38 weken zwanger

Spannend! Nog ongeveer 2 weken te gaan! In week 38 van de zwangerschap is je baby volop bezig met zich voor te bereiden op de bevalling, net zoals jij en je partner!

Wat gebeurt er met je baby?

De laatste loodjes wegen vaak het zwaarst, net zoals je baby op dit moment! In week 38 is je baby even groot als een prei en even zwaar als een gitaar (en het blijft stilletjes aan nog groeien in lengte en gewicht).

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • Het vetlaagje: Dit laagje heeft natuurlijk zijn functie, maar hoe schattig ziet je baby er nu wel niet uit? Nog eventjes wachten en je kan het in levende lijve meemaken (en die dikke kaakjes eens vastpakken).
 • Het kapsel: Het haar van je baby krijgt steeds meer volume en kan gaan van blond haar, zwart haar tot zelfs ros haar! Wie zal het zeggen?
 • De hersenen: Deze week gaan de hersenen en het zenuwstelsel zich ook beter op elkaar afstellen, zodat je kleine prei de echte wereld ten volle kan meemaken binnen enkele weken.
 • De longblaasjes: Hoewel je kindje nu aan het oefenen is op het ademhalen, zal het binnen enkele weken pas echt de eerste keer lucht in- en uitademen. Om ervoor te zorgen dat de longblaasjes dan niet aan elkaar blijven plakken, wordt er nu een stofje geproduceerd dat dit tegengaat.

Wat gebeurt er met de mama in spé?

Aangezien je in week 38 zit en de bevalling nu echt om de hoek is, spreken we nu van de allerlaatste veranderingen waar je je nog mag aan verwachten, zoals:

 • Maagvolume: Doordat je maag minder ruimte heeft dankzij je gigantische baarmoeder, zal het ook moeilijker worden om grote porties te eten. Hou hier zeker rekening mee en eet wat kleinere porties dan je gewoon bent. Zo voorkom je ook een opgeblazen gevoel!
 • Slijmprop: Tijdens de zwangerschap wordt de baarmoeder afgesloten met een slijmprop, die ervoor zorgt dat er geen schadelijke stoffen tot bij je kleine spruit kunnen komen. Op een bepaald moment zal deze slijmprop echter uit de baarmoeder vallen. Dit moment hangt af van vrouw tot vrouw en kan voorvallen in het begin van het derde trimester of net juist voor de bevalling.
 • Borstvoeding: Je borsten maken zich ook al klaar voor de borstvoeding, waardoor er al wat vocht uit je tepels kan komen. Dit vocht noemen we colostrum en is de voorloper van moedermelk. Ben je wat gegeneerd door die natte plekken die soms op je kleding verschijnen? Dan kan je eens nadenken om zoogkompressen te kopen.

Jouw leven op 38 weken zwanger: enkele tips

Het einde is in zicht, nog ongeveer 2 weken te gaan! Je kan je kindje bijna in de armen nemen, een moment waar je waarschijnlijk al lang op aan het wachten bent. Om de komende weken toch wat dragelijk te maken, hebben we nog een paar tips op een rijtje gezet:

 • Verwacht je toch wat volk over de vloer na de bevalling van je kindje? Koop dan nu al zeker genoeg koekjes, koffie en thee om je gasten te kunnen verwelkomen. Zo moet je daar op het moment zelf niet meer aan denken!
 • Wil je je nog voor een laatste keer laten verwennen voor je kindje daar is? Maak dan nog zeker een afspraak bij de kapper, manicure of pedicure om je voor een laatste keer in de watten te laten leggen. Na de bevalling zal je hier waarschijnlijk weinig tot geen tijd voor hebben.

Hoe zit dat met papa?

Natuurlijk kunnen ook de papa’s in spé niet wachten om hun kindje in hun armen te sluiten. Daarom dat we ook voor hun een aantal tips op een rijtje hebben gezet:

 • Speel jij een instrument, zoals de piano of de gitaar? Speel dan eens een leuk deuntje voor je kleine spruit, misschien herkent hij of zij het wel na de bevalling!
 • Is de kinderkamer helemaal af? Dan kan je al eens beginnen met het ophangen van de kleertjes en body’s in de kleerkast of leuke foto’s aan de muren.

Jouw checklist op 38 weken zwanger38

 • Laat je huis ook eens kuisen vooraleer dat de baby er is, zodat alles spic en span is en je er praktisch van de vloer kan eten (wat we wel niet aanraden).
 • Zorg er zeker ook voor dat er in je zak voor het ziekenhuis ook water en lekkere snacks inzitten! Wie weet hoe lang de bevalling zal duren? Wij hopen alleszins niet zo lang, maar bereid je toch al maar voor de zekerheid wat voor!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.