Eerste weekendje weg met je baby: 11 onmisbare tips

Het eerste weekendje weg met je baby is echt wel spannend. Waar moet je allemaal op letten? Hoe kan je optimaal genieten? Hoe zorg je voor ontspanning, voor zowel je baby als jij? Volg deze 11 tips en jouw weekendje ertussenuit met je baby kan niet meer stuk.

1. Wees niet bang en wacht niet tot je kindje ouder is

Reizen, genieten, ontdekken en ontspannen stopt niet als je kinderen krijgt. Ook met een baby of met jonge kinderen is het mogelijk om mooie, avontuurlijke en authentieke vakantie te beleven. Laat jezelf niet gek maken: het is niet erg als je kindje huilt onderweg, ook niet als je iets vergeten bent.

Bovendien kan je tegenwoordig overal een supermarkt vinden, waar je eventueel vergeten spullen alsnog kan aankopen. Baby’s groeien in alle mogelijke landen op, dus ook bij je vakantiebestemming kan jij baby spullen halen. 

In plaats van het denken in moeilijkheden kan je ook denken aan de volgende positieve punten: als jij als ouder gelukkig bent, is je baby ook gelukkig. Andere ouders kunnen dit ook, dus waarom zou jij dit niet kunnen?

2. Check voor je boekt of alle benodigdheden aanwezig zijn

Een super belangrijke tip! Naast het letten op de veiligheid, goede infrastructuur, hygiëne en aanwezige gezondheidszorg is het van groot belang te letten op de basisvoorzieningen. Boek dus niet voordat je hebt gecontroleerd of alle benodigdheden voor je baby aanwezig zijn.

Denk daarbij aan een baby bedje, verzorgingskussen en een kinderstoel. Zonder deze spullen wordt je vakantie wat minder praktisch, en moet je als ouder creatief zijn om oplossingen te bedenken.

Bij Center Parcs denken ze graag met je mee. Zo kan je bij hen een gratis Babyservice pakket bestellen met daarin een verzorgingskussen, buggy, wipstoeltje en een badje. Ook kan je tegen betaling een babybox huren. Ideaal toch?

Voor alle andere zaken die niet aanwezig zijn, kan je best een handige checklist gebruiken. Die spullen kan je dan in je handbagage koffer meenemen, zodat je zeker alle op zak hebt, voor een deugddoende vakantie met je kleine spruit.

Alles is voorzien tijdens je eerste weekendje weg bij Center Parcs

3. Ga voor rust en laat die hoge verwachtingen thuis

Niet alleen voor jou als ouder is dit belangrijk, maar ook voor de baby is het van groot belang om voldoende rust te krijgen. Natuurlijk is een vakantie spannend, maar het is vooral ook leuk. Na bijvoorbeeld een drukke reisdag is het dan ook verstandig wat rust te pakken.

Ook is het slim om uitjes of de reis zelf in kleinere stukjes te verdelen, zo weet je zeker dat jij het als ouder, maar ook de baby of het goed volhoudt.

Daarnaast is het slim niet teveel verwachtingen te hebben. Met teveel verwachtingen in je hoofd kan het enkel tegenvallen. Laat die gerust thuis en probeer te genieten van de omgeving en je gezin. Ga lekker wandelen, zwemmen, naar de kinderboerderij, een stukje fietsen of rusten in de tuin.

Bij Center Parcs kan je dit allemaal én wordt zoveel mogelijk voor je geregeld. Ze wonnen zelfs de “Oei, ik groei! Happy Service Award”.

4. Kies voor een aparte ruimte voor je baby

Aparte ruimtes zorgen voor rust. Rust is iets wat de baby nodig heeft. Niet alleen de baby, ook voor jou als ouder is rust fijn. Daarnaast kan je zo alle spulletjes van de baby op een plek neerleggen. Zo ligt het niet tussen al je eigen spullen. Daarnaast is een aparte kamer/ruimte ook fijn voor de verzorging van je baby.

5. Houd rekening met de slaaptijden

Strakke slaaptijden. Eigenlijk wil je die tijdens vakantie lekker loslaten… Toch willen wij je de tip meegeven dit niet te doen. De slaaptijd en de consistentie hiervan is enorm belangrijk. Plan dus de autoritjes, activiteiten en eetmomenten rond de normale slaaptijd van uw kind. Zo voorkom je een moe en/of chagrijnig kindje.

