Je bent aangekomen bij week 8! Je ziet het hé, het kan snel gaan! Geniet dus maar met volle teugen van de komende maanden, ze vliegen namelijk zo voorbij. Je baby begint vanaf nu te draaien en te keren in je baarmoeder, hoewel je dit nog niet zal merken. Je baby is namelijk nog ietsje te klein.

Wat gebeurt er met je kleien bosbesje?

Waar je kleine ‘spruit’ vorige week nog maar even groot was als een doperwt, is het nu even groot als een bosbesje! Je kindje begint dus stilletjes aan, week per week, toch flink te groeien. Het is nu ongeveer 1 centimeter groot en weegt zo een 2 gram.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De spieren: In week 8 zijn de spieren van je kindje al deels ontwikkeld, waardoor het ook begint te bewegen. Hoewel je kindje nog te klein is en je dit dus nog niet zal merken, zal dit zeker wel het geval zijn in het tweede trimester van de zwangerschap. Geniet dus nog maar eventjes van de rust voordat je kindje zich precies op een voetbalveld waant!
 • De gewrichten: De gewrichten van je kindje ontwikkelen zich, waardoor het nu schouders, ellebogen, knieën en heupen heeft.
 • Het geslacht: De uiterlijke kenmerken van het geslacht beginnen zich te ontwikkelen. Bij de meisjes zijn dit de eierstokken, bij de jongens de testikels. Het is echter nog eventjes afwachten tot je het geslacht van je baby kent: dit kan rond week 20 in het tweede trimester!
 • De hersencellen: Je kleine Einstein krijgt er per minuut 100 hersencellen bij. Deze zal hij of zij later zeker kunnen gebruiken!

Hoe gaat het met mama?

Hoewel je nog niet lang zwanger bent en je dit misschien net ontdekt hebt, kan het toch zijn dat je buikje een beetje zichtbaar is. Ook kan je al volgende symptomen ervaren:

 • Opgezette buik: Heb je last van een opgezette buik? Dat is misschien wat onaangenaam, maar het is wel een teken dat je zwangerschap goed aan het verlopen is. De grote hoeveelheden aan zwangerschapshormonen die zich nu in je lichaam bevinden, zijn hier namelijk verantwoordelijk voor.
 • Vermoeidheid: Ben je wat vermoeid? Dat is natuurlijk volledig normaal. Je lichaam is zich namelijk aan het voorbereiden op de komende maanden: je baarmoeder wordt groter, je hart gaat sneller slaan, je gaat anders ademhalen en je hoeveelheid bloed neemt toe. Dit allemaal om een klein wonder op de wereld te brengen!
 • Verhoogde reukzin: Misschien walg je plots van de geur van het parfum van je partner, of ben je net verslaafd aan de geur van chocolade of bloemen. Wat het ook is: probeer zo veel mogelijk de geuren te vermijden die je misselijk maken. In het tweede trimester heb je hier gelukkig minder (tot bijna geen) last meer van.
 • Rare dromen: Bevallen van een driekoppige baby, of je partner die je verlaat voor Jennifer Lopez… Heb jij ook zo van die rare dromen? Dat is niet ongewoon tijdens de zwangerschap en kan te wijten zijn aan het verhoogde progesterongehalte in je lichaam. Het is dus alleszins

Jouw leven op 8 weken zwanger: enkele tips

Kijk je al uit naar het moederschap, maar ben je toch wat nerveus over wat er je de komende maanden te wachten staat? Dan zijn hier een paar tips om je verder op weg te helpen:

 • Ga langs bij je gynaecoloog om je bloeddruk te laten meten en je uitgerekende datum nog eens vast te laten stellen. Vaak wordt er ook bloed afgenomen om verschillende onderzoeken uit te voeren en je bloedgroep vast te stellen.
 • “Let it all out”: krop je gevoelens niet op. Huil gerust maar eens goed bij een melige romcom, of laat je eens goed gaan bij een liedje van James Blunt (You’re Beautiful is natuurlijk een klassieker). Wat het ook is: wees niet bang voor deze overvloed aan emoties, maar troost je met de gedachten dat dit (hopelijk) snel voorbij zal gaan. Je lichaam (en jij dus ook) moet namelijk nog wennen aan die hormoonschommelingen.

Wat kan je partner doen?

We richten ons hier even tot de papa’s in spé. Momenteel lijkt het misschien dat je niet zo veel kan helpen of doen, hoewel je partner mogelijks volgende tips toch wel zal appreciëren:

 • Momenteel heeft je partner altijd gelijk! Er raast nu een enorme hoeveelheid hormonen door haar lichaam, waardoor ze soms ietsje emotioneler kan reageren. Neem haar dat niet kwalijk, maar praat er eens met haar over als je er last van hebt.
 • Zorg anders eens voor een kleine attentie: zo zal ze snel vergeten zijn dat jij wéér naar de voetbal wil kijken in plaats van een melige romcom.
 • Voel je niet slecht als je eens met de vrienden op stap gaat. Het is namelijk belangrijk voor jullie beide om er eens op uit te gaan.
 • Qualitytime is natuurlijk ook belangrijk: zorg er voor dat je toch elke week samen iets leuks doet!

Jouw checklist op 8 weken zwanger

 • Neem eens een middagdutje of ga eens vroeg naar bed: geloof me, je zal ons hiervoor heel dankbaar zijn!
 • Gooi (of geef) alles weg waarvan je van moet kokhalzen, van een parfum en deo tot eten, … Vervang deze door minder ruikende spullen, zoals een parfumvrije deo.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.