In week 17 van je zwangerschap bereiken je baby en jij veel mijlpalen: je kan je kindje vanaf nu namelijk voelen schoppen en je kan ook eindelijk duidelijk zien of het een jongen of meisje wordt. Hoe spannend!

Wat gebeurt er met je baby?

In week 17 is je baby even groot als een peer en even zwaar als een smartphone, dat kan dus al serieus tellen! Je baby groeit zelfs zo snel, dat hij vast en zeker op je blaas begint te drukken. Bedank je baby dus maar voor die vele bezoekjes aan het toilet!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De spieren: Deze zijn nu beter ontwikkeld, waardoor je baby soepeler en vloeiender beweegt. Het kan zelfs zijn dat je je baby al voelt schoppen! In het begin kan dit aanvoelen alsof je opgeblazen of misselijk bent, maar na een tijd begin je dit wel te herkennen. Geen paniek als je je baby nog niet voelt schoppen, dit is namelijk bij iedereen anders. Sommige mama’s merken dit bijvoorbeeld pas in de vijfde maand van de zwangerschap.
 • Het geslacht: Hoe leuk! Je kan eindelijk het geslacht van je kindje te weten komen! Je kan hiervoor een pretecho laten maken of wachten tot je normale 20-wekenecho.
 • De slikreflex: Deze volgt op de zuigreflex van vorige week. Je kleine spruit is nu bezig met het oefenen op het zuigen en slikken om zich zo voor te bereiden op het leven buiten de baarmoeder (zoals de eerste keren borstvoeding of drinken van het flesje).

Wat gebeurt er met mama?

In week 17 ben je het vast al wat gewoon om zwanger te zijn. Desondanks kan je toch nog nieuwe veranderingen ondervinden aan je lichaam:

 • Blaasontsteking: Doordat je baby blijft groeien, blijft ook je baarmoeder groter worden. Hierdoor blijft er minder plaats over voor je blaas, waardoor je vaker naar het toilet zal moeten. De kans is ook groter dat er dan restjes urine achterblijven, met soms een blaasontsteking als gevolg. Raadpleeg dus zeker je dokter indien je hier last van hebt.
 • Gewichtstoename: Dit is natuurlijk een van de minst aangename veranderingen aan je lichaam, maar ook de meest normale. Doordat je baby blijft groeien, zal jij ook merken dat er meer gewicht bij komt. Daarbij hoort echter ook het boller worden van je buik, waardoor jij een schattige zwangerschapsbuik krijgt!
 • Braxton Hicks-contracties: Deze komen vaak voor in het tweede trimester van de zwangerschap. Geen paniek dus als je deze contracties voelt opkomen, het zijn namelijk een soort van oefenweeën waarbij de spieren van de baarmoeder samentrekken en de buik hard aanvoelt. Ze zijn over het algemeen niet pijnlijk, maar kunnen wel ongemakkelijk aanvoelen.
 • Ochtendmisselijkheid: Je dacht misschien dat dit reeds voorbij was, maar sommige vrouwen ondervinden dit nog wel tijdens het tweede trimester van de zwangerschap. Raadpleeg hiervoor zeker je dokter.

Drie top tips om week 17 van je zwangerschap door te komen

In week 17 van je zwangerschap voel je je (hopelijk) op en top. Hier zijn alvast nog een paar leuke tips om de komende maanden door te komen:

 • Wil je wat tips & tricks van enkele ervaren mama’s? Vraag dan eens rond in je familie- of vriendenkring of zij (of iemand die ze kennen) zwanger is of is geweest om zo leuke (en minder leuke) anekdotes met elkaar te delen. Je kan natuurlijk ook samen eens goed vloeken op al die veranderingen die je lichaam momenteel moet doorstaan.
 • Ga al eens op zoek naar een leuk bedje voor je kindje dat mooi in de kinderkamer zou passen. Beter te vroeg dan te laat!
 • Begin ook zeker op tijd aan een babyuitzet checklist: een lijst van alle must-have spullen die je zeker nodig zal hebben om voor je kleine spruit te zorgen.

Wat kan papa doen?

Hier richten we ons even tot de papa’s in spé, die natuurlijk ook een handje kunnen helpen:

 • Bedenk samen met je partner een leuke manier om het geslacht van je baby te verkondigen aan de rest van de wereld. Iets wat nu heel in is, is een gender-reveal party. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een taart bestellen met daarin een blauwe (voor een jongen) of roze (voor een meisje) inhoud, of kan je blauwe of roze ballonen vrijlaten. Daarbij dient het natuurlijk als een goed excuus om je vrienden en familie nog eens allemaal terug te zien en de bloementjes nog eens buiten te zetten.
 • Hebben jullie al een idee wie de peter en de meter van het kindje gaat worden? Dit kunnen jullie ook op een originele manier laten weten, zoals bijvoorbeeld de vraag in een fortune cookie te steken of ze een kraslotje te geven waarop de vraag verschijnt.
 • De mama’s in spé kan je bijvoorbeeld ook eens goed verwennen door een zalige buikmassage met wat olie te geven (en eens vragen of zij jou ook een massage wil geven in de plaats).

Jouw checklist op 17 weken zwanger

 • Zoek op Facebook eens naar groepen en pagina’s over mama’s in spé of mama’s die al reeds bevallen zijn. Zo kan je leuke tips ontdekken over de zwangerschap en het moederschap, of verhalen lezen over de zwangerschap die jij zeker wel zal herkennen.
 • Nu je misschien het geslacht van je kindje kent, kan je eens nadenken over de kleur van de kinderkamer. Ga je voor het traditionele blauw voor een jongen en roze voor een meisje? Neem voor wat inspiratie zeker eens een kijkje op platformen zoals Pinterest. Hierop kan je al een moodboard maken met verschillende ideeën en deze aanpassen gedurende de komende weken.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.