Toch is het ook mogelijk om bepaalde activiteiten met de slaaptijden van je kind te combineren. Zo kan je een extra lange wandeling maken of bij heerlijk weer in de rustgevende tuin zitten en een boekje lezen. Terwijl je kleine spruit in de buggy of zijn/haar bedje slaapt.

Heerlijk uitwaaien met je baby bij Center Parcs

6. Kies voor een vakantiehuis met één verdiep

Trappen zijn maar iets gevaarlijks voor jonge kinderen. Hoe ouder de kinderen worden, hoe beweeglijker ze zijn. De kans dat ze ongemerkt naar de trap gaan en vallen, is dan ook groot. Niet enkel dat dit gevaarlijk is, het is daarnaast vervelend als je ’s nachts je bed uit moet en de trap op/af moet om je kindje te troosten.

Kortom, let als je boekt op de indeling van het appartement. Als tip willen wij meegeven dat vakantiehuizen met één verdieping beter zijn dan meerdere. Naarmate de kinderen ouder zijn, zijn meerdere verdiepingen juist weer handig.

7. Gebruik routines van thuis

Het ritme wat je thuis aanhoudt, is slim ook aan te houden tijdens je eerste weekendje weg met je baby. Hou je bijvoorbeeld aan de slaaptijden van het kindje. Slaapt hij/zij thuis om 19.30? Zorg dat je dan om 19.00 thuis bent in het huisje, zodat je je kindje op tijd op bed kan leggen. Lees bij voorkeur uit dezelfde boekjes voor en gebruik dezelfde ritueeltjes.

8. Boots de thuis slaapomgeving zoveel mogelijk na

Nieuwe omgevingen zijn altijd lastig voor baby’s. Daarom is het slim om alle rituelen en benodigdheden van thuis mee te nemen op vakantie. Denk daarbij aan het soort licht, de favoriete knuffels, een babyfoon etc. Dit kan ervoor zorgen dat het kindje makkelijker in slaap valt en hetzelfde slaappatroon als thuis overneemt. Niet enkel voor de baby is dit fijn, ook voor de ouders zorgen vaste rituelen voor meer houvast en rust.

9. Zoek een plek waar een supermarkt in de buurt is

Niet zo handig als een supermarkt die vlakbij is, wanneer je op weekend bent met je baby. Onverwachts kan je dingen zijn vergeten: luiers, een speen, crackers, .. noem maar op. In de supermarkt vlakbij kan je snel wat benodigdheden voor de baby inslaan, maar ook ingrediënten van een eenvoudig gerechtje kopen.

Elke dag luxe uiteten ziet namelijk niet elke ouder zitten. Bekijk goed of de supermarkt lekker dichtbij is, niet dat je tijdens je vakantie nog een half uur moet rijden voor wat koffie, wc-papier of een flesje wijn. Naast het nagaan van de reistijd is het ook al slim om te checken op welke dagen de supermarkt open is, zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan. Top tip: bij Center Parcs is er een supermarkt op het domein én die is elke dag open.

10. Laat je eten bezorgen aan je verblijf

Lekker eten en jezelf laten bedienen hoort stiekem een beetje bij het op vakantie gaan. Niet meer eindeloos in de keuken staan, lekkere maaltijden bereiden, de tafel dekken en de afwas doen. Op vakantie mag je dit allemaal loslaten.

We geven dan ook graag deze tip mee: laat je eten lekker bezorgen bij je verblijf via de Cottage Services van Center Parcs. Met deze service kan je heel eenvoudig een steengrill-, gourmet-, bbq- of fondueavondje organiseren. Alle ingrediënten en benodigdheden worden dan bij jou bezorgd. Daarnaast is er ook een uitgebreid ontbijtpakket te bestellen. Heerlijke verse broodjes, fruitsap, en nog veel meer elke ochtend bij u op de stoep. Handig toch?

11. Plan wat me-time in

Vakanties zijn er om lekker uit te rusten. Niet alleen mét je klein wonder, maar ook zonder. Plan daarom zeker wat me-time en we-time in. Naast de activiteiten mét je baby, kan je als papa of mama ook even genieten van wat rust. Even iets doen wat enkel jij graag doet. En ja hoor, dat heb je verdiend.

Sfeerbeeld Villages Nature® Paris

Extra tip: Villages Nature® Paris

Wist je dat Center Parcs een vakantiepark heeft vlakbij Disneyland Paris? Villages Nature Paris is dé perfecte uitvalbasis voor als u naar Disneyland Paris wil. Het fantastische verblijf is op nog geen vijftien minuten van het park. Je overnacht in een uniek verblijf, met alles wat je maar nodig hebt in de buurt.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.