Je zit eindelijk over de helft van de zwangerschap! Het aftellen wordt steeds minder, hoewel het toch nog een poosje wachten is tot de bevalling en het moederschap. Zorg ervoor dat je samen met je partner nog geniet van die laatste momentjes met zijn tweeën.

Wat gebeurt er met je kleine oogappel?

Week 21, dat betekent dat je baby zo groot is als een artisjok! Het is ook de week waarin je baby zijn oogjes opent, ook al valt er nog niet zo veel te zien in je baarmoeder. Benieuwd naar welke kleur ogen je kindje heeft? Dat wordt toch nog eventjes wachten tot na de bevalling!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De oogjes: Je kindje opent vanaf week 21 zijn of haar ogen! Benieuwd welke kleur ogen je baby heeft? Dan moet je toch nog even wachten: het is namelijk pas rond de eerste verjaardag dat je de definitieve oogkleur te zien zal krijgen, hoewel de kleur daarna nog een beetje kan veranderen.
 • De nachtrust: Je zou denken dat wanneer jij wakker bent en beweegt, je kindje ook alert en actief is. Niets is minder waar! Je kindje wordt namelijk in slaap gewiegd wanneer jij beweegt. Het is net wanneer je ligt of zit dat je kleine atleet in actie schiet. Je baby slaapt dus ongeveer de helft van de dag, wanneer jij net actief bezig bent. Wist je ook dat je baby al een favoriete slaaphouding heeft gekozen? Deze zal je te zien krijgen na de geboorte, aangezien je kindje nog steeds in deze houding zal slapen.

Wat gebeurt er met mama?

In week 21 heb je al heel wat veranderingen achter de rug. Hoewel je nog minder dan de helft te gaan hebt, zijn er toch nog steeds wat veranderingen waaraan je je mag verwachten:

 • Zwangerschapsstriemen: Deze ontstaan doordat je buik sneller groeit dan de huid eromheen. Hierdoor kunnen er roze of rode strepen ontstaan op de buik, borsten, billen, heupen en/of dijen. Smeer ze zeker goed in met hydraterende crème of olie om je huid elastisch te houden en zo de striemen te beperken. Na je zwangerschap vervagen deze striemen wel wat en krijgen ze een zilvergrijze kleur.
 • Lekkende borsten: Heb je last van lekkende borsten? Hoewel je in eerste instantie zou kunnen denken dat het om moedermelk gaat, is het eigenlijk colostrum. Dat is een dikke, gelige en voedzame vloeistof die een paar dagen lang, wanneer je net begint met de borstvoeding, het eerste voedsel is voor de baby.

Jouw leven op 21 weken zwanger: enkele tips

Je zit in over de helft, ein-de-lijk! Nog even en je kan je kleine spruit eindelijk in je armen nemen. Hieronder vind je nog een enkele handige en leuke tips om uit te proberen terwijl je hierop moet wachten:

 • Zot van juwelen en al zeker van mooie ringen rond je vingers? Laat deze toch even uit tijdens deze periode van de zwangerschap. Je vingers zullen namelijk nog opzwellen waardoor je ringen waarschijnlijk te klein zullen worden en beginnen knellen. Dat zorgt er dan nog eens voor dat je bloeddoorstroming naar je vingers afgekneld wordt. Laat je ringen dus nog eventjes in je lade liggen, je hebt nog genoeg tijd na je bevalling om deze te dragen.
 • Last van een pijnlijke rug? Laat je eens masseren door je partner of boek een duo-massage in een leuke sauna. Je slaat meteen 2 vliegen in 1 klap: een welverdiende massage en wat qualitytime met je partner!

En wat kan papa doen deze week?

Beste papa’s in spé: binnenkort is het eindelijk zo ver en kan je je kindje in de armen sluiten! Voor het zo ver is, vind je hier nog enkele tips die je kan uitproberen tijdens het tweede trimester van de zwangerschap:

 • Speel eens tikkertje met je baby: elke keer als je kindje een schopje of tik uitdeelt, kan je op dezelfde plek eens terug tikken. De kans dat hij of zij terug tikt is heel groot! Zo laat je je kindje weten dat jij er ook bent en heb je je eerste spelletje gespeeld!
 • Speelt er een leuk liedje op de radio? Pak je partner dan maar eens goed vast en dans wat rond op het ritme van de muziek. Dat is ook een goede manier om je kindje in slaap te wiegen.

Jouw checklist op 21 weken zwanger

 • Vier samen met je familie, vrienden en partner dat je over de helft bent! Denk ook bijvoorbeeld eens aan het organiseren van een babyshower!
 • Denk nog eens aan een leuke fotoshoot met je partner nu je buikje duidelijk zichtbaar is!
 • Begin gerust met het opstellen van een geboortelijst. Onze checklist helpt je op weg.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.