Hoe babyschoenen kopen?

De overstap van schattige slofjes naar echte babyschoenen. Elke ouder maakt het met zijn/haar kind mee. Een fantastisch moment in de groei van je kindje. Een herinnering die bij veel ouders goed bijblijft. Vanaf wanneer ga je babyschoenen gebruiken? Welke schoenmaat moet ik kopen? En waarop moet je letten? 

In dit artikel

Waarom babyschoenen?

Na de geboorte, en nog een tijd daarna, zijn sokjes, slofjes of gewoonweg blote voetjes, meer dan voldoende. In de koude maanden is het van groot belang het kindje sokjes aan te trekken, zo verliest zij/hij geen warmte.

Vanaf het moment dat je kleine spruit met vertrouwen én comfort gaat stappen zonder schoenen, is het oké om babyschoenen te gaan gebruiken. Die starten vanaf schoenmaat 16.

Bij het staan of het zetten van stappen is het enorm belangrijk dat het kindje de juiste ondersteuning krijgt. Latere voetproblemen kunnen worden voorkomen door de juiste aankoop van babyschoenen en het juiste moment ondersteuning bieden.

Groei en ontwikkeling babyvoetjes

Iedere ouder wil het voor zijn/haar kind: op een gezonde manier laten groeien en ontwikkelen. Voeten zijn daarbij een super belangrijk onderdeel. De voetjes moeten namelijk het lichaamsgewicht dragen. Een goede vorm en ontwikkeling is dus essentieel.

Babyvoetjes bestaan voor de eerste paar maanden uit kraakbeen, pas later vormt dit zich tot bot. Het kraakbeen maakt dat de voetjes van de baby nog veel zachter, maar ook buigzamer zijn in vergelijking met onze eigen voeten.

Doordat de voetjes zo zacht zijn, is het mogelijk dat de voetjes sneller vervormen. Het is dan ook belangrijk om op onderzoek uit te gaan naar de juiste schoenen: schoenen die meebuigen, de hielen verstevigd en die ook nog eens goed zitten.

Naast de ontwikkeling van het kraakbeen naar bot, zijn ook de spieren en zenuwen volop in ontwikkeling. De spieren en zenuwen kan je als ouder daarnaast trainen, niet door je kind gelijk op schoentjes te laten lopen, maar door wat met de voetjes te spelen.

Opgelet: Als de ontwikkeling van de voetjes van je baby anders verlopen, dan geldt mogelijks een ander advies. Neem altijd contact op met je kinderarts, therapeut en/of Kind & Gezin als je twijfelt.

Maat babyschoenen

Kinderen, en vooral baby’s, groeien ongelofelijk snel. Zo ook de babyvoetjes. Binnen de kortste keren is je baby al uit die leuke paar sneakers gegroeid. Tot twee jaar, groeien de voetjes gemiddeld maar liefst iedere twee à drie maanden met één schoenmaat.

Vanaf het tweede levensjaar zullen de voetjes minder snel groeien. Je kan dan rekening houden met gemiddeld één schoenmaat in vier tot zes maanden. Hierboven staat beschreven waarom een schoentje zo belangrijk is, de schoenmaat doet hier niet aan onder.

Tip: Controleer regelmatig of de schoentjes die je hebt gekocht nog goed passen. Wil je graag weten welke schoenmaat bij welke leeftijd past? Check ons overzicht met babymaten.

Waar op letten bij babyschoenen?

Bij het aankopen van babyschoenen moet je als ouder rekening houden met een aantal punten:

  • Begin niet te vroeg: voetspieren ontwikkelen zich het best op blote voeten. Als het dus nog niet nodig is, begin er dan nog niet aan.

  • Kies de juiste maat babyschoenen of laat het voetje meten in een schoenenwinkel. Controleer regelmatig de schoenen zelf, maar ook de voetjes van je kind. Zoals hierboven aangegeven groeit het kindje snel, en is de juiste maat schoenen enorm belangrijk.

  • Soepele zool: het is van belang dat de eerste schoentjes een soepele, maar ook buigzame, flexibele zool hebben. Zo’n zool zorgt ervoor dat de baby zo natuurlijk mogelijk kan bewegen. Een extra tip: koop een zool die niet te glad is, zo zorg je ervoor dat je kindje niet kan uitglijden.

  • Stevige achterkant: naast dat de schoentjes comfortabel moeten zitten, moeten ze een stevige en harde achterkant hebben. Enkel dan kan je ervoor zorgen dat de voeten recht staan en niet naar binnen of naar buiten draaien. Een stevige en harde achterkant zorgt er daarnaast ook voor dat je kindje zijn/haar enkels niet zal zwikken.

  • Ademende stof: de voet zal zich beter vormen in schoenen van leer. Door de natuurlijke soepelheid zullen schoenen van leer zich beter omsluiten. Daarnaast houdt het de voetjes warm en droog.

  • Gaat de schoen makkelijk aan? Meerdere keren op een dag worden de schoentjes aan- en uitgetrokken. Het is dan ook van belang na te gaan of de schoentjes eenvoudig zijn. Zoek niet de schoenen uit met frutsels, veel veters of lastige ritsjes.

Veelgestelde vragen

Wanneer eerste babyschoenen kopen?

Pas vanaf het moment dat het kindje gaat staan of stappen, kan je gaan nadenken over het aankopen en aantrekken van de eerste paar schoentjes. Toch is het, als het kindje nog binnen wat rondwandelt en stapt, het beter te kiezen voor blote voetjes of antislipsokjes. Gaan jullie lekker naar buiten of stapt het kindje al zelfstandig rond? Dan is het van groot belang echte schoenen aan te kopen die genoeg ondersteuning bieden.

Waar koop je babyschoenen?

Jij bepaalt zelf wat goed is voor je kindje, dus die keuze is volledig aan jou. Je kan de schoentjes online kopen. Zolang je goed kijkt naar de belangrijke elementen die we hierboven vermeld hebben.

Je kan ook naar speciaalzaak voor babyschoenen. Daar kan je gelijk het voetje professioneel laten opmeten. Zo weet je 100% zeker dat je de eerste maanden een juist schoentje hebt voor je kind.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.