Welke factoren beïnvloeden het bereik van je babyfoon?

Het bereik van zo’n babyfoon is niet wat er op de doos staat. Het aangegeven bereik is het maximale bereik in open veld. Tenzij je met je gezin in een bos woont, zal dit dus niet van toepassing zijn voor jou en je gezin. Maar wat is dan wél het echte bereik van zo’n babyfoon? Wij overlopen kort enkele factoren die het bereik kunnen beïnvloeden (lees: verstoren).

Type verbinding en vuistregel

Afhankelijk van het type verbinding, haalt je babyfoon een bepaald bereik. Analoge babyfoons halen een maximaal bereik van ongeveer 250m en DECT/digitale babyfoons zo’n 350m. PMR babyfoons hebben dan weer een veel groter bereik en schommelen ergens tussen 500m en 5km (we nemen hier 2km). Babyfoons met wifi hebben een onbeperkt bereik (hoera! dan nemen we toch deze?), maar zijn afhankelijk van een goede wifi verbinding.

Om te bepalen hoe ver zo’n babyfoon reikt binnenshuis, gebruiken we een eenvoudige vuistregel: neem het maximale bereik en deel dit door 6. Zo kom je uit op 40-50m voor analoog/DEC/digitaal en zo’n 500m voor PMR.

Zo, klaar is klees! Toch?! Jammer genoeg niet. Er zijn enkele factoren in huis die je bereik nog eens kunnen verstoren. We overlopen kort:

Gebruikte materialen

Betonnen muren hebben een lage doordringbaarheid en blokkeren daarom deels het bereik van je babyfoon. Ook metaal en aluminium kunnen stoorzenders spelen in dit verhaal. Let dus op als je in een nieuwbouw woont, want dan zal je bereik wat beperkt worden. Dit is vooral het geval als je kleintje op een andere verdieping ligt dan jij.

Photo door Philipp Berndt

Isolatie

Hoe beter de isolatie, hoe groter de kans dat die je bereik verstoort. Dit hoeft geen gigantisch probleem te zijn, maar je kan er maar beter rekening mee houden.

Meerdere signalen

Andere apparaten die dezelfde soort verbinding gebruiken, kunnen je babyfoon (tijdelijk) verstoren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de microgolfoven die je digitale babyfoon eventjes zal verstoren. Een klacht die we wel meer horen is dat je je buren hoort, omdat ze op hetzelfde kanaal zitten. Ook voor wifi babyfoons kan je nadelen ondervinden, wanneer er (teveel?) apparaten op het wifi netwerk zitten.

Kortom

Maak je geen onnodige zorgen: je babyfoon zal heus niet volledig uitvallen wanneer je op een ander verdiep zit dan je kleintje. Wel dien je rekening te houden met de afstand en de muren ertussen. Als er echt veel muren tussen zitten, moet je best rekening houden met een kleiner bereik. Wie in een nieuwbouwwoning zit of ver in de tuin nog ontvangst wil hebben, kiest best voor een babyfoon met een groot bereik.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.