Beste babygyms van 2024

Een babygym is één van de eerste plekken waar je baby tegelijkertijd zal spelen, ontdekken én rusten. Babygyms komen in verschillende maten, kleuren en thema’s.

In dit artikel

Wat is een babygym?

Weet je niet goed hoe je je kleine spruit kan helpen bij zijn/haar ontwikkeling? Hoe je je baby actief kan stimuleren? Dan is de babygym wat je nodig hebt. Een babygym is kort gezegd een soort speeltoestel met een boog, twee gekruiste bogen of een rekje, dat je over je baby kan plaatsen als ze op de grond of in een box ligt.

Aan deze bogen zijn speeltjes, spiegeltjes, knuffeltjes, … bevestigd die bewegen of geluiden maken. Op deze manier kan de baby met hangende speeltjes spelen door naar deze te grijpen of ertegen te trappelen. Het is een amusante manier om je kleintje te stimuleren en zijn of haar ontwikkeling te bevorderen.

Heb ik een babygym nodig?

Een babygym is zeker een aanrader om de baby op een actieve manier bezig te houden. Ook al zouden we het willen, het is onmogelijk om je klein wondertje 24/7 vast te houden. Deze babygyms komen dus ook voor de ouders goed van pas wanneer de dagdagelijkse taken uitgevoerd moeten worden of het even tijd is voor een welverdiende pauze.

Doordat de babygym bij een mat of box geplaatst wordt, versterken hun nek- en schouderspieren meer dan bij bijvoorbeeld schommels en wipstoeltjes. Verder is deze tool ook ideaal om de motorische vaardigheden te ontwikkelen én voorkomt het dat ze een plat hoofdje krijgen.

Vanaf wanneer en tot wanneer babygym gebruiken?

Vanaf wanneer is een babygym nu eigenlijk nuttig? Wel, deze kan al meteen vanaf de eerste dag gebruikt worden, maar deskundigen raden aan om een baby pas vanaf de derde maand onder de babygym te leggen. Dit komt doordat ze op dat moment in de fase zitten waarbij ze hun hand- en oogcoördinatie beginnen te ontwikkelen.

Ze beginnen steeds vaker te grijpen naar bungelende speeltjes en op deze manier kan deze voortgang gestimuleerd worden. Zeer jonge baby’s (onder de drie maanden) zijn erg gevoelig voor prikkels en kunnen op deze manier overprikkeld raken, hierdoor is het beter om een drie-tal maanden te wachten.

Wat zijn de voordelen?

Dat de babygym een geweldige tool is voor de ontwikkeling van je baby, is ondertussen duidelijk.  Maar wat zijn nu alle voordelen op een rijtje?

 • Visueel: doordat de speeltjes boven het hoofd van de baby hangen, gaan ze deze volgen met hun ogen. De visuele ontwikkeling is de eerste maanden nog niet volledig, maar doordat de speeltjes dicht genoeg hangen kunnen ze deze figuren wel al waarnemen. Buiten de opvallende speeltjes zijn babygyms vaak heel kleurrijk waarbij gebruik gemaakt wordt van contrasterende kleuren. Dit is iets wat baby’s als eerste kunnen zien. Vanaf maand vier begint het dieptezicht verder de ontwikkelen en gaat de baby naar de speeltjes beginnen reiken.
 • Fysieke controle: in de volgende fase gaat het kind z’n oog-handcoördinatie bevorderen waardoor ze tegen de speeltjes gaan slaan en dus meer controle krijgen over hun lichaam. Op deze manier leren ze dat hun acties iets in gang kunnen zetten.
 • Oorzaak en gevolg: baby’s gaan door tegen de speeltjes te trappen zien dat hun acties beweging uitlokken, wat ze als amusant ervaren en dus gaan herhalen. Baby’s halen hier niet enkel hun plezier uit, het is ook leerzaam! Ze leren namelijk de basis begrijpen van oorzaak en gevolg.
 • Grove motoriek: baby’s bewegen vanuit zichzelf als ze in een babygym liggen. Deze bewegingen zijn belangrijk voor de grove motoriek en de ontwikkeling hiervan. Bij deze grovere bewegingen, zoals grijpen, slaan, rollen, … worden de spieren van het kind getraind op een aangename manier.
 • Fijne motoriek: een voorbeeld van de fijne motoriek dat kinderen met de babygym trainen is de grijpreflex. Deze hebben ze al van de geboorte, maar door deze te stimuleren kunnen ze na een tijdje bewust grijpen en dingen vasthouden. Aan de hand van leuke en kleurrijke speeltjes is deze reflex trainen echt kinderspel!
 • Zintuigen prikkelen: zoals jullie wel al gemerkt zullen hebben, maken veel speeltjes een rammelend of krakend geluid. Dit is niet zomaar: door de baby bloot te stellen aan verschillende kleuren, geluiden en texturen worden de zintuigen volop geprikkeld.
 • Zelfvertrouwen: als een kind vaak onder de babygym ligt gaat het makkelijker zijn om bepaalde handelingen uit te voeren of bepaalde zaken uit te lokken. Eens de kleine spruit door heeft dat hij/ zij steeds meer kan, gaat het zelfvertrouwen automatisch groter worden. Zo gaan ze zelfstandig geluidjes kunnen afspelen, dingen laten bewegen en dingen vastgrijpen. Snel zijn ze niet meer te stoppen!

Waar moet ik op letten bij het aankopen van een babygym?

Als je een babygym wilt aankopen zijn er enkele belangrijke zaken waar je op moet letten. Er zijn veel verschillende vormen, groottes, materialen, kleuren en geluiden. Hier enkele tips om de beste babygym aan te schaffen:

 • Ga voor felle en contrasterende kleuren! Deze kleuren ziet de baby namelijk beter dan allemaal kleuren in dezelfde tinten.
 • Kijk of de babygym makkelijk uit elkaar te halen valt. Dit is makkelijker voor op verplaatsing of als je kindje eens een weekendje bij de grootouders vertoeft.
 • Kijk altijd goed na of een babygym goed stevig staat, dat er niets kan losschieten of omvallen. Het is ook belangrijk dat deze altijd op de grond of in een box staat met een stevige ondergrond.
 • Om zo lang mogelijk plezier te halen uit je babygym, kan je op zoek gaan naar één die verstelbaar is in de hoogte. Zo kan je deze ook nog gebruiken als ze beginnen kruipen, zitten en staan!
 • Indien er een kleed vastzit aan de babygym kan je best controleren of het er snel af te halen valt. Vlekken zijn namelijk in een mum van tijd gemaakt en zo is het makkelijker om deze snel even in de wasmachine te kunnen wassen.

Beste babygyms

Wij kiezen deze babygyms op basis van reviews van vele ouders. Daarnaast kijken we naar de data van onze geboortelijsten. Welke worden vaak gekozen en goed bevonden?

Beste babygym all-round

Beste houten babygym

Beste luxe babygym

Beste 3-in-1 babygym

Beste interactieve babygym

Kortom

Onthoud dat dit een persoonlijke keuze is. Jij en alleen jij bepaalt wat goed is voor je kind ❤️.

Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.