Geboortelijst vroedvrouw

Wat zet een vroedvrouw, iemand met kennis van zaken, op haar geboortelijst? Eva deelde met ons haar geboortelijst en geeft enkele unieke tips.

Pssssst: bekijk hieronder haar voorbeeldlijst in actie. Van daaruit kan je zelf eens testen hoe het werkt. Maar ook evengoed de items toevoegen aan je eigen geboortelijst.

Slapen

Wij kozen voor een IKEA babybedje. Niet het allergoedkoopste, maar een categorie hoger. Puur omdat we dat mooier vonden (en het scheelde niet zo heel erg veel qua prijs). De reden waarom wij het daar kochten is omdat ik graag een co-sleeper wou, maar je een co-sleeper echt totaal niet lang kunt gebruiken. Het bedje kan je ‘omvormen’ tot een co-sleeper.

Ook de baby matras, beschermer en overtrek kochten we bij IKEA. Ook hier niet de allergoedkoopste, maar zeker niet de duurste.

Super handig om het babybedje te verhogen, zeker als je een boxpsring hebt. Ze zijn wel best prijzig, dus je kan ook gerust eens 2dehands kijken.

Twee per seizoen is handig want dan heb je een reserve bij ongelukjes. Wij kochten sommige stuks tweedehands, sommige nieuw. HEMA heeft hele leuke, maar voor die kleine maatjes, zijn wij vooral fan van de ‘ergopouch’. Dit zijn inbakerslaapzakjes die je ook als gewone slaapzakjes kunt gebruiken wanneer je kindje toch niet zo een grote fan is van het inbakeren. Voor de zomer zou ik een slaapzak uit tetrastof aanraden, lekker dun.

Wij gingen voor de redelijk basis babyfoon van Alecto. Die hebben wij ook op het werk dus die kende ik al een beetje. Handig dat je van op afstand een muziekje kunt afspelen, temperatuur kunt zien, lampje, enzovoort. Je kunt hier zeer extreem in gaan als in babyfoon met camera enzo, maar hier heb ik nog niet veel goede verhalen over gehoord (weinig bereik, snel stuk…) maar dit is heel persoonlijk.

Een nachtlampje is heel handig als je borstvoeding geeft! Dan moet je niet steeds het grote licht aan doen. Jij bent zo minder wakker wakker en je baby ook. Ik vind het ook handig dat het zo nooit volledig donker is in de kamer. Dan kan ik altijd zien of hij nog ademt, etc. Lijkt me dus ook handig als je flesjes wilt geven.

Ook handig als je geen borstvoeding zou geven! Veel mama’s slapen hier tijdens de zwangerschap al mee.

Verzorging en eten

Wij kochten twee pampertafels tweedehands. Dit kan je veel geld kosten als je dit nieuw aankoopt. En eigenlijk verslijt zoiets niet. We wilden eentje voor boven en eentje voor beneden. Eigenlijk hebben we altijd maar één tafel gebruikt; die van beneden. Boven ververste ik de pampers gewoon in bed. We hebben wel een tweede pamperkussen (tweedehands) voor in de badkamer, maar dat leggen we gewoon op de grond.

Hier kan je echt niet genoeg van hebben! Super handig voor alles. Ik leg bijvoorbeeld overal waar onze kleine ligt, eentje onder zijn hoofd. Wanneer hij dan teruggeeft moet ik niet meteen alles vervangen, enkel de tetradoek (speelmat, park, wiegje, bed…). Ik heb er in totaal een stuk of 20, waarvan 4 groot formaat geloof ik. Je hebt er echt met super leuke motiefjes. Heel hard fan van het merk Jollein hier. En die van Fresk zijn ook heel erg zacht.

Dit is echt eigen voorkeur. Wij wasten hem nooit in een plastieken badje, maar wel in de keuken in de pompbak ofwel in de tummy tub. Dat vind ik echt een aanrader, maar je moet daar een beetje handig in zijn.

Is een speciale handdoek voor baby’s met zo een kapje waar je hun hoofdje in kunt steken zodat dat niet afkoelt. Niet écht een must, maar wel handig. Ik heb zo een stuk of drie handdoeken, maar eigenlijk heb je met twee zeker genoeg hoor.

Ik heb een stuk of zes van deze washandjes en dat is meer dan genoeg. Ik vind die wel aangenaam om in de plooitjes te wassen, maar je kan dit echt even goed met een gewoon washandje hoor.

Ik heb dit persoonlijk nog nooit gebruikt, maar er zijn mama’s die nooit een badje zullen geven zonder. Je kunt heel gemakkelijk de temperatuur controleren met je pols of elleboog.

