36 weken zwanger

Vanaf week 36 wordt je buik iets krapper en begint de uitgerekende datum dichter en dichter bij te komen! Nog ongeveer 4 weken tot je je kleine spruit in de armen kan nemen, spannend! Deze week daalt je kindje eindelijk in en kan jij weer ademhalen, oef!

Wat gebeurt er met je baby?

In week 36 is je baby even groot als een zak Doritos chips. Je weet wel, die chips die je tijdens de zwangerschap wel eens uit de kast hebt gehaald (ook heerlijk met wat geitenkaas erbij). Je zit nu ook letterlijk met een baksteen in de maag, aangezien je baby nu even zwaar is!

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • Het indalen: Het langverwachte moment is daar: je baby begint eindelijk in te dalen (tot diep in de bekken). Het ligt nu namelijk met opgetrokken beentjes in de baarmoeder, in de achterhoofdsligging, klaar voor de bevalling! Je kleine spruit beweegt daarom ook anders dan gewoonlijk. Ligt hij of zij nog in stuithouding? Dan zal je dokter of verpleegkundige hem of haar alsnog proberen te draaien in de juiste houding.
 • De bloedsomloop: Je baby is helemaal klaar om de wereld in te springen (niet letterlijk natuurlijk) en heeft nu een goedwerkende bloedsomloop.
 • De spijsvertering: Er is nog één klein dingetje waar je baby nog aan moet werken, namelijk de spijsvertering. Je baby heeft nog nooit melk gedronken, waardoor het eventjes zal duren voor het hier gewend aan raakt en het dus veel melk zal uitspuwen tijdens de eerste weken na de bevalling.

Wat gebeurt er met mama?

Ook aan het einde van het derde trimester (én de zwangerschap) blijven de veranderingen maar komen, de ene al wat fijner dan de andere, dankzij de indaling van je kleine spruit. Ook in week 36 mag je je nog aan enkele veranderingen verwachten:

 • Weg met kortademigheid: Weer een mijlpaal erbij: je kindje is eindelijk ingedaald! Dat betekent dat jij weer opgelucht kan ademhalen (letterlijk en figuurlijk) doordat je baarmoeder niet meer tegen je ribben duwt. Ook heb je hierdoor minder last van maagzuur.
 • Overmatig plassen: Ook in week 36 heb je hier nog last van, zeker omdat de baarmoeder door de indaling van je kindje dichter bij de blaas komt te zitten. Lopen en sporten wordt hierdoor ook ongemakkelijker door de druk die je daarbij voelt.
 • Slaapproblemen: Doordat je buik nu zo groot is, is het soms niet zo makkelijk om in slaap te vallen. Ook kan je last hebben van krampen of moet je overmatig plassen in de nacht, wat ook niet echt helpt. Probeer net voor het slapengaan niet te veel te drinken en eens naar het toilet te gaan. Gebruik ook zeker dat zwangerschapskussen dat je een paar weken geleden hebt aangeschaft!

Jouw leven op 36 weken zwanger: enkele tips

Het einde is in zicht, nog ongeveer 4 weken te gaan! In week 36 ben je ook aan een nieuwe mijlpaal beland! Vier dit zeker samen met je partner, familie en vrienden en bekijk volgende tips om de komende week nog aangenamer te maken:

 • Plan nog een paar gezellige dagen met je vriendinnen en geniet er met volle teugen van. Je hebt het zeker en vast verdiend! Binnenkort gaan je dagen vooral draaien om papflessen, pampers en gehuil (ook van je baby), zorg er dus voor dat je nu nog eventjes van de rust geniet!
 • Ben je wat gestrest? Doe dan eens aan zwangerschapsyoga of zwangerschapszwemmen om je gedachten op nul te zetten.
 • Plan vooruit. Heb je binnenkort een feestje of verjaardag? Koop dan nu al de cadeautjes en schrijf nu al de kaartjes, voor je tot over je oren in de pampers zit.
 • Aanvaard de hulp van je familie en vrienden, ze willen je alleen maar uit de nood helpen! Laat ook zeker weten dat je hun hulp apprecieert door een leuk bedankje of etentje te organiseren.

 

Wat met papa in spé?

Natuurlijk kunnen ook de papa’s in spé niet wachten om hun kindje in hun armen te sluiten. Daarom dat we ook voor hun een aantal tips op een rijtje hebben gezet:

 • Hoe ziet de kinderkamer er uit? Op en top, of toch nog wat werk aan? Aangezien de uitgerekende datum dichterbij komt, haal je nu best nog de handen uit de mouwen voor de laatste finishing touches!
 • Niet alleen je partner kan nog van het gezelschap van haar vrienden genieten, jij kan dit zeker ook! Nodig de mannen eens uit voor een potje poker bijvoorbeeld, of om een spannende match te zien.

 

Jouw checklist op 36 weken zwanger

 • Heb je al wat kleertjes, handdoeken en lakentjes voor de baby gekocht? Was deze dan al zeker eens op voorhand zonder wasverzachter te gebruiken of de was buiten te hangen. Zo vermijd je een allergische reactie bij je kleine spruit.
 • Last van vergeetachtigheid? Schrijf je afspraken met je dokter of je familie en vrienden dan eens op een kalender of in je agenda!
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.