Al 13 weken zwanger, dat betekent dat trimester 2 in zicht is! Deze periode wordt door zwangere vrouwen vaakst als de meest aangename periode beschouwd. Geniet dus maar van de vooruitzichten en laat die vervelende 13 weken achterwege!

Wat gebeurt met je kindje?

In week 13 is je baby al veel groter geworden in vergelijking met het begin van de zwangerschap. Denk maar aan week 4 toen de baby nog maar de grootte had van een maanzaadje, terwijl het nu al even groot is als een perzik! Dat brengt natuurlijk ook veel veranderingen met zich mee, zoals volgende:

 • De maag: De maag begint zich snel te ontwikkelen en produceert al spijsverteringssappen. Het begint ook al met samentrekken om later voedsel te kunnen verteren.
 • De darmen: De darmen verhuizen van een holte in de navelstreng naar de buik.
 • De nieren: De nieren maken vanaf week 13 urine aan. Wanneer je baby plast, komt dit in het vruchtwater terecht.
 • De vingers: De vingers krijgen unieke vingerafdrukken, een eerste stap naar individualiteit!

Wat gebeurt met de mama in spé?

Doordat je aan het einde van trimester 1 en het begin van trimester 2 zit, kan het zijn dat je andere symptomen zal beginnen ervaren:

 • Eetlust: Doordat je waarschijnlijk geen last meer hebt van ochtendmisselijkheid en je eetlust dus terug van weggeweest is, kan het zijn dat je meer zal bijkomen dan in het eerste trimester. Maar geen paniek, dit hoort bij een zwangerschap! Je eet namelijk voor twee, hoewel je dit niet té letterlijk moet nemen. Eet zeker ook gezond en gevarieerd.
 • Miskraam: In week 13 van de zwangerschap is de kans op een miskraam veel kleiner dan in het begin van de zwangerschap. Dat is natuurlijk altijd leuk om te horen en zal hopelijk wat stress wegnemen.
 • Verhoogd libido: Heb je het gevoel dat je plots een verhoogd libido hebt? Dat kan en is compleet normaal in het tweede trimester. Actie ondernemen is ook zeker niet uit den boze 😉.

Jouw leven op 13 weken zwanger: enkele tips

Zeg maar dag aan trimester 1 en hallo aan trimester 2! Hier een paar tips om aan deze nieuwe periode te beginnen:

 • Plan een weekendje weg met je partner om de stress van het eerste semester volledig achter je te laten. Dit hoeft niet heel ver te zijn, een weekendje zee of Ardennen kan al enorm goed doen!
 • Let niet te veel op de calorieën die je naar binnen werkt dit trimester, je baby heeft eten nodig! Daarbij heb je genoeg tijd na de zwangerschap om deze eraf te werken. Geniet nu maar zorgeloos van heerlijk (maar gezond) eten.
 • Begin eens aan een leuk kookboek waarin je je favoriete receptjes opschrijft die je later in de keuken zelf eens kan uitproberen. Je man en toekomstig kindje zullen je heel dankbaar zijn!

Hoe zit dat met papaatje?

Natuurlijk hebben we niet enkel tips voor de mama’s in spé, maar ook voor de papa’s in spé. Hier zijn enkele tips die je kan proberen tijdens het tweede trimester van de zwangerschap:

 • Maak bijvoorbeeld eens een lekker 3-gangen menu klaar. Het hoeft daarom niet super chique te zijn: een gezellig borrelhapje, pastagerechtje en dame blanche is al genoeg.
 • Hou eens een spelletjesavond met je partner of nodig eens vrienden uit: een beetje afleiding kan ook eens goed zijn.
 • Kom eens af met een grappige kindernaam en zie hoe je partner hier op reageert. Vertel haar wel na een tijdje dat het een mopje is (tenzij ze deze naam geweldig vindt en je geen andere keus hebt dan je kind echt zo te noemen).

Jouw checklist op 13 weken zwanger

 • Herinneringen maken: Trek foto’s van je mooie babybuik! Ga voor de spiegel staan en trekken maar! Op die manier kan je ook je vooruitgang wat bijhouden: van een kleine ‘babybump’ tot een volwaardige grote buik! Geloof me, hier gaan jij en je gezin later met veel plezier op terugkijken.
 • Babypakketten: Op verschillende sites kan je gratis producten aanvragen die je in een doos opgestuurd krijgt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld ‘De Roze Doos’ en de ‘Baby & Mama tas van Kruidvat’. Wij zetten alle gratis babypakketten op een rijtje voor jou.
 • Geboortelijst: een geboortelijst is een unieke manier om de geboorte van je kindje te delen met vrienden en familie. Wist je dat er online geboortelijsten bestaan, wanneer je eender wat kan toevoegen, van eender waar? Check it out!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.