Proficiat, je bent 7 weken zwanger! Dat begint al serieus te tellen! Je bent nu al in je tweede maand en in het eerste trimester. Hoewel je nu de nare veranderingen begint te voelen aan je lichaam, ondergaat het kindje in je buik ook enkele drastische transformaties.

Wat gebeurt er met je baby?

In week 7 van de zwangerschap is de baby al 10.000 keer groter dan op het moment van de bevruchting, hoewel het nog maar de grootte is van een doperwt. Het begint minder op een kikkervisje te lijken en steeds meer de vorm te krijgen van een mensje.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • Het skelet: Het skelet begint te vormen, hoewel het nog niet uit bot, maar uit kraakbeen bestaat. Over een paar weken ontstaan de echte botcellen.
 • Het hartje: Het hartje klopt al sinds week 6 en klopt nu ongeveer 60 keer per minuut. Door de bloedsomloop begint het embryo zich nu enorm snel te ontwikkelen.
 • Het hoofdje: Het hoofdje heeft nu zijn definitieve vorm gekregen, maar blijft nog wel groot in verhouding tot het lichaam. De oogjes zijn nu ook al gevormd, hoewel ze nog bedekt zijn met huid.
 • De ledematen: De armen en benen zijn al gevormd, waarna nu ook de vingertjes beginnen te ontwikkelen. Tussen de vingers bevinden zich wel een soort van zwemvliezen, die later nog zullen verdwijnen.
 • De placenta: In de 7e week begint de placenta langzaamaan de taak van de dooierzak over te nemen en dus voedsel te voorzien aan je kleine spruit. Bovendien zorgt de placenta nog voor een verhoogde hoeveelheid aan hCG waardoor je wel eens last kan hebben van echte vreetbuien.

Wat gebeurt er met de mama?

Hoewel de zwangerschap nog heel pril is en je misschien net ontdekt hebt dat je zwanger bent, kan je wel al volgende symptomen ervaren:

 • Gevoelige en groeiende borsten: Je borsten voelen gezwollen aan en lijken te groeien. De oorzaak hiervan komt door de hormoonwisseling, snellere bloedstroom en ophoping van vet. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap zelfs een volledige cup bij!
 • Vreetbuien: Heb je last van vreetbuien? Dit is compleet normaal en varieert van vrouw tot vrouw. Heb jij bijvoorbeeld plots zin in augurken, of eerder taart en chocolade? Wat het ook mag zijn: elke zwangere vrouw heeft hier wel eens last van. Je hormonen slaan namelijk op hol doordat de placenta langzaamaan de werking van de dooierzak begint over te nemen. Haal die pot augurken of dat laatste stukje taart dus maar uit de koelkast en geniet van je guilty pleasure!
 • Rommelende en stekende buik: Je gaat vaker last hebben van een rommelende en stekende buik doordat je baarmoeder in omvang toeneemt. Je baarmoeder ontspant zich om zo plaats te geven aan het kind om te groeien. Deze ontspanning gebeurt door bepaalde hormonen, die er ook voor zorgen dat je darmwand gaat verslappen. Hierdoor krijg je last van een tragere stoelgang en veel winderigheid. Om dit wat tegen te gaan, eet je best niet te zware maaltijden maar kleinere porties verspreid over de hele dag. Ook drink je best geen koolzuurhoudende dranken of vermijd je best voeding zoals kool, ui, etc.

Jouw leven op 7 weken zwanger: enkele tips

Kijk je al uit naar het moederschap maar ben je toch wat nerveus over wat er je de komende maanden te wachten staat? Dan zijn hier een paar tips om je een beetje op weg te helpen:

 • Eet gezond en zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt!
 • Je baby ontwikkelt zich nu enorm snel, waardoor het heel kwetsbaar is. Laat alcohol en sigaretten dus zeker links liggen tijdens je zwangerschap!
 • Drink voldoende water! Water speelt een grote rol in de ontwikkeling van je kindje én helpt ook bij de vermoeidheid en misselijkheid. Zo sla je twee vliegen in een klap!
 • Zorg ervoor dat je genoeg ijzer binnenkrijgt door onder andere veel noten, bladgroenten en peulvruchten te eten.

Wat kan de toekomstige papa doen?

Hier richten we ons even tot de papa’s in spé. Hoewel het lijkt dat je misschien niet zo veel kan doen, zal je partner waarschijnlijk volgende tips wel enorm appreciëren:

 • Geef je partner eens een heerlijke voetmassage om zo haar stressniveau naar beneden te krijgen (geloof ons: dit werkt ook in jouw voordeel).
 • Rust eens samen uit in de zetel en bingewatch jullie favoriete serie met enkele lekkere snacks.
 • Start een ludieke actie: laat je snor bijvoorbeeld eens groeien!

Jouw checklist op 7 weken zwanger

 • Probeer je vreetbuien wat onder controle te krijgen en zorg ervoor dat je toch gezond eet, veel drinkt en voldoende beweegt. Steek bijvoorbeeld een grote drinkbus in je handtas die je ten alle tijden kan opdrinken.
 • Aangezien je nu toch al een paar weken zwanger bent, kan je ervoor kiezen om het geweldige nieuws nu al te vertellen of het nog eventjes voor jullie te houden. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je je op je gemak voelt wanneer je het grote nieuws aan de grote klok hangt! Kijk niet naar anderen en wat zij doen, maar doe wat voor jou goed voelt.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.