spreken over ‘je baby is zo groot als’, want dan ga je dit gewoon zelf kunnen waarnemen! Omdat dat natuurlijk nog niet kan, tenzij op een echo, wouden we je even laten weten dat in week 22 je baby even groot is als een koolraap en even zwaar is als een voetbal!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • Het kapsel: Vanaf week 22 verschijnt het eerste ‘kapsel’. Veel moet je er nog niet van verwachten, maar je kan je wel al eens afvragen welke haarkleur je baby gaat krijgen. Ook groeien de wenkbrauwen en wimpers nu flink door.
 • De donshaartjes: Je baby staat momenteel nog vol met donshaartjes, maar geen paniek: je zal niet bevallen van een mini-weerwolfje. Je baby begint namelijk onderhuids vet aan te maken, waardoor de haartjes vanzelf zullen uitvallen.
 • De armen en benen: De ledematen van je kindje worden sterker en flexibeler waardoor het zijn of haar gezichtje en zelfs de navelstreng begint vast te nemen.

Wat gebeurt er met mama?

Nog ongeveer 126 dagen te gaan. Dat lijkt misschien nog lang, maar het zal voorbij zijn in een oogwenk. Je mag je aan nog wat veranderingen verwachten, zoals:

 • Rugpijn: Heb je last van rugpijn? Dit is heel normaal en is te wijten aan de verschuiving van je zwaartepunt, je gewichtstoename en zwangerschapshormonen. Vergeet niet om regelmatig te bewegen en rechtop te zitten. Heb je al een fitnessbal? Gebruik deze!
 • Brandend maagzuur: Dit is natuurlijk heel vervelend, maar door langzaam te eten, goed te kauwen en vaker kleinere porties te eten, kan je dit wel een beetje in de hand werken.
 • Navel: Komt je navel een beetje piepen? Dat komt omdat je baarmoeder blijft uitzetten en druk op je buik zet. Geen paniek: na de bevalling gaat dit weer weg.

Jouw leven op 22 weken zwanger: enkele tips

Je zit over de helft, dat mag zeker gevierd worden! Hieronder vind je nog een enkele handige en leuke tips om uit te proberen en de komende maanden wat dragelijker te maken:

 • Heb je al eens nagedacht over welke voeding je gaat geven aan je baby? Wil je borstvoeding of eerder flesvoeding geven? Raadpleeg hiervoor je dokter, of lees eens een paar goede boeken.
 • Last van pijnlijke tepels? Smeer er eens een verzorgende olie of crème op!
 • Kijk eens een leuke film over zwangerschap, zoals What To Expect When You’re Expecting, Bridget Jones’ Baby of Juno.

Wat kan de toekomstige papa doen?

Natuurlijk hebben we niet enkel tips voor de mama’s in spé, maar ook voor de papa’s in spé. Hier zijn enkele tips die je kan uitproberen nu jullie over de helft van de zwangerschap zitten:

 • Denk eens aan een babyzitje: vraag eens rond aan familie en vrienden waar je deze het beste kan kopen en waar je aan moet denken, of vraag eens na of zij nog eentje thuis hebben liggen die jullie mogen gebruiken?
 • Heb je al gedacht aan vaderschapsverlof? Je hebt als papa namelijk recht op 10 werkdagen verlof, die je waarschijnlijk goed zal kunnen gebruiken!
 • Ben jij een heuse fotograaf? Of zou je je eerder omschrijven als een amateur? Wat het ook mag zijn: pak eens je camera vast (die van je GSM mag ook) en trek wat leuke sfeerfoto’s voor later. Je kan hier namelijk altijd een fotoboek van maken waar je later op kan terugkijken met je familie, hoe leuk!

Jouw checklist op 22 weken zwanger

 • Nog altijd geen inspiratie voor een babynaam? Lees dan samen met je partner eens een tof namenboek!
 • Tijd om de eerste garderobe van je kindje samen te stellen.
 • Haal je kalender nog eens boven en plan wat me-time. Je zal het zeker en vast wel nodig hebben!
 • Geen inspiratie voor wat me-time? Pak eens een lekker, relaxend bad met jouw baby-playlist op Spotify en kom helemaal tot rust.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.