Hoe kies je de beste luieremmer?

Een luieremmer. Op het eerste zicht lijkt het misschien niet zo nodig om deze aan te kopen, zeker omdat je al zoveel spulletjes nodig hebt voor jouw kleintje. Maar toch is het een heel handig ding! Waarom kies je best voor een luieremmer in plaats van een vuilbak? En waar moet je op letten bij de aankoop? Welke soorten zijn er allemaal? Dat ontdek je allemaal in dit artikel!

In dit artikel

Waarom kiezen voor een luieremmer? Heb je die écht nodig?

Na het verschonen moet je met de vuile luier natuurlijk ergens naartoe. Daar komt de luieremmer van pas. Je gooit de vuile luiers erin en als de emmer vol is, kan je deze legen in de container die buiten staat. Maar waarom zou je niet gewoon kiezen voor een normale vuilnisemmer?

Het antwoord: de geur. Zelfs al heb je een vuilnisemmer met een deksel of klep maar hierbij zal de geur van vuile luiers zich snel verspreiden over de kamer. Ze zijn namelijk niet gemaakt om geuren binnen te houden. Er zijn verschillende soorten luieremmers, maar ze hebben allemaal het gemeenschappelijke doel om vieze geurtjes in de emmer te houden.

Er zijn dus drie opties: Elke keer na het verschonen naar buiten lopen om de luier daar weg te gooien, de vuilnisemmer gebruiken en steeds met een vieze geur zitten of investeren in een handige luieremmer. Wij weten alvast wat we zouden kiezen!

Waaraan moet een goede luieremmer voldoen?

  • Geurbestrijding: Zoals we hierboven al gezegd hebben, is geur de voornaamste reden om een luieremmer aan te kopen. Dan wil je natuurlijk en luieremmer die de vieze geur goed tegengaat.
  • Gebruiksvriendelijk: Hierbij zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden! In eerste instantie moet de luieremmer makkelijk te bedienen zijn, aangezien je meestal geen hand vrij hebt tijdens het verversen. Daarnaast moet ook het onderhoud van de luieremmer makkelijk zijn.
  • Kwaliteit: Je kan meestal kiezen tussen plastic of staal. Bij deze tweede zijn er minder opties om uit te kiezen, maar ze zijn wel duurzamer en het absorbeert geen vieze geurtjes. Daarnaast zijn ze ook vaak veel duurder. Dit is dus een afweging die elk gezin zelf moet maken.
  • Kinderslot: Dit puntje is zeker belangrijk als je nog grotere broers of zusjes in huis hebt rondlopen. Kindjes zijn nieuwsgierig en je wilt niet dat pampers over het hele huis terugvindt.

Soorten luieremmers

Van zodra je op zoek gaat naar een geschikte luieremmer, zal je merken dat er verschillende soorten op de markt te vinden zijn. Zo heb je de luieremmer met een normaal deksel, een luieremmer met een pedaal en dubbel afsluitbaar deksel, een luieremmer met een draai/schuif klep of een luieremmer met een cassette. Welke moet je nu kiezen?

Luieremmer met normaal deksel

Dit is een metalen of plastieken luieremmer met een simpel deksel. We raden wel aan om hierin een vuilniszak te hangen, zo kan je alles er in één keer uithalen als hij vol zit. Het is de goedkoopste luieremmer die je kan vinden, maar ook de minst makkelijke.

Tijdens het verversen heb je je handen meestal meer dan vol: in de ene hand de vieze luier, de andere hand op je kindje zodat hij zeker niet van de commode valt. Dan moet je ook nog eens dat deksel gaan optillen, niet erg handig. Daarnaast is hier ook de geur een probleem, van zodra je het deksel opent, zal de geur van de vieze luiers vrijkomen.

Luieremmer met pedaal en dubbel afsluitbaar deksel

Deze emmer is voorzien van een pedaal, waarmee je het deksel opent. Je hoeft dus geen hand vrij te maken en de emmer gaat open met één simpele voetbeweging. De emmer is ook voorzien van een dubbele klep: als de bovenste klep opengaat, gaat de onderste toe.

Zo zullen de vieze luiers nooit de buitenlucht aanraken en blijven de geuren gewoon binnen. Ook bij deze luieremmer gebruik je best een normale vuilniszak om erin te hangen.

Luieremmer met cassette

Dit is de enige luieremmer waarin je geen vuilniszak moet hangen, aangezien dit systeem de luiers één per één zal verpakken. Hoe gebeurt dit? Je duwt de luier in de cassette, die je vervolgens simpelweg ronddraait. Hierdoor zal de luier verpakt worden in plastic en daarmee dus ook de vieze geurtjes.

Vergeet bij de aanschaf van deze luieremmer niet dat je ook steeds navulling moet kopen omdat de plastieken zakjes natuurlijk op een bepaald moment op geraken. Al deze zakjes hangen aan elkaar vast, dus van zodra de emmer vol is, moet je de sliert losknippen of lossnijden en kan je de hele sliert in één keer in de vuilnisbak gooien.

Luieremmer met draai- of schuif klep

Voor je begint te versen schuif of draai je de emmer open aan de hand van een klep, tijdens het verversen leg je de luier dan gewoon van boven in de luieremmer en deze laat je daar liggen totdat je kleintje veilig in zijn wiegje ligt.

Het enige wat je daarna hoeft te doen is de emmer weer toe te schuiven of te draaien en klaar! De luier zal in de emmer vallen, zonder dat de sterke geurtjes zich kunnen verspreiden.

Ook in deze luieremmer raden we aan om een vuilniszak te hangen.

Beste luieremmers

Beste luieremmer all-round

De Tommee Tippee Twist & Click luieremmer krijgt fantastische reviews online én werd het meest gekozen door onze gezinnen voor hun geboortelijst. Niet de goedkoopste oplossing, maar wel een stijlvolle én zeer efficiënte manier om luiers en geurtjes op één veilige plek op te slaan.

Runner-up luieremmer

De Korbell luieremmer krijgt qua reviews een gelijkaardige score als de Tommee Tippee hierboven. Dus hij moet zeker niet onderdoen. Op onze geboortelijsten werd hij iets minder gekozen. Maar, hij is wel een dikke 10 euro goedkoper.

Het brons gaat naar..

De Ubbi luieremmer krijgt eveneens goede scores. Hij is compact, maar heeft toch een enorme inhoud. Handig te bedienen én stijlvol. Bovendien ook verkrijgbaar in vele kleuren en stijlen. Twee nadelen: (1) bij het openen komt er kort een warme walm naar boven, maar die is al snel weg. (2) De Ubbi luieremmer is een stuk duurder dan bovenstaande exemplaren (meer dan dubbel zo duur als de Korbell).

Wat onze gezinnen zeggen

Nadja en Thomas

Wij hebben eventjes getwijfeld tussen de Tommee Tippee en de Korbell. De eerste is net iets stijlvoller, maar eigenlijk moet de Korbell niet veel onderdoen. Omdat die laatste toch wat goedkoper is zijn voor deze gegaan. We hebben er ook meteen 2 aangekocht: ééntje voor beneden en ééntje voor boven. Toch echt wel handig als je geurtjes wil vermijden op een stijlvolle manier. Héél gemakkelijk in gebruik ook. De navulling zakken ‘installeren’ vergt één keer 1 minuutje Youtuben, maar daarna gaat het echt heel easy. Een aanrader!

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.