Hallo zwangerschapsgloed! Nu je al 16 weken zwanger bent, begin je pas echt te stralen. Dit bedoelen we letterlijk, aangezien sommige vrouwen mooi, glanzend haar en een roze blos op de wangen krijgen (terwijl anderen juist last krijgen van acné). Niet getreurd als je tot die laatste categorie behoort: hiervoor hebben we enkele tips voor jou in petto.

Watskeburt met die baby?

In week 16 is je baby (sinds vorige week) gegroeid van een appel naar een avocado, weer een hele groeispurt dus! Ook kan je baby je vanaf nu horen door de ontwikkeling van kleine botjes in de oortjes. Reden te meer om eens een leuk boekje voor te lezen of je favoriete muziek te laten horen!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De vernix caseosa: De wat? In gewone taal gezegd is dit het wit, wasachtig laagje dat nu op de huid van je baby gevormd wordt en bestaat uit dode huidcellen, donshaar en olie uit de klieren van de baby. Waarom is dit eigenlijk nodig? Wel, dit is als bescherming van je baby tegen schadelijke invloeden van het vruchtwater. Bij de geboorte zit dit laagje vaak ook nog op de huid van je baby.
 • De nagels: Op de vingers en tenen van je baby beginnen nu superkleine nagels te groeien. Superschattig toch?
 • De zuigreflex: Je kleine spruit ontwikkelt deze week de zuigreflex, waardoor het vanaf nu lekker kan duimen in de buik. Wat leuk!
 • De smaakpapillen: Op de tong van jouw toekomstige schrokkop beginnen er zich vanaf nu smaakpapillen te vormen. Je baby proeft nu al van het zoute vruchtwater als oefening op toekomstige maaltijden.

Wat beleeft mama in week 16?

In het tweede trimester kan het zijn dat je enkele aangename veranderingen ondervindt en zelfs een mooie zwangerschapsgloed krijgt door een verhoogde bloedtoevoer. Enkele andere veranderingen zijn:

 • Looking fabulous: Naast een schattige blos, kan het ook zijn dat je haren meer glanzen, je nagels sneller groeien en je misschien je bh’s in een maat groter moet kopen. Daar zal manlief zeker niets op tegen hebben. Sommige vrouwen hebben echter minder geluk: zij krijgen in plaats van rode wangen net acné of eczeem. Raadpleeg zeker je dokter of dermatoloog alvorens zelf producten uit te proberen.
 • Verstopte neus: Door hormonale veranderingen en een verhoogde bloedtoevoer naar je slijmvliezen kan het wel eens zijn dat je met een verstopte neus zit. Tussen 18 en 42% van zwangere vrouwen heeft hier last van. Vraag zeker eens aan je dokter wat je hieraan kan doen.
 • Zwangerschapsmasker: Heb jij last van een ‘zwangerschapsmasker’? Dit zijn bruine vlekken op het voorhoofd, de slapen en rond de mond die vaak voorkomen bij vrouwen met bruin haar en een matte huid. Dit ‘masker’ verdwijnt gelukkig na de zwangerschap, maar let toch op voor uv-stralen en smeer je goed in met zonnecrème om verdere vlekken te voorkomen.
 • Dikke enkels en voeten: Je lichaam maakt meer vocht aan dan normaal, waardoor je last kan hebben van dikke enkels en voeten. Drink voldoende water om je nieren te stimuleren om vocht af te drijven. Kruip ook eens in je favoriete sloffen en laat die hoge hakken maar aan de kant staan.

Tips om week 16 door te geraken:

Je bent nu al 4 maanden ver, proficiat! Ben je momenteel aan het genieten van je zwangerschapsgloed, of eerder aan het vloeken op je acné of eczeem? Wat het ook is, hier vind je een paar tips om deze week snel en goed te laten verlopen:

 • Last van acné? Begin niet meteen met het smeren van tientallen zalfjes of gezichtsmasker, maar vraag je dokter of dermatoloog om hulp.
 • Is je boezem wat gegroeid? Trakteer jezelf dan eens op een nieuwe set die comfortabel zit (zoals een zwangerschaps- of meegroeibeha) en blijf niet zitten met die veel te krappe beha!
 • In dit stadium van de zwangerschap moet je je nog geen zorgen maken over het nemen van het vliegtuig. Trek er dus eens op uit met je partner of vriend(in)nen om eventjes op adem te komen.

Ben je er nog papa?

Cool! Je staat klaar om de mama te helpen. Dat is erg fijn van jou. Even kort overlopen:

 • Weten jullie al waar de kinderkamer gaat komen? Denk dan al eens na over wat je er in wil zetten en steek (indien je een handige harry bent) de handen uit de mouwen door iets in elkaar te flansen. Denk bijvoorbeeld aan een leuke wip of een kleine kast, …
 • Wat vind je van het idee om een leuke fotoshoot cadeau te geven aan je partner? Zo leg je dat mooie zwangerschapsbuikje vast en kan je hier later leuk op terugblikken met je kleine spruit (en nog eens overdoen).
 • Ga eens mee naar de zwangerschapsyoga, zo voelt je vrouw zich zeker gesteund en scoor je zeker punten!

Jouw checklist op 16 weken zwanger

 • Begin op tijd met het zoeken naar een kinderwagen voor je kleine spruit. Vraag eens na bij je vriendinnen die al kinderen hebben of je mama of zij een paar tips hebben en ontdek de beste kinderwagens.
 • Begin ook zeker op tijd aan het maken van een babylijst. Zo kan je elke keer als je aan iets nieuw denkt, dit hier in opschrijven.
 • Ook leuk: pin wekelijks een dag vast voor wat me-time. Kijk bijvoorbeeld eens een leuke film, doe aan yoga of geef je nagels eens een leuke kleur.
 • Slaap je altijd op je rug? Probeer dan eens op je zijkant te slapen, liefst je linkerkant. Zo bevorder je de bloedtoevoer naar je baby. Beland je keer op keer weer op je rug? Zoek dan eens naar een leuk en handig zwangerschapskussen die je kan helpen op je zij te slapen.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.