35 weken zwanger

Vanaf nu kan het aftellen echt beginnen. Nog ongeveer 5 weken te gaan! Goed bezig hé mama! Weet je wie ook goed bezig is? Je kleine spruit natuurlijk!

Wat gebeurt er allemaal met je baby?

In week 35 is je baby geen kleine spruit meer, maar een heuse honingmeloen! Het is namelijk bijna 50 cm groot en even zwaar als een chihuahua (die je misschien wel hebt rondlopen thuis). Vanaf nu kan je zeggen dat je baby ‘af’ is, hoewel de hersenen zich nog blijven ontwikkelen.

Wat gebeurt er nog allemaal met de baby?

 • Het vetlaagje: Het vetlaagje van je baby, dat een paar weken geleden ervoor zorgde dat de winterjas van je baby verdween, wordt steeds dikker. Zo blijft je baby toch nog lekker warm en ziet hij of zij eruit als een echt Michelin-mannetje!
 • De nieren: In week 35 van de zwangerschap zijn de nieren volledig ontwikkeld en treedt de lever ook in werking.
 • De remslaap: Nu je baby toch wel een degelijk slaapritme heeft gevonden, begint ook de fase van de remslaap. Hierbij droomt je kleine meloen misschien al wel van mama en papa, of van de hond en de kat die soms geluid maken.
 • De groeispurt: Nu je baby helemaal ‘af’ is, zal het ook niet veel meer groeien, hoewel het zeker nog wel zal bijkomen in gewicht (spijtig genoeg jij dus ook).

Wat gebeurt er met de mama in spé?

In week 35 van de zwangerschap zou je uitgerekende datum (normaal gezien) binnen 5 weken zijn! De bevalling en de komst van je kindje komt dus steeds dichterbij.  Hier zijn nog een paar veranderingen waar je je aan mag verwachten tijdens de komende week:

 • Urineverlies: Door het groter worden van je baarmoeder verslapt de sluitspier van je urinebuis en kan het zijn dat je last hebt van urineverlies. Veel vrouwen hebben hier last van, maar door een beetje te oefenen op je bekkenbodemspieren kan je dit kwaaltje een beetje proberen bij te sturen.  
 • Gevoelige heupen: Doordat je lichaam nu echt voorbereid wordt op de bevalling, kan het zijn dat je heupen wat gevoeliger worden. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en je gewrichten niet teveel overbelast.

Jouw leven op 35 weken zwanger: enkele tips

Het einde is eindelijk in zicht! Nu je aan week 35 bent aangekomen, moet je die laatste mijlpalen zeker met je partner vieren! Ook hebben we nog een paar tips voor jou op een rijtje gezet:

 • Ga zeker vaak genoeg op controle bij je dokter. Doordat je dichter bij je uitgerekende datum komt, moet je namelijk regelmatiger op controle. De dokter meet dan jouw hartslag, de baby’s hartslag, de bloeddruk, … zodat alles zeker in orde is!
 • Neem zeker nog genoeg me-time. Binnen een paar weken zal je hier waarschijnlijk naar hunkeren. Wij raden aan om eens met de leuke vrienden van Friends mee te lachen, of om eens goed te huilen bij een dramatische film, zoals Lion (geloof ons, bij deze film kan je het niet droog houden).

Wat met papa in spé?

En wat met de papa’s in spé? Daarvoor hebben we ook nog enkele tips op een rijtje gezet om uit te proberen tijdens de laatste 5 weken van de zwangerschap:

 • Nog altijd geen naam? Maak dan beide eens een lijst met je top 5 namen, wie weet komen er wel een paar overeen (en kan je de andere schrappen).
 • Het klinkt misschien cliché, maar pak je partner eens goed vast, zeg dat je ze graag ziet en ze een geweldige mama gaat zijn. Dat is misschien net iets dat zij (en jij) nodig heeft.

Jouw checklist op 35 weken zwanger

 • Al eens gedacht over middelnamen? Zo kan je de namen van je oma en opa bijvoorbeeld als inspiratie gebruiken, of de andere namen gebruiken die het niet gehaald hebben in jullie lijstje. Willen jullie geen middelnaam? Dat is natuurlijk ook helemaal oké.
 • Hou zeker ook foto’s, kaartjes, … bij voor in je herinneringendoos voor later! Hoe leuk is dat voor je kleine spruit om daar later op terug te kijken?
Jouw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het alstublieft opnieuw.
Jouw inschrijving is gelukt.

Blijf op schema met je zwangerschap. Eén e-mail per week.

Deel met anderen

Deze informatie wordt uitsluitend verstrekt voor educatieve en entertainmentsdoeleinden. Wij aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid voor enige aansprakelijkheid, verlies of risico, persoonlijk of anderszins, als gevolg, direct of indirect, van enige informatie of advies die hier is opgenomen. Pakske kan een vergoeding ontvangen via aangesloten (affiliate) links in deze inhoud.

Een geboortelijst met items van eender welke shop? Dat kan!

Volledige vrijheid. Geen enkele aankoopverplichting. Weg met stress. Tijd om te genieten.