Een Groeipakket aanvragen, hoe doe je dat?

Moet je een Groeipakket aanvragen? Of krijg je dat automatisch? En wat is dat eigenlijk? Ouders die een eerste kindje verwachten, hebben wellicht een heleboel vragen over deze financiële steun van de overheid. MyFamily, een van de uitbetalers, beantwoordt hier de meest gestelde.

In dit artikel

Wat is het Groeipakket?

Het Groeipakket ken je misschien beter als kinderbijslag of kindergeld in de volksmond. Ouders zoals jij ontvangen maandelijks een bedrag voor de opvoeding en verzorging van hun kroost. De overheid wil op die manier gezinnen financieel ondersteunen zodat ze hun kind(eren) alle kansen kunnen geven.

Je hebt voor elk kind onvoorwaardelijk recht op een Groeipakket tot er 18 kaarsjes op de verjaardagstaart staan. Mogelijk zelfs tot 25 jaar, maar dan zijn er welk enkele voorwaarden. Zo moet je kind o.a. onderwijs volgen en mogen jobstudenten niet te veel uren werken.

De naam doet het al vermoeden, een Groeipakket bestaat uit verschillende onderdelen. We beginnen met een eenmalig Startbedrag. Dat moet je zelf aanvragen wanneer er een kindje op komst is. Handig om al wat spulletjes in huis te halen, die op je geboortelijst staan 😉. Zodra je baby geboren is, krijg je een maandelijks basisbedrag. Afhankelijk van jouw gezinssituatie kunnen daar aanvullende premies bovenop komen. Omdat elk gezin anders is, kan niet iedereen op hetzelfde bedrag rekenen.

Hoeveel bedraagt het Groeipakket?

Elk gezin krijgt een bedrag op maat. Hoe groot jouw Groeipakket is, hangt af van je gezinssituatie, jullie gezinsinkomen en van de geboortedatum van je kind(eren). Lees hier alle details over hoe jouw pakket eruitziet.

Benieuwd op welk bedrag jij mag rekenen? Check het in enkele kliks met de handige Groeipakket Calculator van MyFamily.

Wanneer staat het bedrag op mijn rekening?

Ten laatste op de 8ste van elke maand staat jouw Groeipakket op je rekening. Bekijk deze uitbetalingskalender voor de exacte data van 2022.

De schoolbonus krijg je jaarlijks in augustus. Hoe ouder je kind, hoe hoger de schoolkosten en dus hoe groter de schoolbonus zal zijn. De exacte bedragen vind je hier.

Wanneer staat het bedrag op mijn rekening?

Vroeger was je werkgever aangesloten bij een kinderbijslagfonds. Sinds 2019 kiezen gezinnen zelf een van de vijf uitbetalers. MyFamily is er daar een van, net als Infino, Parentia, Kidslife en Fons.

Ben jij binnenkort deel van de grote MyFamily-familie? Ze ontvangen jouw gezin met open armen.

Hoe moet ik een Groeipakket aanvragen?

De meeste gezinnen krijgen het Groeipakket automatisch, maar er zijn uitzonderingen:

Ik vroeg het Startbedrag aan.

Jij kan op je twee oren slapen, want in dit geval moet je niets meer aanvragen. De maandelijkse uitbetaling volgt zodra je kindje geboren is. Vroeg je nog geen geboortepremie aan tijdens je zwangerschap? Regel dan eenvoudig online je Startbedrag via MyFamily.

Ik verhuis naar Vlaanderen met mijn kind(eren).

Dan is een aanvraag wel nodig. Dat kan je doen via dit online formulier. Liever een aanvraag op papier? Download in dat geval dit aanvraagformulier en stuur het ingevuld per post naar MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen of via mail naar info@myfamily.be.

Heb je een vraag over het Groeipakket? De Groeipakketcoaches van MyFamily staan voor je klaar. Contacteer ze via de weg die jij verkiest.

Dit artikel werd aangeboden door MyFamily, een van de vijf Groeipakket-uitbetalers. MyFamily zorgt ervoor dat gezinnen zich kunnen focussen op wat echt telt: hun kinderen alle kansen geven om zorgeloos op te groeien. Daarom loodst MyFamily families in begrijpbare taal en proactief door de soms complexe wetgeving. Meer dan 311.000 kinderen en hun gezin rekenen voor hun Groeipakket op MyFamily. En jij?

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.