40 weken zwanger

Het moment is bijna daar, want in deze week valt je uitgerekende datum! Ga jij op tijd bevallen, of zal je kindje misschien nog even op zich laten wachten? Wat het ook mag zijn: wij wensen je veel liefde, geluk en plezier toe met je nieuwe gezinnetje!

Wat gebeurt er met je pompoentje?

In week 40 zouden we kunnen zeggen dat je baby even groot is als een pompoen, maar laten we eerlijk zijn: je baby nu even groot en zwaar als… wel als je baby zelf! Aangezien je uitgerekende datum in deze week valt, zou je elk moment moeten bevallen en zelf waarnemen hoe groot en zwaar die kleine spruit nu wel niet is!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De schedel: Zoals we eerder al zeiden, bestaat de schedel van je baby nog uit losse platten, die over elkaar schuiven tijdens de bevalling zodat deze vlot verloopt. Deze groeien natuurlijk nog aan elkaar na de bevalling, maar het hoofdje is wel nog altijd heel gevoelig. Goed opletten dus! De rest van de botten zijn wel al hard geworden.
 • Na de bevalling: Het moment is eindelijk daar! Je hebt je kindje in je armen! Je kleine pompoen ziet nog niet goed, maar herkent je stem en die van je partner wel en zal zich ook vaak in foetushouding leggen. Dit is namelijk de houding waarin je kindje in je buik zat, waardoor het heel beschermend aanvoelt.

Wat gebeurt er met de toekomstige mama?

Je uitgerekende datum valt deze week! Hoe spannend! Daarom hebben we hier nog een paar laatste tips op een rijtje gezet om je op de bevalling voor te bereiden:

 • Uitgerekende datum: Deze valt natuurlijk deze week, maar hoeft niet per sé te betekenen dat je exact op deze datum bevalt. Slechts 5% (!) van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Wij hopen dat je toch eind deze week je kindje in je armen kan sluiten: je hebt er namelijk al zo lang op moeten wachten! Wil je proberen om dit wat in de hand te werken? Dan kan je eens proberen om pikant te eten of seks te hebben met je partner, hoewel we niet kunnen beloven dat dit zijn effect zal hebben.
 • Pijnbestrijding: Heb je al nagedacht over eventuele pijnbestrijding, zoals het gebruik van een epidurale? Bespreek dit dan zeker met je dokter!

Jouw leven op 40 weken zwanger: enkele tips

Het moment is bijna aangekomen: de baby is bijna op komst! Hier zijn nog enkele laatste tips terwijl jij op het grote moment aan het wachten bent:

 • Zorg ervoor dat je gsm altijd opgeladen is, al is het voor je partner op te bellen eenmaal als de weeën begonnen zijn of om foto’s te trekken in het ziekenhuis, … Het komt altijd van pas en zorgt voor minder stress!
 • Wil je je gedachten een beetje verzetten? Shop dan eens online voor nieuwe kleertjes voor je baby (of voor jou natuurlijk)!
 • Geniet ook zeker van die laatste momenten rust met je partner, vrienden en familie of gewoon op je eentje!

Wat met de papa pompoen?

Proficiat papa in spé! Ook voor jou is het moment bijna aangebroken! Wil je nog de laatste dingetjes in orde brengen? Dan hebben wij hier nog de laatste tips op een rijtje gezet:

 • Neem die laatste kleine klusjes nog onder handen, zodat jullie na de bevalling gewoon in alle rust kunnen genieten van jullie klein gezinnetje.
 • Ook jij mag nog van je laatste momenten van rust genieten, samen met je partner, je vrienden of alleen… Doe waar jij je het beste bij voelt!

Jouw checklist op 40 weken zwanger

 • Zorg ervoor dat je de geboorte van je kindje binnen de 15 dagen aangeeft bij de Burgerlijke Gemeente waar hij of zij geboren is. Daarna ontvang je enkele bewijzen van de geboorte, die je zeker nodig zal hebben bij het sluiten van verzekeringen of bij het inschrijven bij het ziekenfonds.
 • Ben je eindelijk bevallen? Geniet dan maar van je klein bubbeltje en je nieuw kindje! Wij wensen jullie alvast het beste toe!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.