37 weken zwanger

Al 37 weken zwanger, proficiat mama! Vanaf deze week is je baby ook volledig voldragen. De bevalling komt dus steeds dichter bij. Komaan hé, nog ongeveer 3 weken te gaan!

Wat gebeurt er met je baby?

In week 37 is je (niet zo) kleine snijbiet even zwaar als een pasgeboren lammetje. Vanaf deze week is je baby ook voldragen, waardoor het niet in een couveuse hoeft te liggen na de geboorte en normaal gezien ook gezond is.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • De groeispurt: Blijft je baby toch liever eventjes in je knusse buik zitten, hoewel het al voldragen is? Dan blijft het zeker nog groeien (in lengte én gewicht) en slaat het steeds meer vet op, vooral aan de ellebogen en knieën.
 • De zoekreflex: Je kleine snijbiet ontwikkelt ook een zoekreflex, waarbij het op zoek gaat naar één specifiek ding na de geboorte: jouw tepel (of iets gelijkaardigs bij het geven van flesvoeding).
 • Het ademhalen: Je kindje blijft zijn of haar ademhaling oefenen door vruchtwater in en uit de longen te duwen. In en uit, in en uit!

Wat gebeurt er met mama in spé?

In week 37 van de zwangerschap mag je je zeker nog aan enkele laatste veranderingen verwachten.  De bevalling is namelijk in zicht: nog maar 3 weken te gaan! Deze veranderingen zijn:

 • Rugpijn: Nog steeds last van rugpijn? Dat is natuurlijk heel normaal aangezien je aan de laatste weken bent aangekomen en je kindje ook in gewicht blijft toenemen! Las voldoende rustpauzes in en leg eens een lekker warm kersenpitkussentje op je onderrug terwijl je in de zetel rustig naar je favoriete film aan het kijken bent. Vermijd ook het optillen van zware objecten en laat de laatste finishing touches van de kinderkamer maar over aan je partner!
 • Misselijkheid: Doordat je kindje nu zo groot is en druk uitoefent op je spijsvertering kan het zijn dat je je soms wat misselijk voelt. Probeer voeding die je misselijk maakt zeker te vermijden!

Jouw leven op 37 weken zwanger: enkele tips

De bevalling is binnen ongeveer 3 weken, hoe spannend! Hier zijn nog enkele tips om je op de komst van je kindje voor te bereiden:

 • Maak een to-do lijst met wat jij zeker en vast wil gedaan hebben voor de komst van je baby. Dingen zoals ‘bungeejumpen’ horen hier natuurlijk niet tussen, maar dingen zoals ‘schattige knuffels kopen’ wel.
 • Maak ook al een lijstje van mensen die je gaat contacteren als de baby eindelijk geboren is, zo moet je daar op het moment zelf niet aan denken.

Wat kan de toekomstige papa doen?

Voor de papa’s in spé is het ook bijna zo ver, nog (maar) 3 weken te gaan! Een beetje nerveus voor het grote moment en bang dat je iets aan het vergeten bent? Dan hebben wij hier alvast een paar handige tips op een rijtje staan:

 • De bevalling komt steeds dichterbij en zal waarschijnlijk wel wat stress met zich teweeg brengen! Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op de komst van je kindje door je auto steeds vol te tanken en altijd een babyzitje in de auto te hebben klaarstaan.
 • Zorg ervoor dat je zak (en die van je partner) helemaal klaar is voor een tripje naar het ziekenhuis! Kleren, toiletproducten, camera, … check?

Jouw checklist op 37 weken zwanger

 • Heb je al eens nagedacht over kraambezoek en wie jij over de vloer wilt krijgen als je net bevallen bent? Laat zeker op voorhand aan vrienden en familie weten als je weinig of veel volk over de vloer wilt en stel hun zeker op de hoogte van jouw wensen.
 • Doe geregeld eens een dutje, zo heb je al wat slaap van de komende weken ingehaald als de baby er eindelijk is!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.