39 weken zwanger

Vanaf nu wordt het echt spannend, de bevalling kan elk moment aanbreken! Wacht je kindje nog een weekje, tot week 40, of gaat het nu al komen piepen? Wij wensen je alvast een fantastisch moederschap toe!

Wat gebeurt er met je baby?

Je baby ondergaat nog de laatste veranderingen en is nu even groot als een watermeloen en even zwaar als een kat. Binnen een paar dagen kan je je baby in je armen nemen en dit zelf waarnemen!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De groeispurt: De groeispurt is nu ongeveer van de baan, aangezien je baby ook niet meer zo veel plaats meer heeft om te groeien of te bewegen. Benieuwd hoe groot hij of zij zal worden later!
 • De hersenen: De hersenen blijven maar groeien, terwijl jij net hersenvolume verliest (en meer en meer begint te vergeten). De hersenen van je kleine meloen blijft in de jaren na de bevalling nog groeien, zodat het een echte Einstein wordt!
 • De bevalling inzetten: Wist je dat jouw kindje de bevalling regelt door het stresshormoon cortisol af te scheiden en zo de weeën in gang te zetten? Komaan hé kleine spruit, niet te lang meer wachten!
 • De huid: De huid van je kindje krijgt door het laagje vet nu meer en meer kleur, hoewel het pigment nog niet volledig ontwikkeld is en dus nog donker kan worden.

Wat gebeurt er met de mama in spé?

Ook aan het einde van de zwangerschap blijven de veranderingen maar komen, de ene al wat fijner dan de andere. Ook in week 39 mag je je nog aan enkele veranderingen verwachten:

 • Breken van de vliezen: In week 39 kan de bevalling elk moment beginnen. Een van de voortekenen is het breken van de vliezen, waardoor het (meestal) niet lang meer zal duren voordat je weeën begint te voelen en je gaat bevallen!
 • Ontsluitingsweeën: Als je vliezen breken, zal je hierna te maken krijgen met ontsluitingsweeën, waarbij de baarmoedermond opengetrokken wordt. De pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder zullen telkens toenemen waardoor je een grote ontsluiting krijgt en zo een doorgang voor de baby creëert.

Jouw leven op 39 weken zwanger: enkele tips

Nu is het einde echt in zicht, je kan elk moment bevallen. Zou het deze week al zijn, of wacht je kindje nog in je knusse buik tot volgende week? Wat het ook mag zijn, hier zijn nog enkele tips terwijl jij op het grote moment aan het wachten bent:

 • Verveel je je een beetje? Maak dan eens een grote puzzel, of leer een nieuwe taal of hobby bij!
 • Het is belangrijk om toch voldoende te bewegen in de laatste dagen van je zwangerschap, ook al heb je hier niet echt veel zin in. Ga bijvoorbeeld nog eens zwemmen of als je liever thuis blijft, kan je eens aan zwangerschapsyoga doen.

Wat kan papa in spé doen?

En wat met de papa’s in spé? Daarvoor hebben we ook nog enkele tips op een rijtje gezet om uit te proberen tijdens de laatste dagen van de zwangerschap:

 • Bespreek het bevallingsplan nog eens met je partner zodat jullie allebei zeker op één lijn zitten in verband met hoe jullie de bevalling willen laten verlopen, wie jullie erbij willen en wat jullie allemaal gaan meenemen.
 • Geniet nog van die laatste dagen quality time met je partner en maak eens een leuke en gezellige wandeling in de buurt om je partner nog goed te laten bewegen.

Jouw checklist op 39 weken zwanger

 • Kijk al eens naar welke verzekeringen je moet sluiten als je kindje eenmaal geboren is, zoals een ziekte- en hospitalisatieverzekering.
 • Beweegt je kindje ietsje minder dan de week ervoor? Dat komt natuurlijk door de krappe ruimte waarin je kleine spruit zich bevindt. Drink daarom eens wat koud water om je kindje ‘wakker’ te maken.
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.