Neem een gewone elektrische en liefst eentje die snel meet. Die zijn nog altijd het meest betrouwbaar. Ze verkopen veel speciallekes (oorthermometer/voorhoofd/…) maar die geven niet altijd de juiste waarden of zijn geschikt voor de mini baby’s.

Ziet er een beetje gek uit, maar zowel mijn zus als vriendinnen van mij zijn hier erg enthousiast over. Ik heb dit uiteindelijk nooit gebruikt. Ook weer persoonlijk denk ik.

Ik zou echt iedereen een draagdoek aanraden! Het is even wennen om dat te leren knopen, maar de vroedvrouw kan je daarbij helpen en dan is het echt super gemakkelijk. Wij gebruiken dit zo goed als dagelijks. Zowel voor te gaan wandelen als voor in huis iets gedaan te krijgen want dan heb je je baby dicht bij je en heb je toch je beide handen vrij. Mocht dit toch een drempel zijn kan je altijd voor een draagzak gaan. Ik heb eentje van Tula die ik kan gebruiken tot Sep zogezegd 22kg weegt.

Hier heb je enorm veel keuze in. Je moet vooral iets kiezen dat jij zelf leuk vindt denk ik. Wij kozen voor een Tripp trapp met newborn setje en babysetje, omdat dit echte meegroeistoelen zijn. Ik kocht tweedehands ook wel zo een simpele van IKEA, omdat dat gemakkelijk is om ergens mee naartoe te nemen. De Stokke stoelen zijn niet goedkoop maar die gaan wel jaren mee. Kan je ook gemakkelijk tweedehands vinden!

Wij hebben deze en heel content van. Denk dat dat zeker niet voor iedereen een must is, maar mijn man is superfan. Hij zet zelfs onze glazen daarop te drogen!

Om je vaste voeding te stomen (en eventueel te pureren). Alweer heel persoonlijk. Je kan dit op zich evengoed gewoon in een pannetje, maar dit is toch wel handig. Wij gingen voor deze van Avent (minder afwas dan de babycook van beobaba en ook iets goedkoper).

Spelen

Dit is Super belangrijk! Nee echt, je mobiel wordt je beste babysitter! Het kost belachelijk veel geld voor een stuk plastiek, maar het is de investering echt waard. Waar op te letten? Hij moet felle kleurtjes hebben, liefst niet te sober (dus veel diertjes of speeltjes eraan), voor jezelf belangrijk dat er verschillende muziekjes zijn (één muziekje ben je anders zo snel beu!) en dat hij blijft spelen en je hem dus niet iedere tien minuten moet gaan opwinden. Wij hebben eentje van het merk Tiny Love en zijn hier super content van. Wanneer ze te groot zijn om er gewoon naar te kijken (en ernaar beginnen grijpen) kunnen ze ook met het kastje van de muziekjes spelen dus gaat best lang mee.

Wij hebben eentje van het merk Tiny Love, ook met muziek en licht, maar je kiest daar echt zelf wat je fijn vindt. Ook hier geldt weer: hoe meer felle kleuren, hoe beter. Er bestaan ook van die pastelkleurige exemplaren, maar dat vinden baby’s helemaal niet interessant… Skip Hop heeft ook hele mooie matten.

Mijn vriendinnen zijn allemaal super fan van de wippers van Babybjörn. Zijn effectief wel heel gemakkelijk mee te nemen en nemen niet veel plaats in, ze verkopen er leuke hoezen voor… maar niet super goedkoop. De meeste vriendinnen kochten ze tweedehands.

Onderweg

Wij hebben model Cabriofix, maar da’s een ouder model. We lenen dat van familie. Denk dus dat het een beetje persoonlijke voorkeur is. Isofix is het systeem dat je koopt om je Maxi-Cosi vast te maken in de auto. Veel gemakkelijker (en veiliger) dan dit steeds met de gordel te moeten doen. Kan je heel gemakkelijk tweedehands vinden.

Wij kozen eentje van Yepp voor achteraan omdat mijn zus daar heel tevreden over is. Ook gemakkelijk tweedehands te vinden. Voorlopig doen wij nog alles met de fietskar. Super handig. Ik heb ook zo een babyschelpje voor in de fietskar.

Enorm groot gamma, maar je moet eentje zoeken die je zelf fijn vindt. Ik heb eentje van het merk Lässig omdat ik die mooi vond en ze praktisch leek. Dat zijn enorm dure tassen als je ze nieuw koopt (lees: €150!), maar ik kocht ze tweedehands.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.