Proficiat, je zit officieel in het tweede trimester van je zwangerschap! 14 weken, dat kan al serieus tellen! Vanaf nu zouden de kwaaltjes wat in de achtergrond moeten treden en kan je meer genieten van de zwangerschap.

Wat gebeurt er allemaal met je kleine spruit citroen?

In week 14 is je kindje al serieus gegroeid, even groot als een citroen! Tot en met deze week groeien alle baby’s praktisch even snel, maar vanaf nu groeit je baby op zijn eigen tempo.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • Het hoofdje: Het hoofdje wordt steeds menselijker, de oren krijgen meer vorm en de neusgaten beginnen te ontstaan. Ook beginnen de spieren in het gezicht zich te vormen. Je baby kan nu fronsen en hoewel hij of zij wel zou willen lachen op dit moment, kan dit pas later.
 • Het haar: Op het hoofdje van de baby verschijnen haarzakjes, net zoals op de rest van het lichaam.
 • Het vruchtwater: De baby begint met het slikken van vruchtwater.
 • De organen: Alle vitale organen, zoals onder andere de lever en de milt, zitten op hun plek en beginnen te werken.

Wat beleef je als toekomstige mama in week 14?

Vele vrouwen ervaren hun tweede trimester als de leukste periode van de zwangerschap. Geniet er dus maar van. Hier nog een paar veranderingen die je kan verwachten in week 14:

 • Zwangerschapsbuikje: De bovenkant van je baarmoeder zit momenteel boven je schaambeen waardoor het je buik iets naar voren kan duwen. Dit is het eerste echte zichtbare bewijs van je zwangerschap, hoewel het ook kan zijn dat je nog niets ziet. Niet getreurd, dat komt nog wel!
 • Verkoudheid of ziekte: Je immuunsysteem is nu een beetje zwakker. Het is daarom belangrijk om bij ziekte goed uit te rusten en veel te drinken. Raadpleeg altijd eerst je dokter alvorens medicatie in te nemen.
 • Beweging: Nu je wat meer energie hebt en misschien stilletjes aan begonnen met prenatale yoga, kan je ook eens kijken naar andere sporten en manieren van bewegen. Door te bewegen zal je beter kunnen slapen ’s nachts en zal je humeur er zeker op vooruitgaan.

Jouw leven op 14 weken zwanger: enkele tips

Week 14, dat betekent dat je nu toch een beetje gewend begint te raken aan het feit dat je zwanger bent. Hier nog enkele tips om de start van het tweede trimester te vergemakkelijken:

 • Schoenen: Nu is zeker het moment om te investeren in goede en comfortabele schoenen, als voorbereiding op het derde trimester. Als we je een tip mogen geven: kies voor schoenen die je gemakkelijk en snel kunt aandoen, zonder veters.
 • Genieten: Je zit in je tweede trimester, proficiat! Geniet er maar met volle teugen van. Dit kan door eens op restaurant te gaan, take-away af te halen of gewoon eens je voeten onder tafel te schuiven en je te laten bedienen.
 • Maagzuur: Last van maagzuur? Probeer dan eens appelciderazijn. Het klinkt tegenstrijdig, maar helpt echt! Begin met 1 theelepel azijn gemengd in een glas water en werk zo op tot een soeplepel.

Doe ook eens iets papa!

Hier richten we ons even tot de papa’s in spé. Hoewel het lijkt dat je misschien niet zo veel kan doen, zal je partner waarschijnlijk volgende tips wel enorm appreciëren:

 • Het klinkt misschien heel cliché, maar kom eens thuis met een bos bloemen. Je partner zal je hiervoor heel dankbaar zijn!
 • Ben jij niet echt een bloemenman maar eerder een chocolademan? Dat kan ook! Koop dan eens lekkere, Belgische pralines voor haar. Wie weet is je partner wel in een goede stemming en deelt ze een paar met jou, een echte win-winsituatie!

Jouw checklist op 14 weken zwanger

 • Ga eens samen sporten met een vriendin of vriend. Zorg er wel voor dat je niet overdrijft en op tijd pauzes neemt.
 • Kijk gerust al eens rond voor die eerste schattige babykleertjes.
 • Ga er eens lekker tussen uit met je vrienden of vriendinnen, het hoeft niet altijd met je partner te zijn! Een weekendje Brugge of Gent klinkt toch geweldig?
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.